keskiviikko 20. marraskuuta 2013


KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA

"Ei kysyvä tieltä eksy" on ohje, jota kannattaa noudattaa.  Meillä miehillä on usein taipumus olla niin täynnä uhoa, että luulemme kaiken tietävämme. Luulo ei kuitenkaan ole tiedon väärti. Siispä kysy, jos et varmuudella jotain tiedä, olet sitten kumpaa sukupuolta tahansa.

Fit-lehdessä on palsta, jossa asiantuntijat vastaavat lukijoiden kysymyksiin harjoittelusta, terveydestä ja ravinnosta. Uusimmassa lehdessä (11/2013, sivut 90-91) niitä olivat:
1. Karppaus + crossfit
Olen noudattanut vähähiilihydraattista ruokavaliota hyvällä menestyksellä. Nyt aloitin crossfitin ja kaipaisin neuvoja syömisiini. Treenit sijoittuvat rnyöhäisiltaan. En haluaisi palata syömään leipää, pastaa ja riisiä, vaan jatkaa tällä ruokavaliolla.
Personal trainer (Timo Haikarainen) vastaa
Crossfit-tyyppinen harjoittelu, eli tehokas kuntosalitreeni ja runsas kestävyystreeni, vaatii hiilihydraatteja - ainakin, jos haluat kehittyä. En tarkalleen tiedä, mitä tarkoitat tuloksilla, mutta sanon heti alkuun karkeasti, että vähähiilihydraattinen ruokavalio toimii rasvanpoltossa ja laihdutuksessa hyvin, mutta suorituskyvyn ja lihasmassan kehittämisessä huonosti.
VHH-ruokavaliolla lihasten ja maksan hiilihydraattivarastot hupenevat nopeasti. Tällä on suora yhteys jaksamiseen ja suorituskykyyn, sillä hiilari on polttoainetta.
"Diesel-valhteella” pyöriviin treeneihin tottuu, ja tästä tulee normaali olo. Siksi monet VHH:ta käyttävät ja kovaa treenaavat väittävät, että heidän treeninsä kulkee mainiosti, vaikka oikeasti he ovat suorituskykykuopassa. Kokeilepa lisätä hiilareita. Takaan, että treenisi kulkevat paremmin.
Jos haet lihaskasvua, karppaus ei ole vaihtoehto, sillä treenistä on vaikea tehdä nousujohteista ja jaksaminen kärsii. Jos olet ketoosissa, tietyt lihaskasvua kiihdyttävät, Iihassolutasolla tapahtuvat mekanismit saattavat heikentyä.
Älä pelkää hiilareita. Jokaisella aterialla ei tarvitse mättää pastaa, vaan syö esimerkiksi aamulla puuro (1-1,5 dl kaurahiutaleita), päivällisellä ennen treenejäsi puoli desiä riisiä ja treenin päälle banaani ja 1-2 palaa leipää. Näin saat päivittäin noin 100 grammaa lisää hiilareita. Jo se riittää tehostamaan treeniäsi nykyisten hiilarilähteidesi lisäksi. Kun huomaat hiilareiden tehon, voit vaikka nostaa määrää.
Älä liioin pelkää hiilareiden syömistä illalla - varsinkaan jos olet tehnyt treeniin myöhään. Hiilarit menevät tuolloin lihaksiisi ja maksaasi palautumista tehostamaan, eivät vyötärölle.
Lisäksi iltapalaksi syödyt hiilarit auttavat nukahtamisessa.

2. En kehtaa riisuutua
Olen ylipainoinen ja häpeän vartaloani niin paljon, etten kehtaa vaihtaa kuntokeskuksen pukuhuoneessa vaatteita. Siellä on vain hyväkroppaisia naisia, joilla ei ole selluliittia tai paksuja reisiä. Joskus käyn vessassa pukemassa ja riisumassa, mutta usein menen hikisillä vaatteilla kotiin. Olisi kiva uskaltaa mennä saunaankin harjoittelun jälkeen. Olen 23-vuotias ja minua on kiusattu koulussa, mutta olen mielestäni päässyt sen yli ihan hyvin.
Life coachit (Salla Arhinmäki-Ojanen ja Krista Juurikko) vastaavat
Usein ylipaino vaikuttaa mielen hyvinvointiin negatiivisesti. Sinun kohdallasi se tulee esiin siinä, että muiden ihmisten joukossa oleminen tuntuu inhottavalta.
Toivoisit, että voisit käydä saunassa harjoittelusi jälkeen. Ehdotamme, että etenisit pienin askelin. Kokeile ensin vaatteiden vaihtamista vessan sijaan pukuhuoneessa. Kiinnitä huomiota vain siihen, mitä olet juuri sillä hetkellä tekemässä. Älä huomioi omiasi tai muiden muotoja. Kun keskityt pelkästään vaatteiden vaihtamiseen, siitä tulee sinulle yksi arkinen asia muiden joukossa, etkä suhtaudu siihen enää niin tunnepitoisesti.
Kun olet tottunut olemaan vähemmissä vaatteissa muiden seurassa, voit samalla tavalla harjoitella sekä suihkussa käymistä että saunomista.
Vaikka kerrot päässeesi kiusaamisesta yli, meille tulee tunne, ettei asia ole kaikilta osin näin. Sen sijaan, että keskittyisit miettimään negatiivisia puolia, mieti itseesi liittyviä positiivisia asioita ja tee niistä kymmenen kohdan lista. Usein olemme itsemme ankarimpia tuomareita, ja siksi on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, kuinka puhumme itsestämme itsellemme.

3. Vatsatreeni sattuu niskaan
Niskaani sattuu vatsarutistuksia tehdessä. Teenkö jotain väärin?
Personal trainer (Timo Haikarainen) vastaa
Yleinen ongelma! Asia korjaantuu seuraavilla konsteilla:
  • Varmista, että tuot leuan hieman kohti rintakehää, kun ryhdyt tekemään rutistuksia. Jos pää ja kaularanka ovat suorassa linjassa kropan kanssa, pää on pidemmän vlpuvarren varassa, mikä rasittaa niskaa.
  • Älä kisko päätä käsillä ylöspäin. Jos riuhdot, kaularanka koukistuu liikaa, mikä aiheuttaa kipua. Voit pitää kädet kevyesti niskan takana, jolloin ne tukevat päätä eivätkä rasita niskaa.
Jos nämä kikat eivät auta, tutkítuta kaularankasi ja niskasi lääkärillä, sillä kyse voi olla myös ongelmista kaularangan rakenteissa.
Kokeile myös vatsalihasliikkeitä, jotka teet seisten tai istuen. Keskivartaion voimaa ja hallintaa tarvitaan ensisijaisesti pystyasennossa, ei matolla maaten. Sivutaivutukset ja erilaiset kiertoliikkeet taljassa ovat myös hyviä vaihtoehtoja.

Kysymyksiä voit lähettää fit-lehteen kirjoittamalla sähköpostia osoitteeseen toimitus@fit.fi

HUOM! Aloitin oman kuntoiluni tosimielellä jo lähes 50 vuotta sitten. Siitä ajasta yli 15 vuotta olin kuntosaliohjaajana muun työni ohella. Valmennusta tavalla tai toisella olen tehnyt vuodesta 1975 asti eli kohta 40 vuotta. Tällä kokemuksella olen valmis vastaamaan kysymyksiisi, jotka lähetät minulle osoitteeseen arto.painilainen@gmail.com.


Tyttäreni tekemä "Guru-maskeeraus"


PÄIVÄN AJATELMA

Kun ajattelen, miten vähän tarvitaan siihen, että joka aamu tulen pahalle tuulelle, sanon itselleni, ettei totisesti tarvita sen suurempaa ponnistusta pysyäkseni hyväntuulisenakin.


Marcel Achard

positiivarit.fi


Ei kommentteja: