torstai 8. helmikuuta 2018

Surun keskellä

Jos joku kertoo Sinulle, että hänellä ei ole ollut vastoinkäymisiä eli elämä ei ole potkinut päähän, on mahdollista, että hän muistaa väärin, valehtelee tai vastoinkäymiset ovat vasta tulossa.

Aivan samoin kuin vastoinkäymiset, surutkin ovat osa meidän jokaisen elämää, määrässä vain on eroja. Omaan jo 68 vuotiseen elämääni on mahtunut aivan riittävästi molempia. Onneksi juuri nyt elämäni on suhtkoht mallillaan. Tosin aika usein tunnen puutetta niin rahasta kuin rakkaudestakin. Niitä en kuitenkaan suruiksi laske.


Kuva äitini hautajaisista vuodelta 2006. Minä siinä ensimmäisenä oikealla.


Uusimmassa Kunto Plus -lehdessä (3 - 2018, sivut 40-41) on artikkeli "Tuttu tunne SURU". Siinä muun muassa annetaan surun käsittelemiseen "Työkalupakki":

PUHU TUNTEISTASI

Puhuminen on tärkeää. Jotkut purkavat tilannettaan verkossa vertaisryhmän kanssa tai sururyhmässä, toiset uskoutuvat mieluiten vain harvoille ja valituille. On hyvä muistella poismennyttä, kertoa hänestä hauskoja tarinoita, elää uudelleen onnellisia ja vaikeitakin hetkiä. Kun kerrot muille rehellisesti, miltä sinusta tuntuu, saat myös mandollisuuden tuulettaa ja tutkia tunteitasi.

LÖYDÄ HENKIREIKIÄ

Oman jaksamisesi kannalta on hyväksi, että teet välillä jotakin, mikä vie ajatuksesi pois surusta. Se, että et tunne surua joka hetki, ei tarkoita, että olisit välinpitämätön tai että olisit unohtanut hänet. Myös surun keskellä on tärkeää, että hoidat itseäsi.

• Tee pieni juoksulenkki tai varaa ilta muulle urheilulle.
• Piirrä, maalaa, kirjoita, laula, neulo — tee jotakin, mikä on aina ennenkin ilahduttanut sinua.
• Uppoudu töissä johonkin mielenkiintoiseen tehtävään.
• Katso lempisarjaasi vaikka monta jaksoa peräjälkeen.

OLE ARMOLLINEN ITSELLESI

Jos suhteesi kuolleeseen henkilöön oli vaikea ja ongelmallinen, suruun sekoittuu monenlaisia tunteita. Anna itsellesi anteeksi se, että ette tulleet aina hyvin toimeen ja se, että moni asia jäi sanomatta. Koeta ajatella myötätuntoisia asioita kuolleesta henkilöstä ja muistella hyviä asioita. Näin viha antaa tilaa aidolle surulle.

ETSI APUA

Suru saattaa muuttua masennukseksi. Jos voimattomuus, järkytys ja elämänhaluttomuus uhkaavat asettua taloksi, on viisasta puhua asiasta lääkärille ja pohtia, voisiko esimerkiksi muutamasta keskustelukerrasta terapeutin kanssa olla apua.

Ei kommentteja: