perjantai 28. helmikuuta 2014


KUNTOON PLUSSAA

Sain pari päivää sitten ensimmäisen jo tammikuussa tilaamani Kunto Plus -lehden. Se on pääosin tarkoitettu naisille eli lehdistä löytyy runsaasti kauneuteen ja naisten urheilupukeutumiseen liittyviä artikkeleita. Miksi sen sitten tilasin ... olenhan mies? Tässä muutama syy:
 • valtaosa blogini lukijoista on naisia
 • koska tämä on jo 1318. päivä, jona tekstiä värkkään blogiini, on aiheissa keksimistä
 • miehet ovat monella tapaa samalla lailla toimivia ihmisiä kuin naiset
 • tilaajalahjana oli Active Life Tracker.
Lehden tilauksia oli tullut niin paljon, että Active Life Tracker oli päässyt Bonnierilta loppumaan. Joutuivat sitä tilaamaan lisää, joten saan odotella mittariani vielä kuukauden verran. Koska odottavan aika on pitkä, harmittaa.

Blogini pääteemana on terveyden edistäminen ja ylläpito. Jos blogikirjoittelu olisi ollut mahdollista 30-40 vuotta sitten, sisällössä olisin keskittynyt enemmän kehon ulkomuodon kehittämiseen. Ymmärrän hyvin, että nuorten naisten ja miesten kuntoblogeissa on kuvia heistä itsestään vähissä vaatteissa edestä ja takaa. Nuorena elämä on pinnallisempaa kuin meillä "senioreilla". Sellaiseksi minua nimitetään Turun kaupungilta tulleessa kirjeessä, joka tarjoaa 20 eurolla puoleksi vuodeksi kuntosalikorttia jossain kaupungin monista saleista. Pistän asian mietintään ja kenties toteutan kunhan toukokuussa olen täyttänyt 65 vuotta.

Jos nuoresta pitäen on elänyt tervettä liikunnallista elämää, voi vielä 90-vuotiaana kävellä ja jopa hiihdellä kuten Siiri "Äitee" Rantanen, jota haastateltiin tänä aamuna telkkarissa. Hän voitti mitaleja hiihdossa jo viisi vuotta ennen syntymääni!

Seuraava lyhyt artikkeli löytyy uuden Kunto Plus -lehden (4/2014) sivulta 9:

Usko itseesi

"Mahtavatko muut pian huomata, etten osaa mitaan?". Sisäinen itsetuhoisa ääni, joka jyllää monien naisten päässä, voi helposti  runnella itseluottamusta. Seuraavassa saat kolme hyvää neuvoa, joilla voi palauttaa uskon itseensä:
 1. Jos olet epävarma jostain asiasta, älä pelkää kysyä neuvoa henkilöltä, jonka mielipiteeseen luotat. 
 2. Jos kohtaat esteitä  kykyihisi liittyen, käännä ne joksikin myönteiseksi ja suhtaudu esteisiin mandollisuutena vahvistaa kykyjäsi. 
 3. Älä pyri täydellisyyteen. Tee parhaasi ja myönnä, että  saatat joskus tehdä  virheitä. Muista myös palkita itsesi kaikesta hyvästä, jonka saavutat. 
Lähde: Caroline Ghosn, joka on perustanut Levo Leaguen, sosiaalisen verkoston, joka auttaa naisia etenemään urallaan. Lisää uraneuvoja osoitteessa www.levo.com.HITAITA TOISTOJA JA PUDOTUSSARJOJA


Nuorena tein välillä osittaisia (lyhyet liikeradat) toistoja melkoisilla painoilla. Kyykyssä muistan suurimman painon olleen yli 300, penkkipunnerruksessa yli 200 ja maastavedossa yli 300 kiloa. Toki täydellä liikeradalla ne olivat valtavasti pienemmät. Moisiin en enää ryhtyisi, koska kroppani ei niitä kestäisi. Vuonna 1999 todetun luuydinsyöpäni vaurioittama luusto varmaankin romahtaisi.

Kuten edellä (kuntoon plussaa) totesin, tavoitteenani on ylläpitää terveyttä eli henkistä ja fyysistä toimintakykyä. Siksi vältän mahdollisimman tarkoin vahingoittamasta itseäni älyttömillä kuormituksilla. Painoharjoittelussa tämä tarkoittaa sopivaa lihaksiston, ei nivelten ja muiden tukivehkeiden rasittamista. Käytän painoja, jotka pystyn keskittyneesti hallitsemaan niin, että tuntuma säilyy työstettävässsä lihaksessa koko sarjan ajan. Tätä edistävät hitaat toistot . Niihin käytän aikaa liikeradan pituudesta riippuen 5-10 sekuntia. Kussakin sarjassa on keskimäärin 5-8 toistoa. Sarjojen välillä palauttelen niin, että sekä hengitys että syke ehtivät huomattavasti palautua.

On tärkeää noudattaa sellaista ohjelmaa, joka soveltuu juuri itselle ei vain jollekin toiselle:
 • joka on paremmassa kunnossa, siis ilman mitään vammoja,
 • jolla on parempi palautumiskyky johtuen laadukkaammasta ravinnosta, hyvästä lihashuollosta, stressittömämmästä elämästä tai enemmän tai vähemmän kielletyistä lääkeaineista.
Teen kutakin liikettä vain pari sarjaa. Niistä jälkimmäisessä käytän pudotussarja- tai restpausesysteemiä. Pudotussarjassa vähennän kuormaa 20-30 prosenttia ja teen sillä niin monta hidasta toistoa kuin mahdollista. Restpausesarjassa palauttelen viitisentoista sekuntia. Teen myös kahta liikettä supersarjoina tai kolmea triplasarjoina.

Painoharjoitteluni toteutan 4-jakoisella ohjelmalla (joka toinen päivä):
 1. rinta, ojentajat ja pohkeet,
 2. selkä, hauikset ja vatsa,
 3. hartiat, epäkkäät ja pohkeet,
 4. reidet ja vatsa.
Eilen olivat vuorossa kuormitusta saamassa selkä, hauikset ja vatsa.

Alkuverryttely (8 minuuttia)
Punttiosuus (88 minuuttia) 

Selkä 
Supersarjat 1
Supersarjat 2
Hauikset

Supersarjat 1
Supersarjat 2
Vatsa

Triplasarjat
Loppujäähdyttely (8 minuuttia)

Lyhenteet: TG=Total Gym 1000 -monitoimilaite, lt=levytanko, ps=pudotussarja, kp=käsipaino, rp=restpause ja npt=nilkkapainot.

Illalla 30-60 minuuttia ennen nukkumaanmenoa tein vielä pidemmän tuolla samalla staattisella ohjelmallani venyttelykerran, jossa yksittäisten venytysten kesto oli 30-40 sekuntia.
PÄIVÄN AJATELMA

Ilman optimistia
pessimisti ei ikinä tietäisi
miten onnellinen ei ole.

positiivarit.fi 


HYVÄÄ VIIKONLOPPUA ... toivotaan, että Suomen tytöt ja pojat pärjäävät Salpausselällä.


Ei kommentteja: