keskiviikko 21. toukokuuta 2014


Hormonit tasapainoon

Hormonitasapainon muutokset vaivaavat yhä nuorempia miehiä ja tutkijat yrittävät nyt löytää ilmiölle selitystä. Hormonitasapainon saa onneksi useimmiten kohenemaan pitämällä parempaa huolta itsestään.

Australialainen psykoterapeutti Sol Sebastian, joka on pitänyt kursseja miehen terveyteen, psykologiaan ja seksuaalisuuten liittyen jo 15 vuotta, on sitä mieltä, että elintapamuutoksilla voidaan parantaa merkittävästi hormonitasapainoa.


- Kun huolehtii psyykkisestä hyvinvoinnistaan stressiä vähentämällä, syö ja nukkuu hyvin sekä liikkuu säännöllisesti, hormonaaliset epätasapainotilat voivat korjaantua, korostaa Sebastian. 

Hormonitason optimoimiseksi kannattaa hänen mukaansa perehtyä kehon hormonituotantoa, hermojärjestelmää, verenkiertoa ja ruoansulatusta ohjaavan järjestelmän toimintaan.  Jos hormonit ovat epätasapainossa, myös huono suolistofloora on tyypillistä.


- Hormonituotantoon vaikuttavat monet eri tekijät, joten tavallisissa tutkimuksissa voi olla vaikea saada selville, tarvitaanko jotakin hormonia lisää, ja jos tarvitaan, niin kuinka paljon. Useimmiten vika ei ole hormonien määrässä vaan siinä, että testosteronia aktivoivat meka-nismit eivät toimi kunnolla, sanoo Sol Sebastian. 


Kuten monet muutkin asiantuntijat, hän nostaa liikunnan, ruokavalion ja hyvän unen kolmeksi tärkeimmäksi tekijäksi, joiden avulla hormonitasapainoa voidaan parantaa luonnollisesti.Sebastianin parhaat vinkit

Intervallitreeni on paras kuntoilumuoto hormonien kannalta. Siinä liikutaan hyvin tehokkaasti 3o sekuntia ja sen jälkeen levätään 90 sekuntia. Työ- ja lepovaiheita tehdään vuorotellen 15 minuutin ajan. 

Näin saadaan aktivoitua nekin lihassolut, jotka eivät työskentelisi esimerkiksi hölkätessä tai muussa kohtuullisen rasittavassa liikunnassa. Intervallitreeni, jota kutsutaan myös räjähtäväksi treeniksi, kiihdyttää myös kasvuhormonin tuotantoa. 


Voimaharjoittelu. Tee lyhyt lämmittely ja harjoittele noin 3o minuuttia. Älä treenaa enempää kuin kolme kertaa viikossa. 


Hormonien aktivoituminen saadaan parhaiten aikaan perusharjoituksilla, joissa lähes koko kehoa käytetään. Korvaa siis hauisten treenaaminen leuanvedoilla ja pohjelihasliikkeet kyykyillä. 


Ota rauhallisesti! Liika harjoittelu voi aiheuttaa adrenaliiniriippuvuuden, joka voi johtaa ylirasitukseen. Näin parannat untasi

Vältä liiallisia ärsykkeitä kuten television katselua ja tietokoneen käyttöä kello 18 jälkeen. Kovat äänet ja voimakkaat ärsykkeet silmien kautta iltaisin lisäävät stressihormoni kortisolin määrää ja ovat haitaksi unihormoni melatoniinin tuotannolle. 

Vähennä valaistusta, kun aurinko laskee. Silloin aivotkin saavat hieman levähtää, mieli rauhoittuu ja saat paremman kontaktin kehoon. Elimistön täytyy saada sulattaa päivän ärsykkeet ihan niin kuin sen täytyy sulattaa ruokakin. Stressihormonin tulisi olla koholla aamulla, jotta pääsemme alkuun päivän tehtävissä. 

Unentarve vaihtelee yksilöllisesti. Valo ja oma henkinen tila ovat tärkeämpiä tekijöitä kuin tietty unen määrä. Jos illalla tunnet olosi rauhalliseksi, valaistus on himmeä ja kortisolitaso on matala, voit pärjätä vähemmälläkin unella kuin suositellulla kandeksalla tunnilla.

Lue lisää aiheesta Sol Sebastian:multiorgasmicman.com ja alchemyofman.comOTA ELÄMÄ HALTUUN

Aloita itsellesi sopiva liikuntaharrastus, nuku niin hyvin kuin mandollista ja tarkkaile ruokailutottumuksiasi. 


Enemmän kunnon ruokaa. Vähennä sokerin ja hiilihydraattien, kuten valkoisten jauhojen, määrää ja syö mieluummin hiilihydraatit kasviksina. Vältä myös teollisten ruokien, kahvin ja alkoholin käyttöä. Ne aiheuttavat tulehduksia, happamoittavat elimistöä ja usein myös turvottavat vatsaa. 


Rasvaa ja krilliöljyä. Voi ja kookosöljy ovat terveellisiä. Myös omega-3-rasvahapot ovat tärkeitä, ja krilliöljy on niiden paras lähde. Jotta omega-3-rasvahapot imeytyisivät, tarvitaan fosfolipidejä. Joissakin öljyissä niitä on vain vähän, mutta krilliöljyssä paljon. 


D-vitamiini. D-vitamiini on oikeastaan hormoni, joka voi torjua muun muassa syöpää ja tulehduksia. Suolistobakteerien muodostamaan K2-vitamiiniin yhdistettynä se vahvistaa luita. Moni kärsii D-vitamiinin puutteesta. Puoli tuntia kesäauringossa riittää tuottamaan 10000-20000 kansainvälistä yksikköä D-vitamiinia. D-vitamiinia syntyy ihon pinnalla ja elimistöön se päätyy noin 48 tunnissa. 


Lähde: LiveLife  2/2014 , sivut 8,9 ja 10.
 


Tsekkaa nämä

Olen aloittanut joitain uusia projekteja ja joitain olen jatkamassa, jotta saisin hieman lisätuloja jatkuvasti kasvavien välttämättömien menojen kattamiseen. Eläkkeeni kun ei millään niihin enää riitä.Tutustu myös uusiin englanninkielisiin blogeihini: 
Päivän ajatelma 

Ajattele, mitä sinulla on, mieluummin kuin sitä,
mitä sinulta puuttuu. Seulo omistamistasi
asioista parhaat ja punnitse miten hanakasti
olisit etsinyt niitä, elleivät ne jo olisi sinulla.

Marcus Aurelius

 

Ei kommentteja: