maanantai 29. syyskuuta 2014


VIREYTTÄ AIKUISVUOSIIN


Uusi viikko on alkanut jos ei niinkään uusilla kujeilla, mutta jo tavaksi tulleilla rutiineilla. Niitä ovat minulle sähköpostieni tarkastamiset, blogieni päivittämiset, uusien markkinointi-ideoiden kehittämiset ja päivittäiset liikunnat. Juuri muuta ei päiviini sitten mahdukaan. Toki jonkinverran tulee telkkaria katsottua. Tuo määritys tarkoittaa muutamaa päivittäistä tuntia.

Jos olet vähintään kohtalaisen hyvä englannin ymmärtäjä, olet tervetullut vierailemaan esimerkiksi seuraavissa:

My Blogs
Facebook 

Lokakuun YHTEISHYVÄ-lehti tarjoaa lukijoilleen artikkelin:


SYÖ VIREYTTÄ AIKUISVUOSIIN

Ikä ja elämäntilanne vaikuttavat siihen, miten kannattaa syödä. Parikymppisen luusto vahvistuu vielä, kun taas kuusikymppisen kannattaa keskittyä lihaskuntoon. 


Nuoret aikuiset: Muista ruokarytmi ja alkoholin kohtuukäyttö 
  • Rauhoita ruokahetki myös kiireisessä arjessa. Älä syö lennossa, vaan pidä puolen tunnin paussi työstä. 
  • Hyödynnä henkilöstöravintolaa, jos siihen on työpaikalla mahdollisuus. Se edistää tutkitusti etenkin kasvisten ja kalan syömistä. 
  • Luuston massaa voi vahvistaa sopivilla ruokavalinnoilla 20-30-vuotiaaksi saakka. Muista kalsium ja D-vitamiini sekä luustoa kuormittava liikunta. 
  • Raskaus ja imetys lisäävät ravintoaineiden tarvetta. Kiinnitä huomiota etenkin folaatin, raudan, jodin ja D-vitamiinin saantiin. Niitä saat kasviksista, täysjyväviljasta, kalasta, lihasta ja maitovalmisteista. D-vitamiinilisää tarvitaan ympärivuotisesti. 
  • Opeta terveellisen syömisen malli myös lapsillesi. Perusta läpi elämän jatkuville ruokatottumuksille luodaan jo lapsena. 
  • Alkoholin kohtuukäyttöön on hyvä pyrkiä sekä terveyden että painonhallinnan kannalta. 
  • Terveen aikuisen riskikäytön raja-arvot ovat miehillä 24 annosta ja naisilla 16 annosta viikossa. Rajat alittava kulutuskin voi aiheuttaa tapaturmia ja terveyshaittoja. 

Keski-ikäiset: Vahdi painoa ja verenpainetta 
  • Poikkea säännöllisesti puntarilla. Aikuisen paino nousee keskimäärin puoli kiloa ikävuodessa. Älä anna kilojen karata liian korkeisiin lukemiin. 
  • Ehkäise osteoporoosia. Luukato alkaa naisilla noin 50-vuotiaana, miehillä muutamia vuosia myöhemmin. Maito ja maitovalmisteet ovat parhaita kalsiumin lähteitä. 2-3 kertaa viikossa syötävä kala turvaa D-vitamiinin saantia. 
  • Oireileeko verenpaineesi? Kevennä ruokavaliotasi kasviksilla ja seuraa suolankäyttöäsi. Suolaa tuovat ruokavalioon etenkin leivät, makkarat ja lihavalmisteet, juustot, valmisruoka sekä suolaiset maustekastikkeet. Suositeltava suolan määrä on korkeintaan viisi grammaa eli noin teelusikallinen päivässä. 
  • Monipuolisesta ruokavaliosta saa yleensä riittävästi ravintoaineita, eikä ravintolisiä tarvita. Talvikuukausina voi tarvittaessa käyttää D-vitamiinilisää, mutta senkin annostelussa on hyvä muistaa kohtuus. 

Ikääntyneet: Syö proteiinia ja huolehdi lihaskunnosta 
  • Riittävä ja monipuolinen ravitsemus auttaa ylläpitämään ikääntyneen terveyttä ja toimintakykyä. 
  • Energian tarve vähenee, mutta ravintoaineita tarvitaan yhtä paljon kuin ennenkin. Vältä tyhjiä kaloreita ja syö ravitsemuksellisesti täysipainoista ruokaa.
  • Huolehdi lihaskunnosta. Syö laadukasta proteiinia päivän kaikilla aterioilla ja liiku kuntosi mukaan, mieluiten päivittäin. 
  • Hyviä proteiinin lähteitä ovat liha, kala, kananmuna, maitovalmisteet, palkokasvit, pähkinät ja siemenet. 
  • Ylläpidä säännöllistä ateriarytmiä ja ruokaile seurassa aina, kun siihen on mandollisuus. 
  • Yli 60-vuotias tarvitsee D-vitamiinilisää ympäri vuoden. 75-vuotiaana sitä on saatava ravinnosta kaksi kertaa enemmän kuin nuorempana, eli 20 mikro-grammaa vuorokaudessa. 
  • Sairaudet, lääkitykset, voimakas laihtuminen ja liian vähäinen syöminen aiheuttavat ravitsemuksellisia ongelmia. Niiden riski on suurin yli 80-vuotiailla. 
Lähde: YHTEISHYVÄ lokakuu 2014, sivut 58-61.

How to tailor food to your age group (Youtube)



PÄIVÄN AJATELMA

Jos jäät odottamaan sitä täydellistä hetkeä, 
jolloin kaikki on vaaratonta ja varmaa, 
saat ehkä odottaa turhaan. 
Vuoret jäävät kiipeämättä ja kilpailut 
voittamatta tai kestävä onni saavuttamatta.

Maurice Chevalier


Ei kommentteja: