perjantai 15. marraskuuta 2013


HIIVATULEHDUKSEEN HELPOTUSTA

Hiivatulehduksen hoitoon tarkoitettuja voiteita ja pillereitä mainostetaan päivittäin telkkarissa. Syytä siihen onkin, sillä tulehdukset ovat lisääntyneet viime vuosina. Vaikka mainoksissa esiintyy yleensä nainen, voi hiivatulehdusta esiintyä myös miehellä. Tosin se on aika harvinaista.

Hiivatulehduksen takana on tavallisesti tietyt lääkkeet, hormonaaliset häiriöt ja kuten niin monen muunkin, roskaruoka (nopeasti imeytyvät hiilarit: sokeri, valkoiset puhdistetut jauhot).

Hiivatulehdus ei ole sukupuolitauti, eikä se tartu yleisterveeseen kumppaniin.

Fit-lehdessä (11/2013, sivu 69) Riikka Hollo kertoo:
HITSIN HIIVA!
Jos hikiset jumppavaatteet hautovat herkkää alapään ihoa useita kertoja viikossa, hiivatulehdus saattaa hiipiä säännölliseksi seuralaiseksi. Hiiva ei toki estä treenaamista, mutta kutina ja kirvely saattavat tehdä spinning- tai ratsastustunnista yhtä tuskaa. Mikä neuvoksi?
Hanna, 34, liikkuu aktiivisesti ja kärsii hiivasta muutamia kertoja vuodessa.
- Parhaan avun olen saanut lääkehoidosta, apteekissa myytävistä intiimipesuaineista ja ruokavaliosta. Kun jätän sokerin ja valkoiset jauhot minimiin, vaiva pysyy hallinnassa. Lisäksi päivän parin paussi liikunnasta rauhoittaa tilanteen.
Vaikka hiiva saattaa parantua itsekseen, hoito on aina paikallaan. Jos apteekin itsehoitolääke ei tepsi tai hiiva uusii usein, kannattaa käydä lääkärissä. Myös alushousuarsenaalin uusiminen voi auttaa. Pikkuhousuihin voi nimittäin jäädä hiivanaiheuttajaa, ja kierre on valmis.
Erikoislääkäri Pirkko Brusila muistuttaa, että aina limakalvojen kutina ja kirvely ei ole hiivaa, vaan kyse voi olla hormonaalisen ehkäisyn aiheuttamasta limakalvojen kuivuudesta. Tähän auttavat apteekissa myytävät limakalvoja vahvistavat voiteet. 
Ehkäise hiivatulehdus
  • Vältä valkoisia jauhoja ja sokeria.
  • Harrasta kohtuudella lajeja, jotka aiheuttavat sukuelinten hankausta ja ärsytystä, kuten spinning.
  • Valitse istuen harjoitettavaan liikuntaan ilmavat, puristamattomat alusvaatteet, ei stringejä.
  • Ota ilmakylpyjä, eli nuku ilman pikkuhousuja.
  • Vältä pikkuhousunsuojia, ne hauduttavat helposti.
  • Käytä intiimialueen pesuun pelkkää vettä tai intiimipesuainetta, jonka pH on alle 5.
  • Ota päivittäin maitohappobakteerivalmistetta.

Tutustu myös:

ESCAPE PLAN

Tänä aamuna Ylen aamu-tv:n uusi elokuva-arvostelija suhtautui aikaisempaa kriitikkoa suotuisammin toimintaelokuvaan. Tänään nimittäin saa ensi-iltansa Suomessa Sylvester Stallonen ja Arnold Schwarzeneggerin tähdittämä Escape Plan.

Tuo aikaisempi miespuolinen arvostelija piti noiden tähtien edeltäviä tuotoksia lähinnä vanhojen miesten naurettavina ähellyksinä. Mielestäni se oli täysin käsittämätön asenne, sillä Sylvester, Arnold ja muut elokuvissa esiintyneet ovat paljon paremmassa kunnossa kuin monta vuosikymmentä nuoremmat kuntoilua puuhastelevat miehet, saatikka pullamössöt, kaljaa kittaavat sohvaperunat.

Olen pari kolme vuotta nuorempi kuin Sylvester ja Arnold. En ole läheskään siinä kunnossa kuin haluaisin. Koetan kuitenkin parhaani: treenaan säännöllisesti ja koetan syödä mahdollisimman terveellisesti. Siitä pääset jyvälle kun lueskelet blogiani ja tsekkaat yllä olevan kuvan tämän päivän ruokaostoksistani. Kassajonossa seuraavina olleet kolme 20-30 vuotta minua nuorempaa miestä ostivat ainoastaan olutta ja tupakkaa.

Lue myös:

PÄIVÄN AJATELMA

Kuinka päteviä ja ansioituneita olemmekin, emme koskaan tavoita parempaa elämää ennen kuin pystymme kuvittelemaan ja hyväksymään sen itsellemme. 

Richard Bach


HYVÄÄ VIIKONLOPPUA ...


Ei kommentteja: