torstai 30. huhtikuuta 2015

Älä treenaa väärin

Eilen katselin telkkarista ohjelmaa, jossa näytettiin kuinka amerikkalainen astronautti kannettiin ulos avaruusaluksesta. Hän oli näet ollut reissussa niin pitkään, että kävelemisessä tarvittavat lihakset olivat surkastuneet.

Oma lihaksistoni surkastui vuosien 1998 ja 1999 vaihteessa luuydinsyövän ja vuodelevon takia lähes olemattomiin. Paino putosi 85 kilosta 55 kiloon - 20 viimeistä kiloa muutamassa viikossa. Jossain vaiheessa istumaannousu sängyllä oli mahdotonta. Ilman sairaalan lääkintäjumpparin antamaa fysioterapiaa en ehkä kävelisi vieläkään.

Lihaksisto mukautuu kulloiseenkin rasituksen määrään joko kasvamalla, pysymällä ennallaan tai surkastumalla. On tärkeää pitää yllä lihasmassaa päivittäisellä liikunnalla koko elinajan. Siihen ei tarvita välttämättä muuta kuin jonkinlaista harjoittelua oman kehon kuormalla. Pahitteeksi ei toki ole lihasmassan lisääminenkään, mikä luonnistuu minkä ikäisenä tahansa.

Ollessani vuosina 1975-1990 kuntosalilla ohjaajana opettajan virkani ohessa näin jos minkälaisia omaperäisiä temppuja tehtävän. Joillakin ihmisillä kun on vahva usko siitä, että he tietävät miten liikkeet tulisi suorittaa, jopa vaikka ei aikaisemmin olisikaan salilla koskaan käynyt.


Jos et ole varma miten jokin liike tulisi suorittaa, kysy apua salisi personal trainerilta. Muista, että pelkkä titteli ei ole 100-prosenttinen tae tietämyksestä juuri tuossa liikkeessä. On olemassa myös joitain nettikuvastoja, joista löydät apua:
Laatimani kolmiosaisen kunto-oppaan perustieto-osa ja henkilökohtainen treeniopas sisältävät videot ja sanalliset ohjeet liikkeiden oikeista suoritustavoista. Lisätietoja toukokuun loppuun asti tarjouksessa olevasta kunto-oppaasta löydät tästä. Voit myös kysyä neuvoa minulta sähköpostitse. Käytä joko blogini oikeassa reunassa olevaa yhteydenottoa tai suoraa osoitettani arto.painilainen@gmail.com.

On tärkeää käyttää omaan tasoon ja mahdollisuuksiin soveltuvaa kokonaissysteemiä (lihaskunto, kestävyys, venyttely, lepo). Silloin harjoittelusta tulee säännöllistä, pitkäjänteistä ja tuloksia antavaa.

Bodytreeni-lehdestä (2/2015, sivu 45) löytyy artikkeli:

ÄLÄ TREENAA VÄÄRIN

Lihasmassan kasvatus vaatii paljon harjoittelua. Joskus innostunut treenaaja saattaa ylittää oman jaksamisen rajat ja harjoitella liikaa. Mutta mistä tietää, että on treenannnut liikaa tai väärin?

Lihakset tulevat treenatessa kipeiksi, ja kipua pitää oppia sietämään. Forever Kuntoklubin personal trainer Harri Hartwall kertoo, että kipeytyneet lihakset eivät vielä tarkoita, että olisi treenannut liikaa.

— Aloittelijoilla lihakset tulevat väistämättä kipeiksi aina. Usein kokeneemmillakin painonnostajilla tulee lihakset kipeiksi erityisesti silloin, jos treenaa poikkeuksellisen lujaa.

Myös treeniohjelman vaihtaminen saa paikat kipeiksi.

— Jos on tottunut treenaamaan isoilla painoilla lyhyitä sarjoja ja sitten aletaan tekemään pienemmillä painoilla todella pitkiä sarjoja, niin silloin lihakset tulevat melko varmasti kipeiksi, Hartwall toteaa.

Nivelkipu puolestaan kertoo yleensä, että on treenannut väärin. Silloin kannattaa tarkistaa, että kaikki liikeradat ovat kunnossa.

— Niin sanottu hyvä kipu tulee lihaksistosta ja tarkoittaa, että on treenattu. Huono kipu on sitä, että nivelet sattuu ja huutaa armoa. Silloin usein tekniikka on ollut väärä. Omaa kehoa kannattaa opetella kuuntelemaan, Hartwall vinkkaa.

Jos harjoittelu uuvuttaa ja lihakset tuntuvat liian kipeille, kannattaa ihan rohkeasti ja hyvällä omallatunnolla pitää taukoa. Parin päivän tauon jälkeen motivaatio alkaa jälleen olla kohdallaan ja rautaa nousee entistä kovemmalla innolla. Yleensä kokeneemmat treenaajat osaavat tulkita paremmin kehonsa signaaleja kuin aloittelijat.

Turhaan ei kuitenkaan kannata laiskotella, sillä lihasten kasvattaminen vaatii kovaa työtä. Harjoitusohjelmassa kannattaa yrittää pitäytyä niin hyvin kuin suinkin mandollista.

Treenimäärä tuntuu kropassa usein nukutun yön jälkeen.

— Silloin tietää, että on treenannut liikaa, kun aamulla herätessä on ihan jyrätty olo eikä ole energiaa edes nousta sängystä. Silloin kannattaa miettiä, olisiko lepopäivän paikka. Vaikka treeniohjelmassa lukee, että neljä kertaa viikossa pitää käydä salilla, niin jos ei vaan jaksa ja tulokset alkavat heikentyä, niin silloin täytyy painaa jarrua ja levätä. Mutta jos aamulla on paikat kipeänä, mutta muuten virkeä ja hyvävointinen olo, niin sitten voi huoletta jatkaa harjoittelua, Hartwall neuvoo.

Hartwallin mukaan monet ottavat mallia maailman parhaista kehonrakentajista, vaikka siinä ei ole mitään järkeä. Jokainen kroppa kuitenkin on yksilöllinen. Kun Mr. Olympia -kisat lähestyvät, niin lehdet kirjoittavat ennakkosuosikkien treeniohjelmista. Sitten kotimaan saleilla aletaan seuraamaan heidän treeniohjelmia.

— Silloin mennään ihan metsään. Niille kilpailijoille on tehty ihan omat treeniohjelmat, kuten kaikille pitäisi tehdä. Eräässä julkaisussa kirjoitettiin Arnold Schwarzeneggerin treeniohjelmasta. Hän treenasi kaksi kertaa päivässä ja kuusi kertaa viikossa. Veikkaan, että aika monilla alkaa tulla seinä vastaan neljän viiden päivän kohdalla, Hartwall sanoo.PÄIVÄN AJATUS

Ihmisistä tulee talonrakentajia taloja rakentamalla,
harpunsoittajia harppua soittamalla. Me kasvamme
oikeudenmukaisiksi tekemällä asioita, jotka ovat
oikeudenmukaisia.

Aristoteles

HYVÄÄ VAPPUA

En ole enää muu kuin opiskelija elämänkoulussa. En ole myöskään duunari, vaan eläkeläinen, joka kirjoittelee muun muassa tätä blogia. Vappua vietän juomalla hieman simaa ja syömällä tänään yhden ja huomenna toisen tippaleivän. Joko tänäiltana tai huomenna käyn ulkoiluttamassa ylioppilaslakkiani (vuodelta 1970). Lakin pistän päähäni äitini (Soine Painilainen, 1926-2006) kunniaksi, koska hän jaksoi uskoa minuun, elättää minut ja kustantaa koulutukseni (oppikoulu ja opettajakorkeakoulu).

Hyvää vappua myös Sinulle lukijani.

 

keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Eroon tupakasta

Olen monenmoista pitkän elämäni aikana (täytän parin viikon päästä 66 vuotta) kokeillut. Niihin kuuluu myös tupakointi. Muutaman testipäivän jälkeen 1970-luvulla totesin, etten millään ilveelläkään löytänyt siitä hyötyä, sillä ei ollut niin sanotusti mitään funktiota. Niinpä sauhuttelu jäi siihen.

Kaupungin vuokralähiössä asuvana olen ihmetellyt, miten on mahdollista, että mukamas vain neljännes Suomen aikuisista tupakoi. Näyttää nimittäin siltä, ettei yksikään naapureistani pääse pihan poikki ilman röökiä. Mistä hemmetistä heillä riittää rahaa moiseen. Askillinen kait maksaa 4-5 euroa eli sellainen päivässä tekee kuukaudessa 120-150 euroa. Siihen muutama tölkki kaljaa päivässä, niin kustannusta tulee parisensataa per kuukausi ja vuodessa noin 2500 euroa.

Tupakointi näyttää mielestäni typerältä, tupakoitsijat haisevat pahalta ja keski-ikäiset ja sitä vanhemmat naiset näyttävät naamoiltaan pellolle jääneiltä perunoilta.

No, jokainen meistä "taaplaa tyylillään".

Laatimani kolmiosaisen kunto-oppaan (tarjouksessa toukokuun loppuun asti) perustieto-osasta löytyy artikkeli:

TUPAKKA

Tiesitkö, että ihminen voi lihoa jopa 45 kiloa, ennen kuin terveysriski on yhtä suuri kuin laihalla tupakoitsijalla. Vaikka eläisit muuten kuinka terveellisesti tahansa – söisit järkevästi ja harrastaisit säännöllistä liikuntaa – laiminlyöt silti terveyttäsi, jos yhä edelleen tupakoit. Yhdenkään kuntoilijan saatikka huippu-urheilijan elämään ei tulisi tupakoinnin kuulua vähäisessäkään määrin.

Hyvä ihminen - olet sitten nainen tai mies - tee suuri palvelus itsellesi, tuleville ja nykyisille lapsillesi ja kaikille lähimmäisillesi - LOPETA TUPAKOINTI ... tupakoinnistasi kun ei ole mitään hyötyä muille kuin tupakkatehtaiden omistajille ... lopeta sätky- tai tässä tapauksessa sätkänukkena olo.

koti.mbnet.fi


Tupakan vaaralliset ainesosat

Maailmankuulu dekkarikirjailija Agatha Christie oli töissä apteekissa ennen päätoimiseksi kirjailijaksi ryhtymistään. Niinpä useimmat hänen kirjojensa murhista tehdään myrkyillä: arsenikilla, syanidilla tms. Joskus on käytössä myös hiilimonoksidi (häkä), jolla voidaan tehdä vaikkapa tekaistu itsemurha.

Näitä samoja myrkkyjä ja monia muita vaarallisia aineita tupakoitsijat käyttävät niin itsensä kuin läheistensäkin hivuttavaan tuhoamiseen! Noita mainitsemiani aineita kun löytyy tupakasta kymmenien muiden myrkkyjen ohella.

Tupakka sisältää noin 4000 kemikaalia, joista osa on peräisin tupakanlehdistä ja osa lisätään valmistusprosessissa. Tärkeimmät myrkyt ovat nikotiini, terva ja häkä. Muita ovat esimerkiksi ammoniakki, asetoni, DDT, elohopea, formaldehydi, nikkeli, radioaktiivinen polonium 210 ja syanidi. Tupakan monien syöpää aiheuttavien aineiden lisäksi myös tupakansavu on meillä luokiteltu syöpävaaralliseksi aineeksi.


Tupakka tappaa

Tupakka on ainoa laillinen valmiste, joka tuottaa joka toiselle käyttäjälle vakavan sairauden ja joka viidennen kuoleman. Suomessa menehtyy vuosittain yli 5000 tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Tupakointi lyhentää elämää keskimäärin 5-7 vuotta.

terveyskirjasto.fi


Tupakka vanhentaa

Tupakointi edistää ihon kuivumista ja rypistymistä. Se aiheuttaa myös muutoksia verisuoniin, mitkä lisäävät sydänkohtauksen riskin moninkertaiseksi ja siten vanhentaa koko kehoa. Se esimerkiksi vanhentaa ihoa tuplavauhtia. Toisin sanoen kaksikymppisenä tupakoinnin aloittanut "Maija Meikäläisen" iho vanhenee 20 tupakointivuoden aikana 40 vuotta. Hänen kasvonsa voivat näyttää siten nelikymppisenä kuusikymppisen naamalta.

polikliniikka.fi


Tupakka on vaarallista sikiölle

Odottavan äidin tupakointi vahingoittaa kohdussa sikiön verenkierrosta huolehtivan istukan verenkiertoa. Happipitoisuuden laskun seurauksena on sikiön hidastunut kasvu ja siten syntyvä lapsi on normaalia pienikokoisempi. Myös ympäristön tupakansavu vaikuttaa samalla tapaa haitallisesti sikiön kasvuun.

Äidin tupakointi on haitallista imetettävälle ja myöhemmin hänen lähistöllään passiivisen tupakoinnin kohteeksi joutuvalle lapselle.


Tupakka tukehduttaa


90% keuhkosyövistä johtuu tupakoinnista. Se aiheuttaa myös muita muutoksia keuhkoissa. Tupakansavu sisältää myrkkyjä, jotka tuhoavat haitallisten aineiden poistamiseen erikoistuneita soluja. Tupakan kemikaalit muuttavat myös entsyymitoimintaa, mikä johtaa lopulta keuhkolaajentumatautiin ja se taas usein tukehtumiskuolemaan.


Passiivinen tupakointi


Tupakoitsijan vetäessä henkeensä suodattunutta savua muiden pitää hengittää suodattumatonta savua, jossa terva-, nikotiini- ja häkäpitoisuudet ovat korkeammat. Esimerkiksi nikotiinia on satakertainen määrä. Passiivinen tupakointi eli oleskelu tupakoitsijan aiheuttamassa savussa on kaikille vaarallista niin lapsille, aikuisille sekä lemmikeille ja muita enemmän vielä niille, joilla on ennestään sairauksia (esimerkiksi astma tai sydänsairaus).Tupakka ja luukato

Tupakointi kiihdyttää luukatoa eli osteoporoosia molemmilla sukupuolilla. Askin päivässä polttavalla naisella on vaihdevuosien alkaessa 5-10 prosenttia vähemmän luumassaa kuin tupakoimattomalla. Tupakointi saattaa myös nopeuttaa usealla vuodella vaihdevuosien alkamista.


Tupakka ja impotenssi

Samalla tapaa kuin tupakointi tukkii sydänverisuonet se myös voi tukkia siittimen verisuonet, mikä johtaa impotenssiin.

tohtori.fi


Tupakka ja suun terveys

Kaikki tupakkatuotteet vaikuttavat suun terveyteen: limakalvomuutokset, ienvauriot ja hampaiden irtoamiset.


Nikotiiniriippuvuus 

Riippuvuus nikotiinista on yhtä kova kuin heroiinin, kokaiinin tai alkoholin. Näistä kaikista on kuitenkin mahdollisuus päästä eroon. Tarvitaan vain tahdonvoimaa ja ponnisteluja .


Tutustu myös: eroontupakasta.fi


PÄIVÄN AJATUS 

 Vähintä mitä voit tehdä elämällesi
on miettiä mitä toivot siltä.
Ja enintä mitä voit tehdä,
on asua sen toivon sisällä.

Barbara Kingsolver


 

tiistai 28. huhtikuuta 2015

Jim Stoppanin artikkeli "5 Reasons You're Not Ripped" on hyvin vapaasti ja lyhyesti suomentamanani seuraavanlainen.

VIISI SYYTÄ MIKSI ET OLE TIUKASSA KUNNOSSA

Vaikka sekä paino- että cardioharjoittelusi olisi kovaa, niin jostain syystä et kuitenkaan ole tiukassa kunnossa. Sinun on sitä ehkä vaikea ymmärtää. Kun tarkemmin asiaa tutkiskelet, kenties toteat, että joku seuraavista tekijöistä on esteenä: liikaa pikaruokaa, epäsäännöllinen treeni, tehottomat harjoituskerrat tai jopa käsittämätön makeanhimo.

Alla on viisi yleisintä syytä, jotka helposti vähentävät rasvanpolton tehoa ja häivyttävät selväpiirteisyyden keskikehostasi. 

1. Liian nopea kalorien vähentäminen

Hiilihydraattien pudottaminen hyvin alas kertaheitolla pudottaa painoa nopeasti. Keho mukautuu nopeasti vähähiilihydraattiseen dieettiin. Mitä teet, kun et voi enää hiilareita vähentää ja kun rasvanpoltto tyrehtyy.

Oikea tapa olla dieetillä on syödä mahdollisimman paljon, mutta niin, että rasvaprosentti kuitenkin pienenee. Kun kehitys pysähtyy, vähennät hieman sekä hiilareitä että kaloreita jne.

Dieetti on hyvä aloittaa 2.2-3.3 grammalla / painokilo proteiinia ja 1.1 grammalla / painokilo rasvaa. Loput tarvittavasta energiasta tulee hiilihydraateista.

Kun rasvanpoltto pysähtyy, vähennetään joka kerta hiilareita 0.55 grammaa / painokilo.

Esimerkki: Jos 90-kiloinen henkilö syö hiilihydraatteja 1200 kilokalorin edestä (300 grammaa), joka on 3.3 grammaa / painokilo, niin 50 gramman (0.55 g/kg) pudotus antaa hiilihydraatteja 250 grammaa jne. 


2. HIIT - treenin puuttuminen

Vuosikymmeniä oltiin siinä uskossa, että matalatehoinen kestävyystreeni maksimoi rasvanpolton ja säilyttää lihasmassan.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että korkeatehoinen intervallitreeni (HIIT), jossa vuorottelevat täysillä tehdyt ja hitaat palautusvaiheet, polttaa rasvaa tuplasti enemmän kuin perinteiset hitaat tasavauhtiset treenit. HIIT lisää aineenvaihduntaa pitkään myös harjoittelun loputtua (jälkipoltto).

Tutustu Ultimate 8-week HIIT for Fat-Burning Program ja Tabata. Voit tehdä esimerkiksi 20 sekuntia heilautuksia kahvakuulalla (tai käsipainolla) ja huilata sitten 10 sekuntia. Suorita kahdeksan settiä eli aikaa kuluu vain neljä minuuttia. 


3. Liian kevyet painot

Tutkimukset varmistavat, että harjoittelu raskaammilla painoilla pitää yllä tehokkaampaa aineenvaihdutaa myös harjoittelun jälkeen (jälkipoltto) kuin keveillä painoilla. 


4. Liian pitkät palautukset

Jos tavoitteenasi on tehokas rasvanpoltto, on sinun käytettävä aikasi salilla liikkumiseen ei seisoskeluun.

College of New Jerseyn tutkijat havaitsivat, että kun koehenkilöt lepäsivät sarjojen välillä 30 sekuntia tehdessään penkkipunnerrusta viisi viiden toiston sarjaa, he käyttivät hieman yli 50 prosenttia enemmän energiaa kuin kolmen minuutin palautuksilla.

Palautusten aikana on hyvä tehdä jotain cardioharjoitusta (paikallajuoksua, heilautuksia kahvakuulalla, penkillenousua tms.). Se lisää enrgiankulutusta jopa 35 prosenttia. 


5. Liiallinen istuskelu

Kun istut yhtäjaksoisesti pidemmän ajan, kehosi kyky polttaa rasvaa vähenee suuresti. Jos sinun on pakko istua, nouse noin 20 minuutin välein ylös, venyttele, kävele jääkaapille tms. Kävele mahdollisimman usein autolla tai hissillä liikkumisen sijaan.


Lähde: 5 Reasons You're Not Ripped


Jim Stoppanin ilmaisia ohjelmia (ei aloittelijoille): PÄIVÄN AJATUS
Uneksi mitä itse tahdot.
Se on ihmismielen kauneutta.
Tee mitä ikinä tahdot.
Se on ihmisen tahdonvoimaa.
Uskalla kokeilla rajojasi.
Se on onnistumisen takaavaa rohkeutta.

Bernard Edmondsmaanantai 27. huhtikuuta 2015

Ruokavalio ja liikunta painonhallinnan työkaluina

Painoindeksi

Pelkkä paino ei kerro, onko ylipainoa vai ei, koska ihmiset ovat eripituisia. Siksi paino pitää suhteuttaa pituuteen. Se tehdään painoindeksin avulla. Painoindeksistä käytetään lyhennystä BMI, joka tulee englannin kielen sanoista Body Mass Index.

Painoindeksi määritetään jakamalla paino pituuden neliöllä. Oma lukemani on tällä hetkellä:

     72.8 : (1.72 x 1.72) = 72.8 : 2.96 = 24.6 ( = normaalipaino)

Suomalaisten naisten keskimitta on 165 ja miesten 181 senttimetriä. Painoindeksit sijoittuvat seuraavasti:

165-senttisellä:

 • Sairaalloinen alipaino:  alle 15.0  alle 40.8 kg
 • Merkittävä alipaino:  15.0 - 16.9  /  40.8 - 46.1 kg
 • Normaalia alhaisempi:  17.0 - 18.4  /  46.2 - 53.4 kg   
 • Normaali:  18.5 - 24.9  /  53.5 - 67.9 kg
 • Lievä lihavuus:  25.0 - 29.9  /  68.0 - 81.5 kg
 • Merkittävä lihavuus:  30.0 - 34.9  /  81.6 - 95.1 kg                                
 • Vaikea lihavuus:  35.0 - 39.9  /  95.2 - 108.7 kg                                      
 • Sairaalloinen lihavuus:  40.0 tai yli  /  108.8 kg tai yli

181-senttisellä:

 • Sairaalloinen alipaino:  alle 15.0  /  alle 49.2 kg
 • Merkittävä alipaino:  15.0 - 16.9  /  49.2 - 55.7 kg        
 • Normaalia alhaisempi:  17.0 - 18.4  /  55.8 - 60.6 kg   
 • Normaali:  18.5 - 24.9  /  60.7 - 81.9 kg
 • Lievä lihavuus:  25.0 - 29.9  /  82.0 - 98.3 kg                                      
 • Merkittävä lihavuus:  30.0 - 34.9  /  98.4 - 114.7 kg                             
 • Vaikea lihavuus:  35.0 - 39.9  /  114.8 - 130.1 kg  
 • Sairaalloinen lihavuus:  40.0 tai yli  /   131.2 kg tai yli

HUOM! Painoindeksilukema antaa niille voimalajien harrastajille, joilla on erittäin suuri lihasmassa, täysin vääristyneen arvon.

Tutustu myös: tarkista painoindeksisi.


Painonhallinnan päämäärät

Kehon painoa tulisi hallita siten, että:
 • painoindeksi muilla kuin voimalajien (kehonrakennus,  voimanosto yms.) sijoittuisi alueelle normaali,
 •  rasvaprosentti pysyisi naisilla alle 25 ja miehillä alle 15 prosentissa,
 • ylimääräistä rasvaa kehosta poistaessa pitäisi huolehtia siitä, että lihasmassa ainakin säilyy,
 • terveyden (niin fyysisen kuin henkisen) tulisi olla tärkein päämäärä.

Liikunnan  merkitys laihduttaessa

Hyvän painonpudotusohjelman tuleekin sisältää viisi tärkeää tekijää :
 • Ravitseva oikeanlainen ruokavalio
 • Henkinen asenne : Tavoite, motivaatio ja positiivinen minäkuva
 • Painoharjoittelu
 • Aerobinen harjoittelu
 •  Riittävä lepo

Miksi sitten liikunnalla on niin suuri merkitys kehon rasvojen poltossa verrattuna pelkkään dieettiin ilman liikuntaa ? Dieetillä en tässä tarkoita järkevää ja monipuolista ruokavaliota, vaan muodikkaita ihmekuureja, joissa yleensä on hyvin vähän energiaa ja ravinteita.
 •  Liikunta - aerobinen ja painoharjoittelu - lisää aineenvaihduntaa. Pelkkä dieetti vähentää.
 • Liikunnan avulla saa aikaan kalorialijäämän, joka ei aiheuta kehon joutumista nälkiintymiseen.
 • Liikunta on hyväksi terveydelle - dieetti ei ole.
 • Liikunta ja erityisesti painoharjoittelu auttaa säilyttämään lihakset. Dieetti ilman liikuntaa voi saada aikaan, etta puolet painonmenetyksestä on lihasta (ja nestettä).
 • Liikunta tehostaa rasvaa polttavien entsyymien ja hormonien toimintaa. Pelkkä dieetti vähentää rasvaa polttavien ja lisää rasvaa varastoivien hormonien toimintaa.
 • Liikunta vaikuttaa insuliinitasoon niin, etta hiilihydraatteja palaa energiaksi ja varastoituu glykogeeniksi eika niinkään rasvaksi.

Mikäli kaipaat henkilökohtaista apua painonhallintaan ja/tai ravintoon ja kuntoiluun yleensä tutustu kolmiosaiseen kunto-oppaaseen, joka on tarjouksessa toukokuun loppuun asti (- 20%).

Rasvanpolttoliikuntaan ei tarvita hienoja ja monimutkaisia salilaitteita. Sen osoittaa alla oleva YouTuben video.PÄIVÄN AJATUS

Älä eilisen suruja pohdi.
Älä huokaile aurinkoa,
joka ei vielä ole noussut.
Nyt on hetki. Nyt on aika.
Elä nyt, ystäväni, elä nyt!


 

perjantai 24. huhtikuuta 2015

Päätin alkaa kirjoittaa uudestaan tätä blogia. Kuten huomaat sen ulkomuoto ja nimikin on muuttunut. Enää ei ole "kuntogurun vinkkejä" vaan "Arton vinkkejä hyvinvointiin". Tervetuloa siis uudistuneeseen blogiini vierailemaan nyt ja vaikka päivittäin - lukemista kun täällä riittää yllinkyllin.

Uusimmassa Bodytreeni -lehdessä (2/2015, sivu 23) on muun muassa seuraavanlainen artikkeli:

Hyvä kunto ja liikunta vähentävät stressiä

Hyvällä kunnolla ja liikunnalla on suuri merkitys työkykyyn sekä henkiseen hyvinvointiin. Tiedot käyvät ilmi TtM Oili Kettusen Turun yliopistossa tarkastetusta väitöstutkimuksesta, jossa tutkittiin kanden eri ryhmän, pk-yritysten työntekijöiden sekä kertausharjoituksissa käyneiden nuorten miesten kuntoa ja hyvinvointia. Molemmissa ryhmissä hyväkuntoisilla osallistujilla oli matalampi stressitaso huonokuntoisiin verrattuna.

Kettunen toteutti väitöstyönsä ensimmäisessä osatutkimuksessa pk-yritysten työntekijöille liikuntaintervention, joka pidettiin Suomen Urheiluopistolla Vierumäellä. Tutkimuksessa oli mukana lisäksi verrokkiryhmä, jolle tehtiin samat mittaukset ja testit kuin varsinaiselle liikuntaryhmälle.

- Liikuntaryhmään kuuluneet työntekijät lisäsivät selvästi liikunta-aktiivisuuttaan. Lähtötilanteeseen verrattuna he alkoivat liikkua keskimäärin tunnin enemmän per viikko. Samalla heidän fyysinen kuntonsa ja työkykynsä paranivat, stressioireet vähenivät ja henkiset voimavarat lisääntyivät, Kettunen kertoo.

Erityisen positiivista oli se, että juuri kaikkein stressaantuneimpien tulokset paranivat suhteessa kaikkein eniten. Merkittävää on myös se, että seurantavuodenkin jälkeen osallistujien fyysinen kunto oli keskimäärin viisi prosenttia parempi kuin lähtötilanteessa.

Kettusen väitöstutkimuksen toinen osatutkimus koski Puolustusvoimien kertausharjoituksiin tulleiden reserviläisten kuntoa. Tutkimuksessa ilmeni, että vain kolmasosa reserviläisistä oli hyväkuntoisia ja liikkui riittävästi.
- Tässäkin tutkimuksessa liikunta selvästi vähensi stressitasoa. Runsaasti liikkuvilla ja hyväkuntoisilla oli vähemmän stressiä kuin niillä, jotka liikkuivat vähän tai eivät ollenkaan, Kettunen summaa.Ehkä huomasit, ehkä et, että laatimani kolmiosainen kunto-opas on kevättarjouksessa toukokuun loppuun asti. Jos kaipaat remonttia elämääsi, käy tutustumassa oppaaseen tästä.


Päivän ajatus 

Jos olet niin onnekas,
että löydät elämäntavan josta pidät,
sinun on löydettävä rohkeutta
elää sen mukaisesti.

John Irwing
Hyvä lukijani, toivotan Sinulle hyvää viikonloppua ja vielä kerran, kiitän vierailustasi.