keskiviikko 22. tammikuuta 2014


TAISTELU SOKERIA VASTAAN

Koko nuoruuteni toitotettiin, kuinka rasvat ja nimenomaan eläinrasvat ovat myrkkyä ihmisen painonhallinnalle ja terveydelle. Kun söi rasvaisia ruokia, lihoi ja verisuonet tukkeutuivat niin, että sydänkohtaus oli taatusti jossain vaiheessa iskemässä. Kaikenlaiset sokerit sensijaan olivat terveellisiä energianlähteitä.

Viime aikoina on tullut julki useita tutkimuksia, jotka todistavat asian olevan aivan päinvastoin eli syyllinen liikalihavuuteen ja verisuonistosairauksiin löytyy sokerista. Se ei kuitenkaan missään nimessä tarkoita, että tulisi kokonaan välttää hiilihydraatteja. Ne kun ovat lihastyön energianlähteitä. Näihin lähteisiin ei kuitenkaan tarvitse sisällyttää valkoista sokeria ja valkeita jauhoja sisältäviä "höttöhiilareita". Jos niiden käyttämää energiaa ei käytetä välittömästi liikuntaan, varastoituvat ne kehoon rasvaksi.

Tohtori Matti Tolonen kirjoittaa 21.1.2014 päitetyissä terveysuutisissaan muun muassa:
Maailman johtavat lihavuusasiantuntijat käyvät taistoon sokeria vastaan kampanjalla nimeltään Action on Sugar. Sen tarkoitus on vaikuttaa hallituksiin, jotta yleistyvä lihavuus- ja diabetesepidemia saataisiin hallintaan vähentämällä hiilihydraattien liiallista syöntiä.
Kampanjassa on mukana maailmankuuluja lääkäreitä, mm. tohtori Robert Lustig (kirjoittanut kirjan of Fat Chance: The Bitter Truth About Sugar), professorit John Wass (academic vice-president of the Royal College of Physicians, UK), Philip James (International Association for the Study of Obesity), Sir Nicholas Wald (Wolfson Institute of Preventive Medicine, UK) ja Yoni Freedhoff (sisätautiopin apulaisprofessori University of Ottawa, Canada).
He vaativat elintarviketeollisuutta vähentämään ruokien (valmisruoat, murot) ja virvoitusjuomien sokeripitoisuutta 30 %. Tiesitkö, että 330 ml Coca-Cola sisältää sokeria 9 teelusikallisen verran? Yhtiö lupaakin nyt vähentää joidenkin juomiensa kalorimääriä. Sokerin vähentäminen 20-30 %:lla pienentää päivittäisten kilokalorien saantia noin 100:lla ja enemmän niillä ihmisillä, jotka syövät paljon sokerisia tuotteita.
Action on Sugar –kampanja tähtää samankaltaiseen tulokseen kuin 1990-luvun kampanja nimeltään Cash (Consensus Action on Salt and Health), jolla saatiin menestyksellisesti vähennettyä ruokien suolapitoisuuksia 25-40 %. Professori Graham MacGregor johti sekä Cashiä että nyt Action on Sugaria. Kun vähennykset tehdään vähitellen, kuluttajat eivät huomaa mitään, sanoo MacGregor. Kellogg's Cornflakes on vähentänyt suolapitoisuuttaan 60 %. Myös Mars ja Tesco ovat jo vähentäneet joidenkin tuotteittensa sokeripitoisuutta.
Ongelmia kuitenkin on odotettavissa. Elintarviketeollisuus väittää, että sokerit ovat hiilihydraatteja, joita ihminen tarvitsee ruoassaan ja että ihmisten on vain vähennettävä kaloreitaan syömällä vähemmän. Näin ollen ei ole tarpeen vähentää sokereita. Ne eivät ole lihavuuden syynä, väittää teollisuus (Food and Drink Federation). Sokerit on merkitty myyntipäällyksiin, joista kuluttaja voi lukea ne ostaessaan tuotteen. Sokerit eivät ole erityisen haitallisia, sanoo teollisuus.
Kardiologi Aseem Malhotra (joka äsken herätti suurta kohua tuomitsemalla BMJ:ssa opin tyydytetyn rasvan vaarallisuudesta, Saturated fat heart disease 'myth' ) toimii Action on Sugar –kampanjan tieteellisenä johtajana. Hän on täysin eri mieltä teollisuuden kanssa. "Sokeri lisää diabeteksen riskiä olipa henkilö normaali- tai ylipainoinen. Elimistö ei tarvitse lisättyä sokeria”, hän tiivistää. Teollisuuden väite, että lisätty sokeri on arvokasta ravintoa, on pötyä, Malhotra sanoo.
Robert Lustig (lasten endokrinologian professori University of California, San Francisco) sanoo, että sokeri on lapsille kuin alkoholia, joka lisää diabeteksen ja rasvamaksan riskiä. Simon Capewell, kliinisen epidemiologian professori (Liverpool University) vertaa sokeria tupakkaan. Vertaus on aiheuttanut erimielisyyttä Britanniassa. Daily Mirror listaa suosikkiruokien sokerimääriä. Tavallinen britti syö sokeria 12 teelusikallista päivässä, jotkut jopa 46!
Obesity experts campaign to cut sugar in food by up to 30%. The Guardian 9.1.2014.
Sugar health risk cannot be compared to smoking, says Andrew Lansley. The Guardian 9.1.2014.
The secret sugars in some of your favourite foods. Daily Mirror 10.1.2014PARIT LIHASMASSATREENIT

Maanantaina kerroin, ettei ainakaan lonkkani kestänyt Jim Stoppanin 
6 Week to Shortcut to Shred -ohjelman kestävyysosuuksia. Koska painonhallinnan tärkein työkalu on varsinaisesti ruokavalio eikä treeni, satsaan enemmän siihen. Tämä tarkoittaa, että syön lähinnä vain vihanneksia proteiini- ja rasvapitoisten ruoka-aineiden lisäksi. Hiilarit tulevat vihannesten ohella aamupuurosta, miedosta urheilujuomasta treenin aikana, palautusjuomasta heti treenin jälkeen ja ananaksesta omassa liemessään iltapalan yhteydessä. 4-jakoisen treeniohjelmani kierroksen lopussa päivää ennen seuraavan kierroksen alkua tankkaan hiilihydraatteja (täysjyväleipää, -pastaa tai riisiä, perunaa, hedelmiä).

Punttitreenissäni käytän edelleen Jim Stoppanin oppeja, mutta nyt mukaelen omalla tavallani ohjelmaa Shortcut to Sizekoska en voi tehdä kaikkia Jimin ehdottamia liikkeitä vammojeni ja kotioloissa harjoitteluni takia. En myöskään käytä jakoa 2+1+2+2 (kaksi treeniä peräkkäisinä päivinä, yksi lepopäivä, kaksi treeniä ja kaksi lepopäivää). Oma jakoni on 1+1+1+1+1+1+2 eli treenaan jokatoinen päivä ja kierroksen lopussa pidän kaksi lepopäivää, joista jälkimmäisenä tuo mainitsemani hiilaritankkaus.

Ohjelma on siis nelijakoinen:

1. Rinta, ojentajat ja pohkeet.
2. Selkä, hauikset ja vatsa.
3. Hartiat, epäkkäät ja pohkeet.
4. Reidet ja vatsa.


Sunnuntaina 19. tammikuuta (1.1) treenini oli seuraavanlainen:

Alkuverryttely
 • crosstraineria viisi minuuttia
 • dynaamista venyttelyä muutama minuutti
Punttiosuus (1h 20 min)

Palautukset sarjojen välillä 2 minuuttia ja viimeisissä sarjoissa rest pause 15-20 sekuntia.

Rinta
 • penkkipunnerrus (kpt) verr. 1x15 ja "maks" 15, 13, 12 ja 10+2 (rp)
 • vinopenkkipunnerrus (kpt) 12, 12 ja 11+3 (rp)
 • vipunosto vinopenkillä (kpt) 15, 15 ja 15+5 (rp)
 • vipunosto tasapenkillä (kpt) 15, 15  ja 15+5 (rp)
Ojentajat
 • ranskal.punn.maaten (mt) verr. 1x15 ja "maks" 15, 15, 12 ja 12+4 (rp)
 • ranskal.ounn. (kp) 15, 15 ja 15+4 (rp)
Pohkeet
 • varp.nousu (sl, kp) 30, 30, 30, 30 ja 30+10 (rp)
Jäähdyttely
 • kevyttä spinningiä viisi minuuttia
 • kevyttä staattista venyttelyä
Lyhenteet: kp(t)=käsipaino(t), rp=rest pause, mt=mutkatanko ja sl=steppilauta.


Tiistaina 21. tammikuuta (1.2) treenini oli seuraavanlainen:

Alkuverryttely
 • crosstraineria viisi minuuttia
 • dynaamista venyttelyä muutama minuutti
Punttiosuus (1h 31 min)

Selkä
 • yhdenkädensoutu (kp) verr. 1x15/15 ja "maks" 15/15, 15/15 ja 15+5/15+5 (rp)
 • leveä leuanveto (TG, lt) 12, 12, 12 ja 12+3 (rp)
 • ylätalja suorin käsin (TG, lt) 15, 15, 15 ja 15+7 (rp)
Hauikset
 • hauiskääntö (lt) norm. ote 15, 15 ja leveä ote 15 ja 14+7 (rp)
 • vuorottainen hk. vinopenkllä (kpt) 15, 15, 15 ja 15+5 (rp)
Vatsa
 • lantionnosto maaten (kp) 30 ja 20+8 (rp)
 • vatsarutistus 30 ja 20+8 (rp)
 • vatsarutistus kyljille 20/20 ja 20+12/20+12 (rp)
Jäähdyttely
 • kevyttä spinningiä viisi minuuttia
 • kevyttä staattista venyttelyä

Lyhenteet: kp(t)=käsipaino(t), rp=rest pause, TG=Total Gym 1000 -monitoimilaite ja lt=levytanko.PARI MUISTUTUSTA


1. Mikäli kaipaat hyvää treeniohjelmaa ja ruokavaliota, löydät sellaisia seuraavista linkeistä:
2. 18-58-vuotias nainen, tutustu AIG KäsilaukkuTurvaan ja syöpävakuutukseen: PÄIVÄN AJATELMA

Monet kuvittelevat, että pelkkä varhain
nouseminen aamuisin takaa menestymisen
elämässä. Se ei kuitenkaan riitä: 
on myös noustava hyvällä tuulella.

Marcel Achard

Ei kommentteja: