maanantai 24. helmikuuta 2014


OLYMPIAKISAT SAATIIN KÄYTYÄ

Yhdet suuret ja kovasti odotetut talvikisat ovat taas päättyneet. Koetin tällä kertaa olla uneksimatta kovin suuresta mitalimäärästä suomalaisille urheilijoille ja muutenkin olin melko pessimistinen kisojen yleisen onnistumisen suhteen. Järjestettiinhän ne lähes subtrooppisella alueella.

Positiivisia yllätyksiä olivat hyvät olosuhteet vuorilla järjestetyissä hiihtolajeissa: sää oli useimmiten kerrassaan mainio ja suorituspaikat latuineen ainakin katsojan kannalta kiitettävässä kunnossa. Laaksossa lähempänä merenpintaa olleissa hallilajeissa oli ainakin itselleni uutta jään tehokkaat huoltajat, jotka tupsahtivat paikalle lyhyiden taukojen aikana.

Erityisen yllättynyt olin Iivo Niskasen ja Sami Jauhojärven saavutuksista, sillä suomalaiset miehet on viime aikoina totuttu näkemään sijoilla "ynnä muut".

Naisilta oli lupakin odottaa hyviä kisoja hiihdon osalta tämän kauden aikaisempien suoritusten vuoksi. Kovasti olisi jäänyt heikommaksi tulokset ilman Kerttu Niskasta ja Aino-Kaisa SaaristakinKohtuullisen hyvin hiihti myös Krista Lähteenmäki.

Enni Rukajärvi toi jo etukäteen uskotun mitalin, vaikkakin hopeisen.

Itse koin suurimman pettymyksen, kun Kaisa Mäkäräinen ei yltänyt millään neljällä matkallaan lähellekään mitaleita. Muita pettymyksiä muun muassa olivat Anne Kyllösen normaalia heikompi tulostaso, Riitta-Liisa Roposen huono sijoitus 30 kilometrin vapaalla, mieskiekkoilijoiden kolmas ja naiskiekkoilijoiden neljäs sija. Aivan poskelleen menivät mäkihyppy ja pikaluistelu.

Varmasti moni minua paremmin lautailulajeja tunteva odotti muiltakin kuin Enni Rukajärveltä mitaleja. Niitä ei tällä kertaa tullut.

Paljon on vielä Suomella matkaa taivallettavana, jotta vuonna 2020 olisimme Pohjoismaiden paras tavilajeissa ja kenties kesäisissäkin. Itse en siihen lainkaan usko. Se kun vaatii rajuja asennemuutoksia. Ainakin näin lähiössä asuvasta tuntuu, että suurin osa täällä on kaljaa kittaavia, nikotiiniriippuvaisia, pullaa mössöttäviä sohvaperunoita.


MARILYNIN MUODOT

Vuonna 1926, siis vajaat 90 vuotta sitten, syntyivät äitini, Englannin kuningatar ja Marilyn Monroe. Äitini menehtyi 80-vuotiaana vuonna 2006 ja Marilyn ainoastaan 36-vuotiaana vuonna 1962. Kuningatar Elisabeth on edelleen elossa ja voi kait suhtkoht hyvin.

Viime vuonna tai olisiko ollut edellisenä, kun eräs useita kymmeniä kiloja ylipainoinen nainen puolusteli läskejään sanomalla "olihan Marilynkin muodokas". En tiedä oliko se vitsi vai järjettömän typerä lausahdus.

Starcasm.net ilmoittaa Marilynin mitoiksi:
  • Pituus 166
  • Paino 53.5-63.5
  • Rinta 89-94
  • Vyötärö 56-58.5
  • Lantio 89-91.5
Kannattaa huomioida, että alle 60 sentin vyötärö on todella pieni. Aniharvalla naisella se myöskään on vain 60 prosenttia lantiosta. Näistä johtuen syntyi illuusio muodoista eli lantion ja rintojen isohkosta koosta.
TERVEYSTRENDIT 2014

Terveellinen ruoka vuonna 2014 näyttää raikkaalta, leikkisältä ja ennen kaikkea yksilölliseltä. Räätälöi sushisi oman makusi mukaan, käy lounaalla smoothiebaarissa ja nauti gluteenittomasta illallisesta. 

1. Terveellistä pikaruokaa

Unohda rasvaiset hampurilaiset. Vuonna 2014 pikaruoankin kuuluu olla terveellistä ja ravitsevaa! 

Smoothie- ja mehubaarit, kasvis- ja salaattiravintolat sekä muut terveellisiä lounas- ja pika-aterioita tarjoavat ravintolat kasvattavat suosiotaan. Enää ei kiireessäkään haluta lappaa suuhun mitä tahansa vain pahimman nälän taituttamiseksi. 

Jos lähikulmilta ei löydy mukavaa smoothiebaaria, kannattaa pitää mukanaan terveellisiä välipaloja, kuten pähkinöitä ja raakasuklaapatukoita.

2. Gluteiinitonta

Viljojen väittely on kasvanut viime vuosina muoti-ilmiöksi: monet julkkikset vannovat viljattoman ruokavalion nimiin, gluteenittomat kahvilat yleistyvät maailman metropoleissa ja kauppojen hyllyiltä gluteenittomia tuotteita. Syitä gluteenittoman ruokavalion valintaan on monia. Toiset saavat pidettyä painonsa kurissa väittämällä viljojen syöntiä, toisilla vatsa pysyy kunnossa ja ihokin parempana. Moni sanoo saaneensa hurjasti lisää energiaa. Myös viimeaikaisissa tutkimuksissa on todettu, että giuteeni voi aiheuttaa oireita niillekin, jotka eivät sairasta keliakiaa. Olivatpa syyt viljattoman ruokavalion valintaan mitkä tahansa, näyttää siltä, että ilmiö ei jää tähdeniennoksi. 

3. Yksilöllistä

Vuonna 2014 "custom made" -terveysajattelu vahvistuu. Sillä tarkoitetaan yksilöllisesti räätälöityä tapaa syödä terveellisesti. Voit sekoittaa myslisi omien toiveidesi mukaan jo kaupassa, ostaa omaan makuusi sopivaa kahvisekoitusta ja valita salaattilautasellesi haluamiasi aineksia. Sosiaalisella medialla sanotaan olevan tekemistä tämänkin trendin kanssa: haluamme erottua muista ja ilmaista vahvemmin yksilöllisyyttämme. 

Lähde: LiveLife, numero 1, helmikuu 2014, sivu 9.PÄIVÄN AJATELMA

Jos et pidä jostain, muuta se. 
Jos et voit muuttaa asiaa, muuta asenteesi. 
Älä valita.

Maya Angelou

Ei kommentteja: