maanantai 20. tammikuuta 2014


ELÄMÄ ON LÄHINNÄ YKSILÖLAJI

Eilen tulin yhtämatkaa lähikauppareissulta erään naapurini kanssa. Koska olemme molemmat vähintään penkkiurheilijoita, kääntyi keskustelu nopeasti huippu-urheilun vaativuuteen. Totesimme yhdessä, että kuntoilija saavuttaa korkeintaan puolet huippu-urheilijoiden tulostasosta. On sama onko kyse hiihdosta, juoksusta, pyöräilystä tai vaikkapa keihäänheitosta.

40-45 metriä on erittäin kova tulos miehelle ja 30-35 metriä naiselle, joka ei ole koskaan keihästä aikaisemmin heittänyt, olkoon sitten kropassa kuinka paljon voimaa ja notkeutta tahansa. Kansainvälinen menestys tässä ensimmäisiin ihmisen historian urheilulajeihin kuuluvassa lajissa vaatii suunnattoman harjoittelun lisäksi hyviä perintötekijöitä. Jos joku vielä vakavan loukkaantumisen jälkeen kykenee nopeasti palaamaan maailman huipulle, on hän palkintonsa ansainnut olla Suomen paras urheilija. Tero Pitkämäki on eittämättä tämän hetken tunnetuin urheilija rajojemme sisäpuolella toisin kuin jotkut muut kympin kärkeen sijoittuneet. Tuttuja olivat kaikki toki urheilutoimittajille, jotka valinnan suorittivat.

Meillä ihmisillä on tapana lyödä mainio urheilija maanrakoon ja mitätöidä hänen saavutuksensa heti, kun hän jonkin virheen tekee. Lance Armstrong tervehtyi vaikeasta kivessyövästä, joka oli tehnyt etäpesäkkeitä keuhkoihin ja aivoihin. Syöpä itsesssään on jo paha hirviö, joka taltuttaa useimpien potilaiden elämänhalun täydellisesti. Lance Armstrong voitti kuitenkin seitsemän kertaa Ranskan ympäriajon, Tour de Francen. Se on valtaisa saavutus dopingista huolimatta. 

Itse vaikeat syöpähoidot läpikäyneenä ja sitten luuydinsyöpäni 15 vuotta olleena lepotilassa tiedän, että vaikka syöpädiagnoosi on raskasta potilaiden omaisille, on se raskainta potilaalle itselleen. Useimmiten kun vielä on kyseessä toistaiseksi parantumaton sairaus, on joka päivä kamppailtava olkapäällä istuvaa viikatemiestä vastaan. Lisäaikaa saattaa saada elämällä fyysisesti ja henkisesti terveellistä elämää. Se tarkoittaa sopivaa liikuntaa, mahdollisimman terveellistä ravintoa, riittävää lepoa ja stressin välttämistä.

Hain perjantai-iltana R-Kioskin postipisteestä kirjan "Vapaudu masennuksesta luonnon keinoin". Olin tilannut sen lootuskauppa.fi:sta paria päivää aikaisemmin. Kirja selvittää kuinka suuri merkitys ravinnolla on aivojen kemialliselle toiminnalle ja sitä kautta mieleemme ja kehoomme. 

Tänään aamu-tv:ssa oli luontaisterapeutti kertomassa miten tärkeitä ajatuksemme ja asenteemme ovat terveydellemme.

Sinä tätä tekstiäni lukeva olet mitä todennäköisemmin minua (64 v) paljon nuorempi. Voisin ehkä olla ikäni puolesta Sinun isäsi tai peräti isoisäsi. Toivon Sinun ottavan vakavasti "vanhan miehen" sanat: Pistä terveys kaikessa etusijalle. Se on tärkeämpi kuin ulkomuoto tai jopa ihmissuhteet. Elämä on lähinnä yksilölaji, sillä joudut olemaan itsesi kanssa ympäri vuorokauden koko elämäsi ajan.
TAKAISIN LIHASMASSATREENIIN

64-vuotias kroppani alkaa olla kulunut sieltä sun täältä. Aivan kaikkea ei voi enää harrastaa eikä kuinka paljon tahansa. Jim Stoppanin 6 Week Shortcut to Shred -ohjelma on mainio polttamaan rasvaa ja lisäämään lihaskestävyyttä ja jonkin verran voimaakin. Kolmen viikon suuri määrä kestävyysharjoitteita punttiliikkeiden palautusten aikana tulehdutti lonkkani niin, että jouduin pyytämään lähellä asuvan tuttavani käymään minulle kaupassa yhtenä päivänä.

Eilen tein ensimmäisen lihasmassatreenin, siis ilman välihyppelyitä ynnä muita vastaavia. Kirjoittelen siitä lisää Sinulle keskiviikkona. Rasvan lisääntymisen kroppaani estän ruokavaliolla, jonka olen koostanut niin, että rasvaprosentti voisi pienentyäkin.
PÄIVÄN AJATELMA

Älä lupaa, ellet ole tosissasi
  
Kun joudut tilanteeseen, jossa sinun on valittava sen välillä, mitä muut haluavat sinun tekevän ja mitä itse haluaisit, voit kieltäytyä tahdikkaasti.

1. Tee se heti, ennen kuin liian suuria toiveita ehtii herätä. 
2. Älä tunne olevasi pakotettu perustelemaan jokaista kieltäytymistäsi.
3. Yritä puhua kärsivällisesi ja kiihtymättä.
4. Yritä tehdä vastaehdotus silloin, kun kieltäytyminen on vaikeaa.

Muiden auttaminen on tärkeä osa elämää, mutta se ei tarkoita sitä, että meidän olisi uhrattava aikamme ja tarmomme jokaisen apua pyytävän vuoksi. Jotta ele todella koettaisiin auttavaiseksi ja sitä arvostettaisiin, se on tehtävä oma-aloitteisesti pelkästään auttamismielessä.

Fredelle & Rona Maynard

positiivarit.fiMUISTUTUS 18-58 -VUOTIAILLE NAISILLE

Jos et ole vielä tutustunut AIG KäsilaukkuTurvaan ja syöpävakuutukseen, tee se nyt 
klikkaamalla tästä.Ei kommentteja: