perjantai 16. syyskuuta 2016

Ryhdy järkevälle dieetille
Olen elämäni aikana kokeillut monenlaisia dieettejä joko painonpudotukseen tai vain edistämään yleistä hyvinvointia.


Pitkät nestepaastot

Varsinaiset useamman päivän tai jopa koko viikon kestävät nestepaastot ovat tuntuneet lähinnä kidutukselta, vaikka olo aikalailla onkin helpottunut muutaman päivän kuluttua paaston aloittamisesta.


Hyötyä on niistä ainakin se, että rahaa ja aikaa säästyy, kun ei tarvitse kiinteää ravintoa ostaa ja valmistaa.Pysyvään painonpudotukseen ne eivät sinällään auta, koska jos alkaa noudattaa vääränlaista ruokavaliota paaston jälkeen, kehon paino palautuu nopeasti takaisin.


Jotkut asiantuntijoista sanovat, että terve elimistö puhdistaa itse itsensä eikä mitään puhdistusta paaston avulla tarvita. On toki myös vastakkaisia mielipiteitä. Tiedä sitten sitä.


Mielestäni ei kenenkään kuntoilijan, saati kilpaurheilijan, kannata pitkiin nestepaastoihin ryhtyä. Henkistä puolta ne ehkä kohentavat, mutta fyysistä ei.


Lue myös: 

Joka toinen päivä -dieetti

Alhainen kalorimäärä joka toinen päivä mahdollistaa kevyen liikunnan (aerobinen) noina päivinä ja normaalin syömisen ja raskaankin liikunnan (esim. painoharjoittelu) muina päivinä. Se siis soveltuu kuntoilijallekin.


Lue myös:

16:8-dieetti

16:8-dieettiä olen itse noudattanut seuraavasti:
 • herätys aamulla klo 06.30
 • kupillinen kahvia klo 08.30
 • treeni (puntit tai aerobinen/anaerobinen) klo 09.00
 • aamiainen klo 10.00
 • illallinen klo 18.00
 • nukkumaan klo 22.30

Lue myös:

5:2-dieetti

Tänään on 5:2-dieettini ensimmäinen vähäenerginen päivä. Aamiaisella 07.30 söin veteen keitettyä kaurapuuroa (hiutaleiden kuivapaino noin 50 grammaa), jonka joukkoon laitoin noin 100 grammaa raejuustoa ja runsaan desin rasvatonta maitoa. ”Jälkiruuaksi” söin puolikkaan omenan ja mukillisen mustaa kahvia ilman sokeria.


Illalla noin klo 18 aion syödä sulatettuja pakastevihanneksia, 100 grammaa raejuustoa ja omenan toisen puolikkaan. Hereilläoloaikana (klo 7-22) juon vettä, laihaa mehua, kahvia ja kenties yrttiteetä.


Tänään kevyen ruokailun päivänä energiaa ravinnosta kertyy noin neljännes normaalista. Liikunta rajoittuu rauhalliseen kävelyyn tai korkeintaan pyöräilyyn ja myöhäisillan kevyeen venyttelyyn.


Sijoitan nämä kaksi päivää seuraavasti:
 • Päivä 1. Normaali ravinto ja punttitreeni (reidet, pohkeet ja vatsa)
 • Päivä 2. Normaali ravinto ja aerobinen treeni
 • Päivä 3. Normaali ravinto ja punttitreeni (selkä, hauikset ja kyynärvarret)
 • Päivä 4. Vähäenerginen päivä ja kevyt aerobinen treeni
 • Päivä 5. Normaali ravinto ja punttitreeni (rinta, hartiat ja ojentajat)
 • Päivä 6. Normaali ravinto ja aerobinen/anaerobinen treeni
 • Päivä 7. Lepo
 • Päivä 8. Vähäenerginen päivä ja kevyt aerobinen treeni
Michael Mosleyn ja Mimi Spencerin kirja kertoo muun muassa seuraavaa:


Syö normaalisti 5 päivänä ja noudata kevytpaastoa 2 päivänä viikossa. Paastopäivinä naiset keventävät 500 ja miehet 600 kilokaloriin päivässä.


5:2-dieetin terveyshyödyt ovat vaikuttavia: kevytpaastossa paino putoaa, kolesteroli- ja sokeriarvot sekä IGF-1-kasvuhormonitasot laskevat ja riski sairastua diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin sekä muistisairauksiin vähenee. Dieetillä voit elää normaalia elämää, kun vain rajoitat kalorimäärää kahdesti viikossa.
 • Tiede paaston taustalla
 • Kuukauden kevytpaastopäivien ateriat kuvineen
 • Kattava kaloritaulukko paastoaterioiden koostamiseen
 • Runsaasti esimerkkitapauksia

5:2-dieetti tuli tunnetuksi Suomessa Ylen lähettämästä Michael Mosleyn tiededokumenttisarjan jaksosta, jossa Mosley etsi normaaliin arkeensa istuvaa keinoa parantaa terveyttään ja etenkin kohonneita sokeriarvojaan. 5:2-dieetti sopii erityisesti pitkäaikaiseen elämäntapamuutokseen. 5:2-menetelmällä elimistö ei joudu säästöliekille kuten täys-paastossa tai useamman päivän kestävässä paastossa, vaan elimistömme pääsee korjaa-maan itseään: IGF-1-kasvuhormonitasot madaltuvat ja insuliinituotanto saa levätä. Koska paastopäivinäkin voi syödä kevyesti, ei syömistä tule normaaleina päivinä ylikompensoitua kuten täyspaastossa.Tieteelliset tutkimukset jaksoittaisesta paastoamisesta ovat osoittaneet, että se auttaa paitsi karistamaan kiloja myös vähentää riskiä sairastua diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin, muistisairauksiin ja jopa syöpään. "On vahvaa tieteellistä näyttöä siitä, että jaksoittainen paastoaminen voi edistää terveyttä", sanoo lääkäri Mark Mattson, (kääntymisen tutkimusinstituutin (NIA) neurotieteen laboratorion johtaja ja johns Hopkinsin yliopiston neurotieteen professori. 


 
   

Ei kommentteja: