maanantai 28. lokakuuta 2013


VHH-RUOKAVALIO LAIHDUTTAA PARHAITEN - EI VAARAA TERVEYDELLE

Tohtori Matti Tolonen kirjoittaa 26. syyskuuta 2013 päivitetyissä terveysuutisissaan:
Ruotsin valtion elin SBU, joka selvittää lääketieteellisten hoitojen merkitystä, on julkaissut tänään raportin, jonka mukaan vähähiilihydraattinen (VHH) ruokavalio on tehokas ja turvallinen laihdutuksessa. VHH ei aiheuta vaaraa veren rasvaprofiilille eikä sydän- ja verisuoniterveydelle, kuten eräät suomalaiset ”asiantuntijat” (Puska, Vartiainen, Fogelholm, Uusitupa) ovat julkisuudessa väittäneet. Ruotsalaisraportti on nyt myös Suomeen viestimissä, mm. Iltasanomissa ja YLEn ruotsinkielisissä uutisissa.
SBU on käynyt läpi 16 000 tieteellistä julkaisua, joista vain 68 täytti kriteerit, joiden perusteella voidaan antaa ravitsemussuosituksia. VHH-ruokavalio on muita tehokkaampi laihdutuksessa puolen vuoden tähtäimellä, toteaa SBU. Sitä vastoin pitemmällä aikavälillä eri ruokavalioilla ei ole merkittäviä eroja. VHH-ruokavalio ei aiheuta mitään vaaraa sydänterveydelle, kommentoi muun muassa Svenska Dagbladet. VHH-ruokavaliota tulisi suositella nykyistä enemmän ylipainoisille ihmisille, tulkitsee lehti.
Mikään tue väitteitä VHH:n vaarallisuudesta veren rasvaprofiilille tai sydän- ja valtimoterveydelle – ainakaan henkilölle, joka pudottaa painoaan tai säilyttää sen ennallaan, sanoo dosentti Jonas Lindblom, SBUn projektipäällikkö. SBU suosittaa Välimeren ruokavaliota, koska se ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja ja ennenaikaista kuolleisuutta. Myös runsas kahvin juominen liittyy diabeteksen ja kuolleisuuden vähenemiseen. Sitä vastoin vähärasvainen ruokavalio ei suojaa diabetekselta, toteaa SBU. Nämä johtopäätökset koskevat siis ylipainoisia ja lihavia ihmisiä – ei muuta väestöä, huomauttaa Svenska Dagbladet.
Ravitsemuksen merkitys terveydelle on edelleen hyvin epäselvää, sillä eri elintarvikkeiden vaikutuksia sairastumiseen ja kuolleisuuteen tunnetaan puutteellisesti. Näin ollen voidaan vain todeta, että Suomessakin annetut ns. viralliset ravitsemussuositukset ovat kovin hyllyvällä pohjalla. Erityisesti THL:n ja Itä-Suomen yliopiston viime aikoina harjoittama pelottelu VHH-ruokavalion ”vaaroilla” – mm. kolesterolipitoisuuden suurentumisella – on nyt todettu täysin perusteettomaksi. Dosentti Ursula Schwab ja Diabetesliiton ravintoneuvoja Eliina Aro yrittävät vähätellä ruotsalaisraporttia Iltasanomissa. Nolo juttu heille ja muille vhh:n julkisille vastustajille.

Lähde: tritolonen.fi

Tutustu myös:

Oma kommentti:

Olen useaan kertaan todennut blogissani, että hiilihydraatit ovat lihastyön energialähteitä. Mitä tehokkaampaa harjoittelusi on, sitä enemmän hiilareita tarvitset. Ne eivät sinällään ole pahasta. Suurta määrää nopeasti imeytyviä (korkea glykeeminen indeksi) on kuitenkin syytä välttää.

Jos olet laihduttamassa, on Sinun hyvä pysyä erossa kokonaan noista nopeista hiilareista ja hitaitakin syödä vain vihannesten muodossa proteiinipitoisten ruoka-aineiden ohella. Älä unohda hyviä rasvahappoja (lähinnä omega-3).


Ninni-kissani nimpparipäivänään (26.10).

PÄIVÄN AJATELMA

Ihminen on syntynyt elämään,
ei valmistautumaan elämää varten.

Boris Pasternak

Ei kommentteja: