keskiviikko 2. lokakuuta 2013


PIKAISTA PALAUTUMISTA

Proteiinipatukka ja muut lisäravinteet eivät korvaa monipuolista ruokaa. Kuntoliikkuja voi kuitenkin välttää niiden avulla verensokerin romahtamisen liikunnan jälkeen.

Sanotaan se heti kärkeen: jos kuntoilee vain pitääkseen huolta terveydestään, lihakset eivät tarvitse palautumiseen lisäravinteita. Jos kuntoilu on rankkaa ja tavoitteellista, proteiinilisistä on enemmän hyötyä. Oikein käytettyinä ne auttavat lihaksia palautumaan ja kasvamaan.

”Proteiinilisä on tehokas heti harjoittelun jälkeen, helppo, maistuva ja helposti imeytyvä tapa edistää palautumista. Se on ihan tavallista ruokaa", kertoo ravitsemusasiantuntija, elintarviketieteiden maisteri Olli Ilander.

Myös terveysliikkuja voi hyvin nauttia proteiinipatukan tai -juoman treenin jälkeen, jotta verensokeri ei ehdi laskea liian matalaksi. Muuten nälkä voi aiheuttaa heikotusta ja pinnan kiristymistä, ja houkutus sortua epäterveellisiin herkkuihin on suurempi.

Paljon riippuu siitä, miten hyvin on tullut syötyä ennen treeniä. Jos ruokailusta ei ole kulunut tunteja, verensokeri ei romahda treenin jälkeen. Jokaisella aterialla pitäisi Ilanderin mukaan nauttia proteiinia, hyviä hiilihydraatteja ja jotain värikästä. Proteiinia on saatava tarpeeksi, jotta nälkä pysyy kurissa.

”Jos treenin päätteeksi syö hedelmän, se voi olla hetken helpotus, mutta hetken päästä iskee kahta kauheampi nälkä. Siksi kannattaa syödä hedelmän kanssa esimerkiksi rahkaa.”

Kaikkein paras vaihtoehto on Ilanderin mukaan tehdä smoothie hedelmistä, täysjyväviljasta, pähkinöistä, marjoista ja maustamattomasta rahkasta. Juomaa voi notkeuttaa maidolla tai maustamattomalla jogurtilla. Sitä voi nauttia tunnin - pari ennen liikuntaa ja heti sen jälkeen. Myös ruisleipä, raejuusto ja hedelmä muodostavat hyvän välipalan.

”Mutta ruisleivän mutustaminen pukuhuoneessa ei välttämättä tunnu houkuttelevalta vaihtoehdolta.” 

Proteiinilisä on tehokas, mutta ei kaikkein terveellisin valinta treenin päätteeksi. Vaikka patukat sisältävät paljon laadukasta proteiinia, niissä on myös sokeria ja laadultaan huonoa rasvaa. Juomat ovat astetta parempi vaihtoehto, sillä niissä ei juuri ole rasvaa, ja ravinteet imeytyvät nestemuodossa nopeammin. Paljon riippuu siitä, mikä on vaihtoehto - kyllä proteiinipatukka aina suklaalevyn voittaa. 

Lähde: Yhteishyvä syyskuu 2013, sivut 50-51. Teksti Tiina Tuppurainen.


Omat kommentit

Etenkin nuorilla treenaajilla on tapana yliarvioida lisäravinteiden merkitys. Sanan alkuosa "lisä" jo ilmoittaa, että niitä käytetään jonkin ohessa. Se jokin on normaali perusruoka. Kun ravinnossa on jokaisella aterialla jotain proteiini- ja hiilihydraattipitoista ja päivän aikana nautitaan jonkin verran hyviä rasvahappoja, on lisäravinteiden tarve suhtkoht pieni.  Lue aiheesta lisää artikkelistani treenaajan lisäravinteet.
PÄIVÄN AJATELMA

Mieluummin haluaisin pystyä arvostamaan asioita, joita en voi saada, kuin omistaa asioita, joita en pysty arvostamaan.

Elbert Hubbard

positiivarit.fi


Ei kommentteja: