perjantai 29. marraskuuta 2013


KUIDUSTA PUUTETTA

Television lukuisat painonpudotusohjelmat ovat tuoneet ilmi, että valtaosa ihmisistä, jotka ovat ahdanneet sisäänsä tupla- tai jopa triplamäärän kaloreita yli kulutuksensa, ovat ajautuneet vitamiinien, kivennäisaineiden ja kuitujen puutokseen. Roskaruoat kun eivät niitä juurikaan sisällä. 

LiveLife-lehdessä (marraskuu 2013, sivu 34) René Tour Capio S:t Göranin sairaalasta vastaa kuitulisiä koskeviin kysymyksiin:
Mistä tietää, tarvitseeko kuitulisää?
- Lääkärinä kehotan ihmisiä huolehtimaan vatsansa hyvinvoinnista syömällä kuitupitoista ja monipuolista ruokaa säännöllisin väliajoin, liikkumalla säännöllisesti ja välttämällä stressiä kaikin mahdollisin tavoin. Mutta joskus suosittelen myös kuitulisää, ennen kaikkea ummetuksesta kärsiville.
Kenen kannattaisi välttää kuitulisiä?
- Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiviä neuvon välttämään kaasua muodostavia ruoka-aineita. Heidän kannattaa myös kuormittaa suolistoa niin vähän kuin mahdollista pienentämällä suolen sisällön määrää. Suosittelen usein koetta, jossa vältetään kuituja kokonaan, myös ruoassa, noin kahden viikon ajan. Kokeilun aikana useimmat alkavat voida paljon paremmin. Sen jälkeen voidaan pikku hiljaa lisätä hieman kuitupitoisia ruokia takaisin ruokavalioon, kunnes löytyy sopiva tasapaino.
Millaisia kuitulisiä suosittelet?
- Yleensä suosittelen ensisijaisesti aivan tavallisia kuitulisiä ja vasta sen jälkeen sellaisia valmisteita, joilla on laksatiivisia vaikutuksia. Mutta toki jokainen voi kokeilemalla etsiä itselleen parhaiten sopivan tuotteen. Kokeilemalla oppii parhaiten myös arvioimaan itselleen sopivan annostuksen.
Mitä muuta kannattaa huomioida?
- Jokainen on aina itse suurimmassa vastuussa vatsansa ja suolistonsa hyvinvoinnista. Lääkäri tai ravitsemusterapeutti ei voi tehdä ihmeitä, jos ei itse paneudu vatsaongelmiensa perussyíhin. 
Lue myös:


PÄIVÄN AJATELMA

Kuka on kertonut sinulle, ettei sitä voi tehdä 
ja mitä hän on itse saavuttanut 
asettaakseen sinulle rajoituksia?HYVÄÄ VIIKONLOPPUA ... muistathan, että liikunnallisia ja viihteellisiä joululahjoja löydät klikkaamalla blogini oikeassa reunassa olevia mainoksia.


Ei kommentteja: