keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Eroon tupakasta

Olen monenmoista pitkän elämäni aikana (täytän parin viikon päästä 66 vuotta) kokeillut. Niihin kuuluu myös tupakointi. Muutaman testipäivän jälkeen 1970-luvulla totesin, etten millään ilveelläkään löytänyt siitä hyötyä, sillä ei ollut niin sanotusti mitään funktiota. Niinpä sauhuttelu jäi siihen.

Kaupungin vuokralähiössä asuvana olen ihmetellyt, miten on mahdollista, että mukamas vain neljännes Suomen aikuisista tupakoi. Näyttää nimittäin siltä, ettei yksikään naapureistani pääse pihan poikki ilman röökiä. Mistä hemmetistä heillä riittää rahaa moiseen. Askillinen kait maksaa 4-5 euroa eli sellainen päivässä tekee kuukaudessa 120-150 euroa. Siihen muutama tölkki kaljaa päivässä, niin kustannusta tulee parisensataa per kuukausi ja vuodessa noin 2500 euroa.

Tupakointi näyttää mielestäni typerältä, tupakoitsijat haisevat pahalta ja keski-ikäiset ja sitä vanhemmat naiset näyttävät naamoiltaan pellolle jääneiltä perunoilta.

No, jokainen meistä "taaplaa tyylillään".

Laatimani kolmiosaisen kunto-oppaan (tarjouksessa toukokuun loppuun asti) perustieto-osasta löytyy artikkeli:

TUPAKKA

Tiesitkö, että ihminen voi lihoa jopa 45 kiloa, ennen kuin terveysriski on yhtä suuri kuin laihalla tupakoitsijalla. Vaikka eläisit muuten kuinka terveellisesti tahansa – söisit järkevästi ja harrastaisit säännöllistä liikuntaa – laiminlyöt silti terveyttäsi, jos yhä edelleen tupakoit. Yhdenkään kuntoilijan saatikka huippu-urheilijan elämään ei tulisi tupakoinnin kuulua vähäisessäkään määrin.

Hyvä ihminen - olet sitten nainen tai mies - tee suuri palvelus itsellesi, tuleville ja nykyisille lapsillesi ja kaikille lähimmäisillesi - LOPETA TUPAKOINTI ... tupakoinnistasi kun ei ole mitään hyötyä muille kuin tupakkatehtaiden omistajille ... lopeta sätky- tai tässä tapauksessa sätkänukkena olo.

koti.mbnet.fi


Tupakan vaaralliset ainesosat

Maailmankuulu dekkarikirjailija Agatha Christie oli töissä apteekissa ennen päätoimiseksi kirjailijaksi ryhtymistään. Niinpä useimmat hänen kirjojensa murhista tehdään myrkyillä: arsenikilla, syanidilla tms. Joskus on käytössä myös hiilimonoksidi (häkä), jolla voidaan tehdä vaikkapa tekaistu itsemurha.

Näitä samoja myrkkyjä ja monia muita vaarallisia aineita tupakoitsijat käyttävät niin itsensä kuin läheistensäkin hivuttavaan tuhoamiseen! Noita mainitsemiani aineita kun löytyy tupakasta kymmenien muiden myrkkyjen ohella.

Tupakka sisältää noin 4000 kemikaalia, joista osa on peräisin tupakanlehdistä ja osa lisätään valmistusprosessissa. Tärkeimmät myrkyt ovat nikotiini, terva ja häkä. Muita ovat esimerkiksi ammoniakki, asetoni, DDT, elohopea, formaldehydi, nikkeli, radioaktiivinen polonium 210 ja syanidi. Tupakan monien syöpää aiheuttavien aineiden lisäksi myös tupakansavu on meillä luokiteltu syöpävaaralliseksi aineeksi.


Tupakka tappaa

Tupakka on ainoa laillinen valmiste, joka tuottaa joka toiselle käyttäjälle vakavan sairauden ja joka viidennen kuoleman. Suomessa menehtyy vuosittain yli 5000 tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Tupakointi lyhentää elämää keskimäärin 5-7 vuotta.

terveyskirjasto.fi


Tupakka vanhentaa

Tupakointi edistää ihon kuivumista ja rypistymistä. Se aiheuttaa myös muutoksia verisuoniin, mitkä lisäävät sydänkohtauksen riskin moninkertaiseksi ja siten vanhentaa koko kehoa. Se esimerkiksi vanhentaa ihoa tuplavauhtia. Toisin sanoen kaksikymppisenä tupakoinnin aloittanut "Maija Meikäläisen" iho vanhenee 20 tupakointivuoden aikana 40 vuotta. Hänen kasvonsa voivat näyttää siten nelikymppisenä kuusikymppisen naamalta.

polikliniikka.fi


Tupakka on vaarallista sikiölle

Odottavan äidin tupakointi vahingoittaa kohdussa sikiön verenkierrosta huolehtivan istukan verenkiertoa. Happipitoisuuden laskun seurauksena on sikiön hidastunut kasvu ja siten syntyvä lapsi on normaalia pienikokoisempi. Myös ympäristön tupakansavu vaikuttaa samalla tapaa haitallisesti sikiön kasvuun.

Äidin tupakointi on haitallista imetettävälle ja myöhemmin hänen lähistöllään passiivisen tupakoinnin kohteeksi joutuvalle lapselle.


Tupakka tukehduttaa


90% keuhkosyövistä johtuu tupakoinnista. Se aiheuttaa myös muita muutoksia keuhkoissa. Tupakansavu sisältää myrkkyjä, jotka tuhoavat haitallisten aineiden poistamiseen erikoistuneita soluja. Tupakan kemikaalit muuttavat myös entsyymitoimintaa, mikä johtaa lopulta keuhkolaajentumatautiin ja se taas usein tukehtumiskuolemaan.


Passiivinen tupakointi


Tupakoitsijan vetäessä henkeensä suodattunutta savua muiden pitää hengittää suodattumatonta savua, jossa terva-, nikotiini- ja häkäpitoisuudet ovat korkeammat. Esimerkiksi nikotiinia on satakertainen määrä. Passiivinen tupakointi eli oleskelu tupakoitsijan aiheuttamassa savussa on kaikille vaarallista niin lapsille, aikuisille sekä lemmikeille ja muita enemmän vielä niille, joilla on ennestään sairauksia (esimerkiksi astma tai sydänsairaus).Tupakka ja luukato

Tupakointi kiihdyttää luukatoa eli osteoporoosia molemmilla sukupuolilla. Askin päivässä polttavalla naisella on vaihdevuosien alkaessa 5-10 prosenttia vähemmän luumassaa kuin tupakoimattomalla. Tupakointi saattaa myös nopeuttaa usealla vuodella vaihdevuosien alkamista.


Tupakka ja impotenssi

Samalla tapaa kuin tupakointi tukkii sydänverisuonet se myös voi tukkia siittimen verisuonet, mikä johtaa impotenssiin.

tohtori.fi


Tupakka ja suun terveys

Kaikki tupakkatuotteet vaikuttavat suun terveyteen: limakalvomuutokset, ienvauriot ja hampaiden irtoamiset.


Nikotiiniriippuvuus 

Riippuvuus nikotiinista on yhtä kova kuin heroiinin, kokaiinin tai alkoholin. Näistä kaikista on kuitenkin mahdollisuus päästä eroon. Tarvitaan vain tahdonvoimaa ja ponnisteluja .


Tutustu myös: eroontupakasta.fi


PÄIVÄN AJATUS 

 Vähintä mitä voit tehdä elämällesi
on miettiä mitä toivot siltä.
Ja enintä mitä voit tehdä,
on asua sen toivon sisällä.

Barbara Kingsolver


 

Ei kommentteja: