maanantai 17. maaliskuuta 2014


ULKOLENKKEILYN YHTENÄ VAIHTOEHTONA JUOKSUMATTO

Olen viimeiset noin 15 vuotta tehnyt sisäharjoitteet kotioloissa. Koska en asu missään kartanossa, vaan kerrostalokaksiossa, tilat eivät riitä kovin runsaaseen välinevalikoimaan. Selkäni ei toisaalta pidä juoksemisen aiheuttamista tärähtelyistä. Niinpä minulla ei ole juoksumattoa. Teen "aerobiset" sisäharjoitteet crosstrainerilla tai spinningpyörällä.

Jos olet tarkemmin tutustunut blogiini, olet huomannut, että aloitin kuntoiluni tosissani jo 1960-luvun loppupuolella. Ensimmäisinä vuosikymmeninä saleilla oli lähinnä kuntopyöriä kestävyysharjoitteluun. En muista koskaan edes kokeilleeni juoksumattoa. Kummastuttaa.

Tässä Sinulle nykyajan treenaajalle Pirkka-lehden (3/2014, sivu 67) vinkkejä:
Juoksukuntoa matolta 
Jos kelju sää ei innosta, voi juoksutreenin tehdä sisälläkin. Kilpajuoksija Joonas Lehtisen vinkeillä juoksumatto tulee tutuksi. 
1. Juokse tuttuun tapaan. Juoksurnatto  on erinomainen harjoitusväline kylmimpinä talvipäivinä. Mattoa ei tarvitse arastella, sillä juokseminen matolla ei juuri eroa ulkona lenkkeilystä. Jaloille kohdistuva rasitus on samaa tasoa kuin ulkona kovahkolla alustalla juostessa. 
2. Maton tahtiin. Matolla juostessa on tärkeää keskittyä juoksemaan tarkasti ja tasaisesti, sillä alusta liikkuu juoksijan alla. Jos jalkojen liike hidastuu tai pysähtyy, juoksija ei pysy maton kyydissä. 
3. Tutulla tekniikalla. Ulkona juostessa omaksuttu juoksutekniikka toimii myös matolla. Jos harjoittelu alkaa maistua puulta, voi treeniä monipuolistaa juoksuvauhtia ja maton kulmaa muuttamalla. 
4. Havaitse virheet. Salilla juostessa mahdolliset tekniikkavirheet ovat  helpommin havaittavissa. Esimerkiksi juoksumaton eteen sijoitetusta peilistä pystyy tarkkailemaan omaa askellustaan. Näin oman juoksutekniikan kehittäminen on vaivattomampaa. 
5. Pukeudu oikein. Sisätiloissa juokseminen on lämmintä puuhaa, sillä ilma ympärillä ei vaihdu kuten ulkona juostessa. Kesäisen kevyt vaatetus varmistaa, että juostessa välttyy ylimääräiseltä hikoilulta. Peruslenkkarit soveltuvat mainiosti mattojuoksijan jalkineiksi. 
6. Juo riittävästi. Vajaan tunnin sisällä juoksemisen jälkeen on hyvä nauttia reippaasti nestettä. Jos juokset pidempään, varaa vesipullo käden ulottuville, jotta voit nauttia nestettä myös harjoittelun aikana. 

PYÖRÄILYKAUSI ON ALKAMAISILLAAN

Kohta on varmaankin takatalvi ohitse ja pyörätiet ja polut lumettomat ja jäättömät. Alkaa olla aika viedä oma pyöräni korjaamolle. Siitä kun hajosivat vaihteet jo edelliskesänä. Vika on niin suuri, etten sitä itse ryhdy korjaamaan.

Olen useampana vuonna kirjoittanut jotain polkupyörään liittyvää. Käypä tsekkaamassa ne:
Maaliskuun 2014 Yhteishyvässä (sivu 69) Tiina-Mari Haka kirjoittaa:
Ring ring! 
Kun kadut sulavat, tekee mieli kaivaa fillari kellarista ja polkaista liikkeelle.  Ennen ajokauden alkua menopelille kannattaa tehdä perushuolto.                                
Pyörä kevätkuntoon 
1. Pese pyörä. Parhaan tuloksen saat, kun lisäät veteen pienen määrän astianpesuainetta. Vältä veden pääsyä renkaiden laakereihin. Kuivaa pyörä puhtaalla kankaalla. 
2. Tarkista renkaiden kunto. Pumppaa talvisäilytyksen jäljiltä tyhjentyneisiin renkaisiin ilmaa. Vaihda kuluneet tai puhjenneet renkaat uusiin. 
3. Testaa jarrujen toimivuus, ja tarkista jarrupalojen kunto. Jos jarrut eivät toimi kunnolla, pyörä on syytä viedä huoltoon ammattilaiselle. Suihkauta tippa öljyä jarruvaijerien ja niiden kuoren väliin. 
4. Pese ketju, etu- ja takarattaat sekä niiden välit pienellä harjalla tai siveltimellä. Käytä puhdistusaineena suihkeöljyä tai ketjun puhdistusgeeliä. Voitele puhdas ketju kevyesti. 
5. Tarkista, että kaikki ruuvit ja mutterit ovat tallessa ja kunnolla kiinni. Jos pyörä rämisee, kun sitä liikuttaa, jokin on löysällä. Varmista myös, että ohjaustanko on kiristetty. PÄIVÄN AJATELMA

Elämänkulkuasi ei ratkaise niinkään se, 
mitä elämä tuo eteesi, kuin se asenne, 
jonka sinä viet elämääsi; ei niinkään se, 
mitä sinulle tapahtuu, kuin se tapa, 
jolla mielesi näkee tapahtuneen.

Ei kommentteja: