keskiviikko 5. helmikuuta 2014


OHJEITA TREENIIN

Minulla ei ole liikuntapuolella tohtorin tai edes personal trainerin titteliä. Olen kuitenkin viettänyt aikaani painoharjoittelun ja muun kuntoilun parissa yli 45 vuotta, josta parisenkymmentä vuotta kuntosaliohjaajana opettajan työni ohella. Lopetettuani tuon ohjaajan homman olen netitse esimerkiksi tämän blogin kautta jakanut ohjeita niitä kaipaaville. Lue lisää klikkaamalla tästä.

Liikuntatieteiden tohtori Simon Walker kirjoittaa uusimmassa Pirkka-lehdessä (2/2014):
ILO IRTI SALITREENISTÄ
Näillä neuvoilla saat treenikärpäsen puremaan ja päivität ja päivität mielikuvasi kuntosaliharjoittelusta tähän päivään.
  1. Opettele tekemään liikkeet oikein. Tutustu kuntosalikirjoihin ja kysy ohjausta salilta. Jos haluat satsata harrastukseen enemmän, oit hankkia itsellesi personal trainerin. Kun teet liikkeet oikein, arjoittelu tuntuu mukavammalta, itseluottamuksesi kasvaa ja tulostakin syntyy. Vältyt myös vammoilta.
  2. Aseta itsellesi realistiset tavoitteet. Jollekin säännölliseen treenirytmiin pääeminen on kovan työn takana, toinrn taas pinnistelee oppiakseen oikeat suoritustekniikat. Tee tai teetä itsellesi selkeä saliohjelma ja merkitse salitreenit kalenteriin. Kaksi salikertaa viikossa riittää mainiosti.
  3. Tuki on tärkeä. Ota perheesi ja ystäväsi mukaan harrastuskuvioihisi. Leikkimielinen kilvoittelu tai yhteisen tavoitteen eteen ponnisteeminen tekevät treenaamisesta hauskempaa. Keero kavereillesi edistymisestäsi vaikkapa Facebookissa tai kahvipöydässä. Saat takuulla tukea.
  4. Päivitä mielikuvasi. Monet mieltävät kuntosalin kehonrakentajien paikaksi, jossa ei saavuta tuloksia ilman kipua. Tämä ajatus on viime vuosituhannelta. Pieni hikoilu ja lihasten väsyminen kuuluvat asiaan, mutta itseään ei tarvitse ryhtyä rääkkäämään.
  5. Vaihtele ohjelmaa. Samoja liikkeitä ja samaa harjoitusohjelmaa ei kannata hinkata maaillman tappiin. Pienet muutkoset muutaman kuukauden välein antavat lihaksille uusia ärsykkeitä ja tuovat tehoa treeniin. Puolen vuoden harjoittelun jälkeen kannattaa kysellä saliohjaajalta kokonaan uutta ohjelmaa.
  6. Palkitse itsesi onnistumisesta. Salitreeni on mukavampaa, kun suo itselleen välillä myös kiitosta.


HANKI JUURI SINULLE SOVELTUVA HENKILÖKOHTAINEN KUNTO-OHJELMA

Kunto-opas, keho & mieli & ravinto on kolmiosainen: Perustieto (noin 100 sivua), henkilökohtainen treeniohjelma (noin 20 sivua) ja henkilökohtainen ruokavalio (noin 10 sivua).

Perustieto-osa sisältää kaiken tarpeellisen yleistiedon terveydestä, harjoittelusta, henkisestä puolesta ja ravinnosta.

Henkilökohtaisen treeniohjelmasi (12-16 viikkoa) teen kyselykaavakkeen vastaustesi pohjalta. Se voi olla kotiohjelma (esim. oma keho, käsipainot, iso jumppapallo ja jumppamatto) ja/tai saliohjelma opastavine videolinkkeineen. Mukaan tulee myös täydellinen venyttelyohjelma ja ohjeet kestävyysharjoitteluun (ulkona ja/tai sisällä) sekä miten pelkällä mittanauhalla voit määrittää ja seurata rasvaprosenttiasi.

Henkilökohtaisessa ruokavaliossasi huomioin vastaustesi pohjalta energiantarpeesi, olet sitten laihduttamassa tai lihasmassaa lisäämässä. Sovellutan ruokavaliosi muihinkin edellytyksiisi (työ, allergiat, raha jne).

Lisätietoja (hinnat, kyyselykaavake jne) löydät tätä klikkaamalla.
PÄIVÄN AJATELMA

Päivä kerrallaan

Juuri tänään yritän elää ainoastaan tämän päivän koettamatta ratkaista koko elämäni ongelmia yhdellä kertaa. Jaksan yhden päivän selviytyä sellaisestakin, mikä lamauttaisi voimani, jos ajattelisin, että minun olisi kestettävä sitä koko ikäni.

Juuri tänään yritän olla onnellinen, sillä useimmat ihmiset ovat niin onnellisia kuin he itse päättävät olla.

Juuri tänään yritän mukautua vallitseviin oloihin enkä pyri pakottamaan koko ympäristöäni noudattamaan omaa tahtoani.

Juuri tänään yritän olla pelkäämättä. Erityisesti haluan rohkein mielin nauttia kaikesta kauniista ja uskoa, että maailma antaa minulle kaiken, minkä minä itse sille annan.


Kenneth Holmes

Ei kommentteja: