maanantai 25. elokuuta 2014


VINKKEJÄ MENESTYMISEEN NIIN BODAUKSESSA KUIN MUUSSAKIN ELÄMÄSSÄ - OSA 1"Menestys on ennen työtä vain sanakirjassa" 

Menestys löytyy sanakirjasta aakkosten mukaisessa järjestyksessä m-kirjaimella alkavana aikaisemmin työtä. Menestys ei ole suoranaisesti sitä, että on perinyt jonkin hyvän taidon tai suuren omaisuuden vanhemmiltaan. Lahjaksi ilman työtä saatu ei ole menestystä. Se on kehittymistä pisteestä A pisteeseen B, ei paikallaan pysymistä tai luisumista alaspäin.


"Ei ole ilmaisia aterioita" 

Jos olet ollut ystävällinen jollekin vieraalle ihmisille, hän voi antaa Sinulle lahjan. Sekään ei todellisuudessa ole ilmainen. Olethan siitä ystävyydelläsi etukäteen maksanut. 

Mainonnassa kohtaat usein sanan "ilmainen". Sitä seuraa aina maksullinen tarjous. Epäitsekkäitä hyväntekeväisyyden harjoittajia kun on telluksellamme hyvin vähän. Useimmat odottavat saavansa siitä kunniaa tai jossain tapauksissa verohelpotusta.

Maailman kymmenen parhaan ammattilaiskehonrakentajan joukkoon kuuluvalta Ben Pakulskilta oli tullut facebookin sivuilleni muutama päivä sitten linkki artikkeliin "How to be successful in bodybuilding, and in life!" Tässä siitä vapaa suomennos (Osa 1.)
Tässä neuvoja kunnianhimoisille kehonrakentajille ja muille ihmisille, jotka tavoittelevat jotain merkittävää:

1. Herää varhain
Laiskuus ja vitkastelu ovat varmoja tapoja epäonnistua elämässä. Vaikka nukkuminen on hyväksi, älä silti tuhlaa elämääsi siihen liikaa. 

2. Älä sepittele tekosyitä
Mikään ei suista nopeammin yrityksiäsi raiteiltaan kuin se, että kaikessa syytät muita kuin itseäsi. Sinä olet vastuussa itsestäsi. Kun sen opit ymmärtämään, alkaa elämässäsi tapahtua.

3. Älä välitä muiden saamattomuudesta
Sinun pitää olla valmis menemään epämukavuusalueelle normaalikuvioistasi. Haluatpa sitten olla kehonrakentaja tai yrittäjä, vaadittavat epänormaalit ponnistelut antavat Sinulle itseluottamusta ja lujaa asennetta päästä elämässäsi eteenpäin.
Minusta tuli menestyksekäs kehonrakentaja, koska olin valmis tekemään sellaista mitä muut eivät.

4. Syö hyvin
Vaikka roskaruuan syöminen ei heti vaikuttaisikaan kielteisesti, jossain vaiheessa niin käy.
Ei ole millään lailla hienoa, että voi syödä mitä tahansa ja pysyä silti hoikassa kunnossa. Se kuitenkin tuhoaa sisuksiasi ja aiheuttaa hankalia aikoja vanhempana.
Syö kunnollista ruokaa ja huolehdi itsestäsi. Se miten syöt heijastuu mieleesi ja itsetuntoosi. Pidä temppelistäsi huolta!

5. Hanki ympärillesi fiksuja ihmisiä
Puheesi, liikkumisesi ja käytöksesi ovat tulosta Sinua ympäröivistä ihmisistä ... hanki siis itsellesi fiksuja ja menestyviä ystäviä ja tuttuja!
Ummista korvasi kaikelle melulle ja roskapuheille, joita ihmiset niihin ja aivoihisi syöttävät.
Ihmiset, telkkariohjelmat ja päivittäiset uutiset syöttävät ajatus- ja toimintamalleja elämääsi. Se mikä menee sisään, tulee jollain tapaa myös ulos. Ole siis tarkkana.

6. Pidä kenkäsi puhtaina
Voit pukeutua kuinka huonosti tahansa, mutta jos kenkäsi ovat puhtaat, se kertoo Sinun huolehtivan ainakin jossain määrin itsestäsi.

7. Käytä hyviä hotelleja
Yöpyminen menestyvien ihmisten kanssa samassa viiden tähden hotellissa motivoi Sinut tekemään ahkerammin työtä tasosi säilyttämiseksi.
Kirjoitan tätä erittäin hienosti koristellussa ja hintavassa hotellissa. Onko se panostuksen arvoista? Aivan varmasti. Huippuluokan palvelussa tunnen olevani rokkistara 24 tuntia vuorokaudessa.
Se on panostus mieleen ja itsetuntoon. Myös ruoka on paljon parempaa.

8. Ryhdy ammattilaiseksi
Kunpa joku olisi kertonut minulle tästä aikaisemmin.
Mitä tahansa teet, tee see ammattimaisesti.
Ei ole väliä oletko brasilialaisen vahauksen tekijä, hevostallin puhdistaja tai mikä tahansa. Pyri tekemään työsi paremmin kuin muut.
Haluatko ammattilaiskehonrakentajaksi? Syö, nuku, liiku ja puhu kuten parhaista parhaat.
Mieti ja kirjoita sitten ylös mitä odotat ammattilaisuraltasi ... esimerkiksi kehonrakentajana. Miltä tulisi Sinun näyttää, mitä puhua, syödä ja miten harjoitella?

9. Nauti elämästä
Aniharva ihminen ymmärtää mitä onnellisuus heidän kohdallaan tarkoittaa. Mikä Sinut saa todella tuntemaan onnellisuutta? Oivalla mistä nautit ja tee siitä sitten tärkeä osa elämääsi.

10. Ole tosissasi
Maailma yrittää syöttää keskinkertaisuuden ajatusta. Inhoa Sinä sitä. Pyri tehokkuuteen. Tee asiat tosissasi. Mitä tahansa olet aikeissa tehdä, tee se täysillä.

Jatkuu  keskiviikkona ...PÄIVÄN AJATELMA

Ajatus, hyvä tai paha, muuttuu teoksi ja aikaa myöten tottumukseksi. Minkä elät ajatusmaailmassasi, sen huomaat ennemmin tai myöhemmin toteutuneeksi elämässäsi.
SYKSYN VOIMANLISÄYSKAUSI


1970-luvun puolivälissä aloin päätyöni (peruskoulun ala-asteen opettaja) ohella toimia myös kuntosaliohjaajana. Se tapahtui Vaasassa ja siellä aluksi uimahallin alakerrassa olevassa pienessä salissa. Noilta vuosilta 1970-luvun loppupuoliskolta on jäänyt mieleen pari asiakkaan lausahdusta. Ensimmäisen esitti ohjaajakaverilleni mies, jonka mielestä painonnosto (tempaus ja työntö) olivat pelkkää tekniikkaa. Kun kaverini ehdotti laittavansa tankoon 200 kiloa ja antavansa sitten miehen koettaa saada se edes irti lattiassa, mies kieltäytyi. Tuohon liittyen voit katsoa tätä linkkiä klikkaamalla videon, jossa painonnostaja etukyykkää 250 kiloa todella syvään ja vielä alhaalla isometrisesti jännittäen viitisen sekuntia ennen ylönousua. Mitä luulet, riittääkö tuohon pelkkä tekniikka? Eihän toki. Totuus on, että noin 95 prosentille miehistä jo 50 kiloa noin nostettuna on täysin ylivoimainen tehtävä.

Samalla salilla ja samoina vuosina kysyin vaasalaiselta pesäpalloilijalta syytä siihen, miksi hän ei treenaa lainkaan jalkoja. Vastaus oli "ei tarvitse, ne ovat jo riittävän vahvat, jopa liian vahvat".

1980-luvun alkupuoliskolla minulla oli oma kuntosaliyritys (Lakeuden Voimahuone) Seinäjoella. Sieltä muistan seuraavanlaisen tapauksen. Salilla kävi aktiivisesti nuori nainen, joka oli treeneissään päässyt jo niin pitkälle, että käytti lähes samoja painoja ja treeniohjelmia kuin miehet. Eräänä päivänä hänellä oli mukanaan isosiskonsa, joka oli myös kooltaan huomattavasti suurempi, mutta täysin ilman treenikokemusta. Hän kertoi minulle haluavansa tehdä saman jalkatreenin kuin pikkusiskonsa. Kehotin häntä olemaan moista yrittämättä. Hän ei kuitenkaan noudattanut neuvoani. Jonkin aikaa siinä treenattuaan hän lopetti. Kun tapasin tuon isosiskon parin viikon kuluttua, hän oli minulle vihainen: miksi en ollut varoittanut? Hän oli kuulemma joutunut menemään lääkäriin, kun lihakset olivat niin kipeät, että kävely ja jopa istuminen oli ollut tukalaa.

Muutin takaisin kotikaupunkiini Turkuun 1980-luvun puolivälissä. Olin täällä useammalla salilla ohjaajana opettajanvirkani ohessa. Muutaman kerran minulta tiedusteltiin, miksei saleilla ollut mitään sellaisia laitteita, joissa voisi vain maata tai istua koneen tehdessä harjoituksen. Jotkut myös vaativat saada sellaisen ohjelman, jolla ei tule hiki. 

Sanotaan, että lasten suusta tulee totuus. Se piti paikkansa ainakin silloin, kun eräs oppilaani koulussa kertoi äitinsä nostavan paljon enemmän kuin minä. Kun tiedustelin kuinka kauan pojan äiti oli treenannut. Poika vastasi "ei äiti treenaa, hän on nosturinkuljettaja".

Näiden aasinsiltojen kautta pääsen artikkelin otsakkeeseen. Koska ikää on minulle kertynyt jo seniorikansalaisen verran eli 65 vuotta, lihasmassan kasvatus heikenneen testosteronituotannon takia on vielä nuoruusvuosiakin hankalampaa. Mieltäni piristääkseni aloitin viikko sitten voimakauden. Voimaa kun voi lisätä "vanhoillakin päivillä", niin on minulle ainakin kerrottu.

Treenaan kuusi päivää putkeen:
 • Päivä 1. Punnerrus (TG+lt)
 • Päivä 2. Leuanveto (TG+lt)
 • Päivä 3. Kyykky yhdellä jalalla (TG+lt)
 • Päivä 4. Vinopenkkipunnerrus (kpt)
 • Päivä 5. Käsipainosoutu yhdellä kädellä (kp)
 • Päivä 6. Sumokyykky (kp)
 • Päivä 7. Lepo
 • Päivä 8. Kierros alusta
Lyhenteet: TG=Total Gym -monitoimilaite, lt=levytanko ja kp(t)=käsipaino(t).


Treenikerta näyttää toistoineen ja palautuksineen seuraavalta:

Alkuverryttely

Punttiosuus (pyramidi 25-35 minuuttia)

 • 1 x 9 / pal. 60 sekuntia / 1 x 7 / pal. 75 sekuntia / 1 x 5 / pal. 90 sekuntia / 1 x 3 / pal. 120 sekuntia
 • 5 x 1 / pal. sarjojen välillä120 sekuntia /
 • 1 x 3 / pal. 90 sekuntia / 1 x 5 / pal. 75 sekuntia / 1 x 7 / pal. 90 sekuntia / 1 x 9 
Huom! Kolmannen ja viidennen päivän treeneissä palautukset jalkojen ja käsien välillä puolet yllä mainituista. Ykkösissä ja kolmessa viimeisessä neljästä (ei ysissä) punnerruksissa ja kyykyissä teen 2-4 sekunnin isometrisen jännityksen alhaalla ja leuanvedossa ja soudussa ylhäällä.

JäähdyttelyEi kommentteja: