keskiviikko 19. maaliskuuta 2014


KALA ON HYVÄKSI MEILLE KUNTOILIJOILLE

Välittömästi tämän päivän punttitreenin (selkä, hauikset ja vatsa) päätyttyä sekoitan 2.5 desin tetran FAST Recovery & Protein -juomaa treenistä jäljelle jääneen urheilujuoman (vettä + HartSport-jauhe) joukkoon. Suihkusta päästyäni juon lasillisen vettä, johon olen laittanut Berocca-poretabletin. Hetken rauhoituttuani pistän jääkaapissani nyt olevan 300 gramman palan kirjolohta puoleksi tunniksi 175-asteiseen uuniin. Syön sen sitten vihannesten kera. 

Tänään postiluukustani tupsahti uusin Kunto Plus -lehti (5 - 2014). Sen sivuilta 24-26 löytyy artikkeli:

15 SYYTÄ SYÖDÄ KALAA 
Kala on terveellistä siksi, että se sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja. Eivät eväkkäiden terveysedut kuitenkaan siihen jää. Kaloista saadaan tärkeitä proteiineja, kivennäisaineita ja vitamiineja, ja valitsemalla kalalajin oikein voit räätälöidä kalalautasesi juuri omien tarpeidesi mukaan. Mihin kaikkeen Ahdin antimista onkaan? 
1. MASENNUKSEN TORJUNTA 
Paras valinta: Turskanmaksa, silli. Vaihtoehtoja: Makrilli, sardiini, lohi, ruijanpallas. Miksi: Omega-3-rasvahapot lievittävät masennusta. Vaikuttava annos on kuitenkin suuri. Turskanmaksa on hyvä valinta, ellet halua syödä kalaa joka päivä. Usein kalaa syövälle riittää, että valitsee rasvaisia kaloja vaihtelevasti. 

2. SYDÄMEN VAHVISTUS 
Paras valinta: Lohi. Vaihtoehtoja: Muut rasvaiset kalat. Miksi: Verenkiertoelimistö tarvitsee omega-3-rasvaa. Lohen omega-3-pitoisuus ei ole huippuluokkaa, mutta lohta on helposti saatavilla ja sitä on helppo valmistaa. Villissä lohessa omega-3-rasvaa on enemmän kuin kasvatetussa, mutta myös jälkimmäisessä pitoisuus on hyvällä tasolla, vaikka osa rasvoista onkin korvautunut kasviöljyllä, jossa omegakolmosta ei ole. 

3. LAIHDUTUS
Paras valinta: Hauki. Vaihtoehtoja: Tonnikala, turska, särki, ahven. Miksi: Turskan liha on erittäin proteiinipitoista, ja eläinperäinen proteiini täyttää tehokkaasti. Rasvaa ja sen myötä kaloreja turskassa on hyvin vähän. Turskan sijasta voit syödä muita valkolihaisia kaloja. 

4. SYÖVÄN VÄLTTÄMINEN 
Paras valinta: Ankerias. Vaihtoehtoja: Tonnikala, siika, kuha. Miksi: Ankeriaasta saadaan antioksidanttipuolustuksessa välttämätöntä seleeniä, kivennäisainetta, joka ehkäisee syöpiä. 

5. IHON KIRKASTUS 
Paras valinta: Lohi. Vaihtoehtoja: Tonnikala, taimen, ruijanpallas, äyriäiset. Miksi: Lohi sisältää sekä omega-3-rasvaa että D-vitamiinia. Tulehdusta hillitsevä omega-3 estää ihon ärsytystä ja ehkäisee siten ihottumia ja kuivumista. D-vitamiini rauhoittaa ihottumia, ja sitä käytetäänkin mm. psoriasislääkkeenä. Lohta kannattaa täydentää tonnika-lalla, jonka sisältämä seleeni suojaa ihon napakkana pitäviä elastiinisäikeitä. Äyriäisissä taas on aknea hillitsevää sinkkiä. 

6. ANEMIAN EHKÄISY 
Paras valinta: Simpukat. Vaihtoehtoja: Turska. Miksi: Simpukoista saadaan rautaa, joka on veren punasoluille tärkeä kivennäisaine. Turska on erinomainen vaihtoehto, mutta muissa kaloissa ei rautaa juuri ole. 

7. HYVÄT UNET 
Paras valinta: Äyriäiset, hauki, muikku. Vaihtoehtoja: Ahven, särki, tonnikala. Miksi: Äyriäisissä ja monissa kotimaisissa kaloissa on tryptofaania, jonka aivot muuntavat mielialahormoni serotoniiniksi ja edelleen melatoniiniksi, joka auttaa nukkumaan hyvin. 

8. ONNISTUNUT ODOTUS 
Paras valinta: Ahven, särki, sardiini. Vaihtoehtoja: Kirjolohi. Miksi: Ahvenen kalsium vahvistaa kohdussa kasvavaa vauvaa. Pieneen kalaan ei myöskään ennätä kertyä yhtä paljon ympäristömyrkkyjä kuin isompiin. 

9. TERVE VERENPAINE 
Paras valinta: Seiti. Vaihtoehtoja: Taimen, lahna, äyriäiset, sardiini, merilevä. Miksi: Seiti, taimen ja ruijanpallas sisältävät mukavasti kaliumia, joka tehostaa suolan poistumista kehosta ja sitä kautta alentaa verenpainetta. Äyriäisten sisältämä magnesium puolestaan laajentaa suonia, mikä sekin alentaa verenpainetta. Sardiiineista ja merilevästä saadaan verenpainetta alentavaa kalsiumia. 

10. NUHATTOMUUS 
Paras valinta: Äyriäiset. Vaihtoehtoja: Ankerias, särki, turskan mäti. Miksi: Joidenkin tutkimustulosten mukaan sinkki lyhentää flunssan kestoa. Äyriäiset ovat meren parhaita sinkin lähteitä. Myös ankeriaassa on runsaasti sinkkiä. Jos uskot enemmän C-vitamiiniin, kannattaa panostaa turskanmätiin. Muuten merenelävissä ei juuri ole C-vitamiinia. 

11. PALAUTUMINEN RASITUKSESTA 
Paras valinta: Tonnikala, lohi. Vaihtoehtoja: Muikku, hauki. Miksi: Palautumisessa panostetaan lihasten toipumista ja rakentumista edistävään proteiiniin. Tonnikalan alhainen rasvaprosentti palvelee painonpudottajaakin. Lohessa on rasvaa, mutta se on laadukasta omega-3-rasvaa, joka hillitsee tulehdustiloja ja ehkäisee rasitusvammoja. 

12. "RUOSTESUOJAUS" 
Paras valinta: Lohi. Vaihtoehtoja: Hummeri, ravut, taimen. Miksi: Lohen komeanpunainen väri johtuu astaksantiinista, joka tehokkaana antioksidanttina suojaa kehoa hapettumiselta hiukan samalla tavalla kuin ruostesuojaus suojaa autoa korroosiolta. Astaksantiinin terveysvaikutuksia ei vielä tiedetä tarkkaan, mutta tähänastisten tutkimusten perusteella se näyttäisi olevan tärkeä osa kehon yleispuolustusta. Astaksantiinia lisätään kasvatettujen lohien ravintoon. 

13. JAKSAMINEN 
Paras valinta: Tonnikala. Vaihtoehtoja: Lohi, makrilli. Miksi: Tonnikalasta saadaan runsaasti niasiinia: aineenvaihdunnalle tärkeää B-ryhmän vitamiinia. Niasiinia tarvitaan, kun ravintoaineista tehdään solun energiataloudessa tärkeää ATP:tä, joka säätelee mm. lihasten supistumista ja antaa liikkeisiin voimaa. 

14. PAREMPI MUISTI 
Paras valinta: Kaviaari. Vaihtoehtoja: Turska. Miksi: Kaviaarista saadaan B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa koliinia, josta aivojen muistikeskus valmistaa tärkeitä välittäjäaineita. Turska on maukas ja edullinen vaihtoehto sille, jonka talous ei salli päivittäistä kaviaarilla herkuttelua. Turska sisältää myös E-vitamiinia, joka antioksidanttina suojaa aivosoluja vapailta radikaaleilta, sekä foolihappoa ja B12-vitamiinia, jotka ehkäisevät dementiaa. 

15. TERVEET NIVELET 
Paras valinta: Silli, ankerias. Vaihtoehtoja: Makrilli, sardiini, lohi. Miksi: Omega-3-rasvahapot ovat kuin lääkettä tulehduksia vastaan. Huomattava vaikutus edellyttää kuitenkin, että rasvan saanti on runsasta, ja siksi omega-kolmosen hyviä vaikutuksia hakevan onkin panostettava rasvaisiin kaloihin. 

Kalareseptejä 

PÄIVÄN AJATELMA 

Jos haluat jotain
jota sinulla ei ole koskaan ollut,
sinun on tehtävä jotain
jota et ole koskaan ennen tehnyt. 


positiivarit.fi


Ei kommentteja: