keskiviikko 17. syyskuuta 2014


VALITSE SINULLE SOPIVAT KÄSIPAINOT

Käsipainot ovat kotitreenaajan ensimmäiset ja tärkeimmät välinehankinnat. Jos haluaa käyttää niitä tehokkaaseen harjoitteluun, jossa palautukset ovat lyhyet sarjojen välillä, on syytä hankkia 2-4 paria tankoja ja niihin runsaasti levyjä. Tämä tarkoittaa voimatasosta (ja sukupuolestakin) riippuen noihin 4-8 tankoon yhteensä painoa ainakin 20-40 kiloa. Se on siis ehdoton minimi.
Vaikka olen jo 65-vuotias kevytrakenteinen treenaaja (hieman päälle 70-kiloinen), suurin käsipainoni harjoitusten aikana on tällä hetkellä noin 50 kiloinen.
En missään nimessä suosittele kiinteitä käsipainoja. Jotta voimat lisääntyisivät ja kunto kohenisi, pitää kuormia lisätä. Tämä pistää ostamaan yhä uusia ja uusia kiinteitä käsipainoja.
Tietysti jos olet erittäin varakas, voit hankkia suureen kotisaliisi saman setin käsipainoja kuin kuntosaleilla. Aika usein niitä on kahdesta kilosta kilon välein 10 kiloon, sitten kahden kilon välein 30-40 kiloon ja siitä eteenpäin viiden kilon välein. Hintaa voi kertyä setille telineineen 5000 euroa ja paljon sen ylikin.
Jos Sinua kiinnostaa hankkia kotiisi säädettävät käsipainot, tutustu näihin:

Kunto Plus -lehdestä (11 - 2014, sivut 44-45) löytyy artikkeli käsipainojen valitsemisesta. Sitä lukiessa kannattaa muistaa lehden olevan tarkoitettu lähinnä naisille. Toki siinä on hyvää asiaa myös meille miehille.
Niin ensi kertaa kuntoilusta innostuva kuin pitkään treenannut konkarikin tarvitsee laadukkaat käsipainot, joilla voi kiinteyttää ja vahvistaa lihaksia. Näin valitset juuri sinulle sopivat painot.

Millaiset käsipainot ostaisin?

Käsipainoja on kahdenlaisia: kiinteitä ja vaihdettavilla painokiekoilla varustettuja. Käsipainot voi valita oman käytön ja mieltymysten mukaan.

Kiinteät
 • Painot myydään pareina, ja yhtä kappaletta oleva paino on tehty yleensä vinyylistä tai neopreenista.
 • Painot pitää ostaa erikseen, joten eripainoisten painojen kokoelma käy nopeasti kalliiksi. 
 • Vasta-alkajat pitävät usein vinyylistä tai neopreenistä tehdyistä painoista, sillä ne tuntuvat pehmeiltä ja niistä saa helposti pitävän otteen.
 • Ellei yksi painoluokka riitä, voit ostaa telineen erilaisine käsipainoineen.

Säädettävät
 • Kiinteistä painoista poiketen säädettävissä painoissa on tanko, johon voi kiinnittää painokiekkoja tarpeen mukaan.
 • Tanko on yleensä 35-senttinen. Painokiekot liitetään joko 25, 30 tai 50 millin paksuiseen tankoon.
 • Säädettävät painot tulevat ajan myötä edullisemmiksi, jos haluat treenata useilla eripainoisilla painoilla.
 • Säädettävät käsipainot myydään usein säilytyslaatikoissa, joissa voi pitää niitä painokiekkoja, joita ei sillä hetkellä tarvita.
 • Materiaali. Säädettävät käsipainot tehdään yleensä raudasta. Raudasta tai kromista tehdyt painot täytyy laskea alas varovasti, sillä ne voivat naarmuttaa pintoja. Kiinteissä käsipainoissa on raudasta valettu rakenne, joka on pinnoitettu vinyylillä tai neopreenilla. Kiinteitäkin painoja saa kromilla päällystettyinä.
 • Kahva. Säädettävän käsipainon kahvassa on hyvä pito. Kahvassa on uurteita, joten se ei lipsahda hikisestäkään kädestä. Se tekee treenaamisesta sekä mukavampaa että turvallisempaa.
 • Lukitus. Säädettävien käsipainojen kiekot lukitaan paikalleen kiinnitysmutterilla, jonka saa kiristettyä tangon kierteeseen työkaluitta. Menetelmä on helppo ja varma. Joissakin kaikkein kalleimmissa säädettävissä käsipainoissa on pikalukitus, joka toimii jousilukituksella.
 • Painokiekot. Painokiekot tehdään valuraudasta, ja päällysteenä voi olla kromia, kumia tai muovia. Käsipainon tangon täytyy sopia kiekon reikään, jonka halkaisija on joko 25, 30 tai 50 milliä. Käsipainon tanko on yleensä 30 millin paksuinen, ja 50 millin tankoa käytetään lähinnä kanden käden levytangoissa. Tyypillisessä käsipainossa on 35 sentin mittainen tanko.

3 hintaluokkaa: Tätä voi odottaa

1. Edullinen Hintaluokka 40-80 euroa
Säädettävät käsipainot. Esimerkki: Abilica PowerBox. Eri painoja treeneissään tarvitseva pääsee halvimmalla ostamalla säädettävät käsipainot. Niitä saa paketteina, joihin kuuluu sarja painokiekkoja. Laatikossa on yleensä 35-senttiset tangot, joihin saa muttereilla kiinni vaikkapa puolen kilon ja kilon painokiekkoja tarpeen mukaan.

2. Keskihintainen Hintaluokka 30-240 euroa
Kiinteät painot neopreenista tai vinyylistä, kuten Casall Dumbbell Neoprene. Kiinteä käsipaino on kätevä vaihtoehto, jos yksi painoluokka riittää kuntoiluun. Kahden käsipainon pareja saa kiloisista kuusikiloisiin. Hinta nousee painon mukana, joten vahvakätinen joutuu maksamaan painoistaan enemmän. Kaksien painojen ostaminen rasittaa kukkaroa tuplasti.

3. Kallis Hintaluokka noin 500 euroa
Kiinteät käsipainot kromista, kuten Abilica Dumbbel Rack Set. Varakas täydellisyyden tavoittelija voi kahmia kotiinsa kerralla telineellisen käsipainoja. Tarjolla ovat painot 2 x 2 kg, 2 x 3 kg, 2 x 4 kg, 2 x 5 kg, 2 x 7 kg sekä 2 x 9 kg. Painoja voi pitää pakettiin kuuluvassa telineessä. Kromipainoja voi ostaa myös pareittan, jolloin yhden käsipainoparin hinta on kilomäärän mukaan 30-200 euroa.


Liikkeitä käsipainoille (Dumbbell) löydät esimerkiksi seuraavista linkeistä:


Loppukommenttini

Tärkeimmät seikat käsipainoissa omasta mielestäni:
 • tankoja riittävästi
 • erikokoisia levyjä riittävästi
 • sopivan karkea tanko, jotta ote pitää (itse käytän treenihanskoja suojaamaan käsiani)
 • pitävät, mutta nopeat lukot

Lihaksillasi ei ole silmiä. Ne eivät siis tiedä millaisilla käsipainoilla treenaat. Värillä tai kromauksella on vain esteettistä merkitystä, ja sitäkin mielestäni vain kaupallisilla kuntosaleilla. Itse treenaan kotioloissa hyvin monivärisillä käsipainoilla tai oikeastaan niiden levyt ovat useamman värisiä: 
 • Weiderin rautaisia kullanvärisiä 0.7 kilosta 20 kiloon (vanhimmat yli 40 vuoden takaa)
 • Weiderin vinyylisiä sinisiä 2.0 kilosta 8 kiloon (vanhimmat noin 40-vuotiaita)
 • Isäni tekemiä rautaisia harmaita 3.1 kilosta 4.5 kiloon (niinikään noin 40-vuotiaita)
 • Wrangen rautaisia mustia 1.25 kilosta 10 kiloon (vanhimmat noin 10-vuotiaita)
PÄIVÄN AJATELMA

Paras homma päätyy henkilölle, 
joka saa sen tehdyksi 
siirtämättä vastuuta muille 
tai turvautumatta tekosyihin. 

Napoleon HillEi kommentteja: