perjantai 24. huhtikuuta 2015

Päätin alkaa kirjoittaa uudestaan tätä blogia. Kuten huomaat sen ulkomuoto ja nimikin on muuttunut. Enää ei ole "kuntogurun vinkkejä" vaan "Arton vinkkejä hyvinvointiin". Tervetuloa siis uudistuneeseen blogiini vierailemaan nyt ja vaikka päivittäin - lukemista kun täällä riittää yllinkyllin.

Uusimmassa Bodytreeni -lehdessä (2/2015, sivu 23) on muun muassa seuraavanlainen artikkeli:

Hyvä kunto ja liikunta vähentävät stressiä

Hyvällä kunnolla ja liikunnalla on suuri merkitys työkykyyn sekä henkiseen hyvinvointiin. Tiedot käyvät ilmi TtM Oili Kettusen Turun yliopistossa tarkastetusta väitöstutkimuksesta, jossa tutkittiin kanden eri ryhmän, pk-yritysten työntekijöiden sekä kertausharjoituksissa käyneiden nuorten miesten kuntoa ja hyvinvointia. Molemmissa ryhmissä hyväkuntoisilla osallistujilla oli matalampi stressitaso huonokuntoisiin verrattuna.

Kettunen toteutti väitöstyönsä ensimmäisessä osatutkimuksessa pk-yritysten työntekijöille liikuntaintervention, joka pidettiin Suomen Urheiluopistolla Vierumäellä. Tutkimuksessa oli mukana lisäksi verrokkiryhmä, jolle tehtiin samat mittaukset ja testit kuin varsinaiselle liikuntaryhmälle.

- Liikuntaryhmään kuuluneet työntekijät lisäsivät selvästi liikunta-aktiivisuuttaan. Lähtötilanteeseen verrattuna he alkoivat liikkua keskimäärin tunnin enemmän per viikko. Samalla heidän fyysinen kuntonsa ja työkykynsä paranivat, stressioireet vähenivät ja henkiset voimavarat lisääntyivät, Kettunen kertoo.

Erityisen positiivista oli se, että juuri kaikkein stressaantuneimpien tulokset paranivat suhteessa kaikkein eniten. Merkittävää on myös se, että seurantavuodenkin jälkeen osallistujien fyysinen kunto oli keskimäärin viisi prosenttia parempi kuin lähtötilanteessa.

Kettusen väitöstutkimuksen toinen osatutkimus koski Puolustusvoimien kertausharjoituksiin tulleiden reserviläisten kuntoa. Tutkimuksessa ilmeni, että vain kolmasosa reserviläisistä oli hyväkuntoisia ja liikkui riittävästi.
- Tässäkin tutkimuksessa liikunta selvästi vähensi stressitasoa. Runsaasti liikkuvilla ja hyväkuntoisilla oli vähemmän stressiä kuin niillä, jotka liikkuivat vähän tai eivät ollenkaan, Kettunen summaa.Ehkä huomasit, ehkä et, että laatimani kolmiosainen kunto-opas on kevättarjouksessa toukokuun loppuun asti. Jos kaipaat remonttia elämääsi, käy tutustumassa oppaaseen tästä.


Päivän ajatus 

Jos olet niin onnekas,
että löydät elämäntavan josta pidät,
sinun on löydettävä rohkeutta
elää sen mukaisesti.

John Irwing
Hyvä lukijani, toivotan Sinulle hyvää viikonloppua ja vielä kerran, kiitän vierailustasi.

Ei kommentteja: