torstai 2. tammikuuta 2014


JUOPOTTELEVIA LAPSIA JA SAIRAALAAN ITSENSÄ AHMINEITA AIKUISIA

Uudenvuoden aatonaattona eli maanantaina 30. joulukuuta tein linja-autoreissun TYKSin laboratorioon. On taas nimittäin kahdeksan kuukauden välein tapahtuvan syöpäkontrollini aika. Sitä varten hain virtsankeräysastian, johon ensin maanantaina lorauttelen ja vien sen sitten tiistaina laboratorioon. Samalla otetaan verinäytteet. 


Lasten juopottelu

Matkan varrella tullessani kaupunginsairaalan kohdalle näin pysäkkikatoksen seinässä ison julisteen, jossa luki teksti "Pysäytä juopotteleva lapsi". Melkoisen hätkähdyttävä teksti, vai mitä. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos nimittäin tiedottaa, että ...
Vuonna 2011 joutui yli 1 250 10-17-vuotiasta lasta poliklinikoille ja sairaaloihin pelkästään alkoholin takia. Jos mukaan otetaan muut päihteet, luku on huomattavasti suurempi. 
Tuomas Kurttila toteaa:
Näen juopottelevan lapsen taustalla monta aikuisten tekemää valintaa. Se, minkälaiset rajat asetan omassa perheessäni suhteessa alkoholiin, vaikuttaa myös muihin lapsiin, perheisiin ja siihen koko yhteisöömme, jossa elämme.
Ilmiö ei ole uusi, vaan lasten juopottelua on ollut jo vuosikymmeniä. Joka tapauksessa pitäisi hälytyskellojen soida lasten vanhempien päänupeissa. Jo se, että useat vanhemmat syöttävät suuret määrät roskaruokaa lapsilleen, on riittävän törkeää. Rasvasolujen määrä kun kehittyy lapsuuden ja nuoruuden aikana. Kun aikuisiällä lihoo, määrä pysyy suhtkoht vakiona, mutta solujen koko kasvaa. 

Lasten on mahdoton alkoholia itse mistään hankkia. Se pitää vanhempien tavalla tai toisella heille toimittaa. En oikeastaan kovasti tilannetta ihmettele. Se kun on seurausta leväperäisestä kasvatuksesta tai peräti kasvatuksen täydellisestä puuttumisesta. Niin sanottu "vapaa kasvatus" tuottaa pelkkiä rikkaruohoja. 

Lisää aiheesta: yle.fi


Ahminta

Heti joulun jälkeen oli jossain iltapäivälehden mainoksessa teksti, joka kertoi ihmisten joutuneen sairaalaan ahmimisen takia. Se on toki harvinaisempaa kuin joutuminen hoitoon alkoholin liiallisen käytön vuoksi. Niin tai näin, siinäkin on kyse itsekurin puutteesta. Itsekurittomia kaljan kittaajia, ketjupolttajia, työnvieroksujia ja sohvaperunoita on aivan liikaa ilman ylensyömäreitäkin.


Yhteenveto

Uusi vuosi numeroin 2014 on alkanut. On aika ryhtiliikkeelle. Koska Sinä olet tiesi löytänyt tänne blogiini, et varmastikaan ole pahimmasta päästä itsekurittomia. Aina kuitenkin on parantamisen varaa kaikilla, niin Sinulla kuin minullakin.

Asetetaan tavoitteita elämäämme, sellaisia sopivia, jotka on juuri meidän mahdollisuus saavuttaa. Laaditaan suunnitelma ja otetaan askel kerrallaan. Ollaan hyviä malleja lapsillemme, ystävillemme ja kaikille, joiden kanssa olemme tekemisissä.

Olen valmis tukemaan projektissasi laatimalla Sinulle soveltuvat treeni- ja ravinto-ohjelmat ja antamalla perustietopaketin, jossa on mukana muun muassa myös henkinen puoli. Lisätietoa saat klikkaamalla tätä.

Jos englannintaitosi on hyvä, etkä kaipaa nimenomaan henkilökohtaisia ohjelmia vaan yleisversio käy, klikkaa tätä.PÄIVÄN AJATELMA

Opi ajoissa virittäytymään toiselle taajuudelle. 
Jos kuuntelet liikaa neuvoja, voit päätyä 
tekemään muiden ihmisten virheet. 

Ann Landers

positiivarit.fi


2 kommenttia:

Martti Jestilä kirjoitti...

back in the business

Arto Painilainen kirjoitti...

Hyvää vuoden 2014 jatkoa Sinulle, Martti.