keskiviikko 22. lokakuuta 2014MITEN SAAT ENEMMÄN IRTI TYÖMATKASTASI

Kunto  Plus -lehden lukijan kysymys

Työmatkani on 7 kilometriä, ja pyöräilen sen joka päivä. Aikani ei muuten riitä kuntoiluun, joten haluaisin saada työmatkasta kaiken irti. Mitä teen? 


Vastaus

On todella kannatettava ajatus tehdä työmatkapyöräilystä päivittäinen liikuntatuokio. Koska 7 kilometrin työmatka on juuri sillä alarajalla, kuinka pitkä matka maantiellä tulee pyöräillä, jotta lenkistä saa tarvittavan hyödyn, on syytä pidentää matkaa kahtena päivänä viikossa. Keho kaipaa ensin joitakin kilometrejä lämmittelyä, ennen kuin sen on terveellistä puristaa maksimiteholla, joka parantaa kuntoa. Silloin oletkin normaalisti jo melkein perillä työpaikan pihassa. 

Pidennä yksinkertaisesti matkaa töihin tai kotiin ajamalla kiertotietä — mielellään alueella, jossa liikenne on hiljaista, jotta voit ajaa myös kovia intervalleja. Aja esimerkiksi vuoroin 30 sekuntia täydellä teholla ja 30 sekuntia kevyesti polkien. Noin 10 tällaista rupeamaa riittää alussa. Kun olet jatkanut samaa 3-4 viikkoa, voit kasvattaa intervallien määrää niin, että teet ensin 15 ja sitten 20 toistoa. Niin kulutat helposti pari sataa kaloria, mikä auttaa pitämään painoa kurissa. Samalla myös verenkierto hyötyy päivittäisestä liikunnasta, kunhan vain Iiikutat polkimia niin reippaasti, että teho nousee tarpeeksi korkealle tasolle, jolloin hengityksestä tulee raskasta ja hieman rasittavaa. 

Lisävinkki. Vaihtovaatteet mukaan töihin Niin voit pukeutua oikein pyöräilyä varten. Silloin voit vielä paremmin päästellä täysillä. 

Lähde: Kunto Plus 14 -2014, sivu 78.OMAT TÄMÄNHETKISET RUTIININI

Kännykkäni herättää minut automaattisesti arkiaamuisin klo 06.27. Nousen välittömästi ylös laittamaan kissalleni ja itselleni aamupalaa. Sitä nauttiessani katselen telkkarista ainakin uutiset ... muutakin, jos ei juuri ole tärkeää "projektia" käynnissä. Näinä päivinä lähetetään uutisissa informaatiota Tukholman lähistön oletetusta vedenalaisesta toiminnasta. Saa nähdä osoittautuuko tämäkin "unohysteria" (uno=Unidentified Nautical Object) pelkäksi kuvitteluksi.

Käyn aina silloin tällöin pelaamassa Call Of Duty World At War -nettipeliä venäläisellä serverillä, koska siellä on mukava tunnelma. Tarkoitan sillä, että pelaajat ovat hyvällä tuulella ja keskustelevat pelin ohessa rattoisasti. Tosin en ymmärrä venäjää kuin muutaman sanan. Joitain kuukausia sitten joku ruotsalainen pelaaja kehui siellä tekstillä kotimaansa sotavoimia ja sanoi ruotsalaisten haistattavan pitkät Venäjälle, sen kansalle ja armeijalle. Hetken oli aivan hiljaista, sitten tuli naurahduksia ja kommentteja englanniksi siihen suuntaan, että "onko Ruotsillakin armeija". Ruotsalainen pelaaja suljettiin pelistä. Tuon venäläisen serverin pelaajista monet ovat keski-ikäisiä ja jotkut jopa minua (65 v) vanhempia. On siis vuosia ja kilometrejä takana niin paljon, että on tietoa asioista, joten kaikenlaista puppua ei tarvitse ottaa vastaan.

Alla olevassa kuvassa ruotsalainen häivealus (ei näy tutkassa) Turun vierailunsa aikana joitain vuosia sitten. Minäkin käytin hyväkseni mahdollisuuden vierailla sisällä laivassa.


Aamuisen telkkarituokion jälkeen aloitan istuskelun tietokoneen ääressä (sähköpostit, markkinoinnit yms.). 30-60 minuutin välein nousen tuoliltani ja teen joitain liikkeitä käsipainoilla sarjan tai pari. Päivän mittaan niistä kertyy kohtuullinen määrä harjoitusta, joilla pidän yllä lihaskuntoa ja aineenvaihduntaa.

Menen kissani kanssa päivälevolle puolenpäivän tienoilla. Ummistamme silmämme 30-60 minuutiksi.

Iltapäivällä hommat jatkuvat aamupäivän tapaan, samoin illalla, jos telkkarista ei tule mitään suosikkiohjelmaani.

Mikäli yläkerran naapurini käyttäytyvät taloyhtiön  järjestyssääntöjen (hiljaisuus klo 22 alkaen) mukaan, minä ja kissani menemme nukkumaan suunnilleen 22.30.PÄIVÄN AJATELMA

Uusi ei synny vain uudesta vaan myös 
vanhan näkemisestä uudessa valossa.

S. KierkegaardEi kommentteja: