keskiviikko 2. huhtikuuta 2014


APTEEKKILÄÄKKEITÄ VAIN SAIRAILLE

Koetan omassa elämässäni välttää synteettisiä lääkkeitä. Jos jotain vaivaa ilmenee, yritän ne poistaa luonnonmukaisesti eli liikunnalla ja ravinnolla. Silloin ei tule haitallisia sivuoireita. 

Kropan aamukankeus häipyy, kun jonkin aikaa käyskentelen asunnossani. Kolotuksia lievitän myös venyttelyllä ja pilatesrullalla. Muukin liikunta auttaa ainakin vähäisiin fyysisiin vaivoihin ja samalla mielikin kohentuu.

Monipuolinen ravinto lievittää elimistön tulehdustiloja. Siitä saatavat vitamiinit ja kivennäisaineet makroravinteiden (proteiini, hiilihydraatit ja rasvat) ohella pitävät yllä kudosten uudistumista, hormonitoimintaa ja yleistä vastustuskykyä.

Stressi on meillä ihmisillä monen vaivan aiheuttaja. Kullakin on oma heikko kohtansa, johon pitkittynyt stressi lopulta iskee. Siitä voi olla seurauksena esimerkiksi sydänvika, syöpä, vatsahaava tai vakava mielenterveyden järkkyminen. Stressin vähentämiseen on monia keinoja, joista löytyy varmasti itselle sopiva. 

Luonnonmukaisia lääkkeettömiä hoitokeinoja löytyy netistä moneen vaivaan. Sellaisia ovat vaikkapa selkäkivut, diabetes ja uniapnea.

Jos kuitenkin on jossain vaiheessa tarvetta turvautua apteekkilääkeisiin, on hyvä muistaa terveydeksi-lehden (1/2014, sivut 32-33) neuvot:


Lääke oikeaan vaivaan 
Useimmat käyttävät lääkkeitä pakkausselosteen tai lääkärin ohjeen mukaan, mutta myös vaikkapa naapurin neuvoja ja kokemuksia kuunnellaan. Apteekkari Janne Mikkolan mukaan tässä piilee isoja sudenkuoppia. Jos jokin lääke on naapurin miehellä toiminut hyvin, se ei tarkoita, että se sopii omaan vaivaan tai käytettäväksi yhdessä omien lääkkeiden kanssa. 
- Eräs asiakas oli kuullut tuttavalta, että pieni annos aspiriinia auttaa jalkojen verenkiertoon. Asiakas oli Marevan-potilas, jolle aspiriini olisi aiheuttanut hyvin vakavan verenvuotoriskin, Mikkola varoittaa. 
Toiselle määrättyjä reseptilääkkeitä ei myöskään saa syödä omin päin. Lääkäri määrää reseptilääkkeen tapauskohtaisesti kullekin potilaalle. 
Myös itsehoitolääkkeiden käytössä korostuu, että lääkettä tulee käyttää oikeaan vaivaan. Kipulääkettä saatetaan virheellisesti käyttää uniongelmiin, aspiriinia mahakipuun tai ruoansulatuksen edistämiseen, jalkasienivoidetta kynsisienen hoitoon, kortisonia kaikkiin ihovaivoihin, hiivatulehduslääkettä emättimen kuivuuteen... 
On myös tuotteita, joita on perinteisesti käytetty johonkin tarkoitukseen, joka nykytiedon mukaan ei ole perusteltua. Tästä on esimerkkinä lääkehiili, jota "vanha kansa" käytti mo-nenlaisiin mahavaivoihin. Koska se vaikuttaa muiden lääkkeiden imeytymiseen, sitä suo-sitellaan nykyään lähinnä myrkytysten ensiavuksi, eikä kaikissa tapauksissa silloinkaan. 

Ajoissa lääkäriin 
Yksi erehdys on käyttää jatkuvasti lääkettä, joka on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyt-töön. Nuhasumutteiden, ummetus- ja närästys- sekä tulehduskipulääkkeiden käytöstä löytyy esimerkkejä. 
Lääkkeen haittavaikutukset voivat korostua pidemmässä käytössä, tai taustalla oleva sairaus jää tarkemmin selvittämättä. Esimerkiksi eräät itsehoitolääkkeinä myytävät nuhasumutteet alkavat toista viikkoa jatkuvassa käytössä turvottaa nenän limakalvoja. 
- Hyvä yleissääntö on näissä ja muissa itsehoitolääkkeissä, että ellei vaiva itsehoidolla ala parantua noin viikossa tai peräti pahenee, on viisainta lähteä lääkäriin, Janne Mikkola neuvoo. 

Moni käyttää lääkkeitä toisin kuin pitäisi
  • samaa vaikuttavaa ainetta tai samalla tavalla vaikuttavia aineita käytetään päällekkäin 
  • lääkettä käytetään eri vaivaan kuin mihin se on tarkoitettu
  • lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitettua valmistetta käytetään jatkuvasti 
  • uskotaan, että mitä suurempi milligrammamäärä, sitä tehokkaampi lääke 
  • lääkettä ei uskalleta ottaa riittävän usein tai riittävää annosta
  • itsehoitolääkkeitä ei pidetä tehokkaina eikä niillä uskota olevan haittavaikutuksia 
  • tuttavan suosittelemaa lääkettä pidetään itselle sopivana riippumatta todellisesta käyttötarkoituksesta tai -tarpeesta 


PÄIVÄN AJATELMA

Kun tuijotat ikkunasta loskakeliä pidä mielessäsi, 
että ilma voi olla synkkä, et sinä. Jos haluat olla 
synkkä itsekin, niin mikäpä siinä, mutta pakollista 
se ei kuitenkaan ole.

positiivarit.fi


Ei kommentteja: