keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Ovatko telkkarin laihdutusohjelmat hyödyksi vai haitaksi?

On hyvä, että sadat miljoonat ylipainoiset ihmiset saavat inspiraatiota ja apuakin netin ja telkkarin tarjoamasta informaatiosta piehtaroidessaan läskiensä aiheuttamien kipujen ja turhautumien kanssa. Jokaisen on kuitenkin hyvä muistaa, että painonhallinnan ympärille on tupattu valtaisa määrä bisnestä. On ohjelmien, välineiden, ravinteiden ja jos vaikka minkä kaupustelua. Kyseessä on vuosittain kait maailmanlaajuisesti sadat miljardit eurot. Joukkoon mahtuu runsaasti kusetusta. On siis syytä käyttää järkeä valintoja tehdessä.

Laihduttaminen ja painonhallinta yleensäkin ei ole tähtitiedettä, vaan suhtkoht yksinkertaisten periaatteiden noudattamista niin, että samalla terveys ja toimintakyky säilyy hyvänä - ei vain kuukauden tai pari, vaaan lähes koko loppuelämän.

Olen itse kuntoillut tosimielellä säännöllisesti ja melko runsaasti viitisenkymmentä vuotta ja ollut jossain muodossa valmentajana vuodesta 1975 lähtien. Haluan tämän kokemukseni avulla auttaa kanssaihmisiäni - nyt myös Sinua. Jos kaipaat opastusta kuntoiluusi ja painonhallintaasi, tutustu kolmiosaiseen kunto-oppaaseen (perustieto+treeniohjelma+ruokavalio).Uusimmasta Ilta-Sanomat TV-sta (21/15, sivut 14-15) löytyy artikkeli:

LAIHDUTUSOHJELMAT - HYÖTYÄ VAI HAITTAA?

Tv:n laihdutusohjelmista ruudussa nähdään vain onnea hehkuva, hoikka lopputulos. Mutta mitä tapahtuu, kun kamerat sammuvat? Kannattaako katsojan ottaa oppia laihdutussarjoista? Tv-lehti selvitti.

Televisiossa ei ole nykyään pulaa kahdesta ohjelmatyypistä: on kokkausohjelmia ja laihdutusohjelmia.

Amerikasta Suomeen rantautui Suurin pudottaja. Fitnessguru Jutta Gustafsberg on tsempannut laihduttajia Jutta ja superdieetit, Jutta ja puolen vuoden superdieetit sekä Jutta ja huikeat häädieetit -ohjelmissaan. Ruudussa on myös muistutettu, että Olet mitä syöt. Lisäksi monesta Rakkaasta on tullut pullukka.

Onko laihdutusohjelmista hyötyä pysyvän painonpudotuksen muodossa - tai voiko niistä olla haittaa?

Yhdysvalloissa nousi viime vuonna kohu, kun Suurimman pudottajan voittaja laihtui finaaliin mennessä lähes anorektiseen kuntoon. Hän painoi lopulta vain 47,5 kiloa. Tämän jälkeen kuntovalmentaja Jillian Michaels jätti ohjelman, kun tuottajat kieltäytyivät tekemästä formaattiin Michaelsin toivomia muutoksia.

Myös ohjelmaan 2006 osallistunut Kai Hibbard on suominut Suurinta pudottajaa rajusti julkisuudessa. Hänen mukaansa laihdutusrääkki oli epäinhimillistä, syyllistävää ja jopa terveydelle haitallista.

- Hiukseni putosivat, kuukautiseni loppuivat ja nukuin vain kolme tuntia yössä, Hibbard kertoi tänä keväänä New York Postille.

Suurimman pudottajan tuotanto on kiistänyt väitteet ja kertonut, että lääkäri seuraa kilpailijoita tiiviisti.

On myös esimerkkejä siitä, kuinka tv-laihdutustulos ei välttämättä ole pysyvä. IS Tv-lehti tavoitti lukuisia suomalaisiin laihdutusohjelmiin osallistuneita, jotka ovat ohjelman jälkeen lihoneet kilonsa takaisin korkojen kanssa. Asia on niin arka, ettei yksikään halunnut antaa kommenttia lehteen edes nimettömänä.

Kysyimme kolme näkökulmaa laihdutukseen: valmentajan, osallistujan ja tutkijan. Kaikilla on pohjimmiltaan sama viesti - laihdutusohjelma ei ole oikotie onneen.


TUTKIJA: KIRSI PIETILÄINEN

"Potentiaalisesti haitallisia"

Helsingin Yliopiston lihavuustutkimusyksikön apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen sanoo, että laihdutusohjelmat toteutetaan terveellisesti, mutta ne saattavat antaa katsojille vääriä mielikuvia. Nopeaan, rajuun painonpudotukseen keskittyvät ohjelmat asettavat tavallisille laihduttajille täysin epärealistisia tavoitteita.

— Ne ovat ruumiillisesti ja henkisesti potentiaalisesti haitallisia.

Pietiläisen mukaan ei ole välttämättä terveellistä rääkätä ylipainoista kehoa ohjelmien tapaan. Lisäksi ohjelmissa syödään niin vähän, että jos ei tarkkaan tiedä, mitä tekee, saattaa syntyä ravintoainepuutoksia.

— Jos kotona aletaan matkia näitä dieettejä, saattaa ajautua syömään liian vähän ja puutteellisesti. Suurimmalla osalla laihduttajista ei ole yhtä paljon aikaa liikkumiseen kuin näissä ohjelmissa. Jos laihduttaa samalla vauhdilla ilman liikuntaa, seurauksena on merkittävä lihaskato.

Pietiläinen muistuttaa, että psykologisella puolella on suuri vaikutus painonhallintaan, ja siksi laihduttaminen pitäisi räätälöidä yksilöllisesti eri ihmisten tarpeisiin.


PERSONAL TRAINER: JENNI LEVÄVAARA

"Tärkein tekijä on mieli" 

Personal trainer Jenni Levävaara oli mukana Suurimman Pudottajan viime kaudella sekä ohjelmassa Rakas, sinusta on tullut pullukka.

Hän kertoo, että osallistujille pyritään luomaan mahdollisimman yksilölliset kunto-ohjelmat ja monipuolinen ruokavalio sekä antamaan työkaluja elämäntapamuutokseen. Ohjelmien valintaprosessissa on mukana myös tarpeen mukaan lääkärintarkastukset ja psykologin haastattelu.

— Ylipainon taustalla on usein vastoinkäymisiä, jotka ovat johtaneet huonoihin ruokailutottumuksiin ja liikkumattomuuteen. Monesti on kyse muusta kuin siitä, että tykkää herkuista, Levävaara sanoo.

— Tärkein tekijä pysyvään painonpudotukseen on oma mieli. Tuon aina esille pysyvien muutosten merkityksen. On tärkeää miettiä, miten normalisoi kuntoilun ja ruokavalion omaan arkeen sopivaksi, Levävaara sanoo.

— Alkuun vaatii paljon tahtoa ja motivaatiota pysyä uusissa tavoissa. Painotan aina, että pitää miettiä syvempi tarkoitus painonpudotukselle. Miksi haluaa laihtua? Mitä hyvää siitä seuraa itselle ja läheisille?


LAIHDUTTAJA: MONICA

"Koin putoavani tyhjän päälle" 

Monica, 50, osallistui Suurimpaan pudottajaan vuonna 2014. Hän kertoo, että ohjelma muutti hänen elämänsä.

Monica on laihtunut kaikkiaan 51 kiloa, niistä tosin vain murto-osan itse ohjelman aikana. Monica pareineen tippui ensimmäisenä, joten hän oli ohjelman leirillä vain viikon, jolloin tarjottiin neuvoa ravintoasioista.

— Todellisuudessa en saanut sinä aikana juuri mitään oppia. Lähdin sieltä yhden ruokamonisteen kanssa, hän naurahtaa.

Sen jälkeen Monica jäi omilleen. Vaikka Monica on valtavan kiitollinen ohjelmalla, tässä olisi hänen mielestään muutoksen paikka.

— Ohjelmasta tippunutta laihduttajaa ei saisi jättää yksin ilman apua. Juuri, kun tukea ja tietoutta olisi eniten tarvinnut, koin putoavani tyhjän päälle. Monica otti itse selvää liikunnasta, ruokavaliosta ja kaikista laihduttamiseen liittyvistä asioista soittelemalla eri kuntosalien personal trainereille, etsimällä tietoutta netistä ja soittelemalla ravitsemusneuvojille.

Sillä välin ohjelman personal trainer Jenni Levävaara oli tahollaan pohtinut, että haluaisi tietää, kuinka Monica on pärjännyt ohjelman jälkeen. Neljän viikon sitkeän yrittämisen jälkeen hän sai Monicaan yhteyden, ja yhteydenpito on säilynyt tähän päivään asti.

— Jenni ei saanut penniäkään siitä, että hän auttoi minua. Se kertoo paljon hänen motivaatiostaan, Monica kertoo.

Ennen osallistumistaan Monica oli joutunut jäämään töistä pois, sillä hänen selkänsä ei kestänyt raskasta ylipainoa. Laihtumisen ja treenin myötä selkäkivut katosivat, ja hän on nyt palannut osittain työelämään.

— Minulta oli mennyt terveys ja elämänilo. Sosiaalinen elämä kärsi. Ohjelma toi terveyteni takaisin, hän kiittelee.

PÄIVÄN AJATUS

Mikä onkaan unelmasi? Nyt on oikea aika,
nyt on oikea paikka, ja sinä olet juuri
sopiva henkilö. Mitä odotat?

Jay Carlton
 


 

Ei kommentteja: