maanantai 21. lokakuuta 2013


LUOVU TEKOSYISTÄ

Ihmisillä on tapana keksiä jos minkälaisia tekosyitä asiaan jos toiseenkin. Useimmiten oikea syy on yksinkertaisesti laiskuus. Odotetaan ihmeellisiä tuloksia olemattomilla panostuksilla ja todetaan samalla, että "onhan niitä toisiakin samanlaisia vaikka kuinka paljon".

Kukka Laakso kirjoittaa fit-lehdessä (10/2013, sivu 98) yhdestä elämänalueesta, jossa syy epätyydyttävään nykytilanteeseen sysätään pienen vauvan piikkiin.


Raskaus - mikä ihana tekosyy


Raskaana syödään kahden edestä. Harmi vain, ettei lapsi ole vielä kovin nälkäinen.

Sain tyttäreni kymmenen vuotta sitten. Olin 24-vuotias ja vihasin raskausaikaa. Suhde omaan kehoon ei ollut helppo, ja stressasin kiloja ja itseäni aivan älyttömästi. Laskin Painonvartijoiden pisteitä, etten paisuisi. Turhaan, sillä mennessäni synnyttämään painoin 96 kiloa.

Kuvittelin klassisesti, että "kilot jäävät laitokselle" ja ainakin 15 kiloa lähtisi nesteinä, mutta eihän se niin mennyt. Synnytyksen jälkeen painoin 90 kiloa. Eivät ne kilot vauvassa olleet, vaan minussa. Eivätkä ne vauvasta tulleet, vaan syömisestä. Luulin syöväni vauvaan, mutta todellisuudessa söin tunteeseen.

Jos nyt alkaisin odottaa lasta, olisin järkevämpi ja rauhallisempi. En stressaisi kiloista, koska ymmärrän, että niitä ei tarvitse tulla ylen määrin. Raskauskiloja inhotaan, mutta yleensä ne hyväksytään jaloina elämän jälkinä. Että ne ovat osa äitiyttä. Mutta jos ylipaino kuuluu naiseuteen, haluan olla mies. Eihän ylipaino ole äitiys-, naiseus- tai edes ulkonäköasia, vaan järki- ja terveysasia.

Raskauskiloissa on myös pieni uhriksi heittäytymisen sävy: kilot pistetään vauvan piikkiin, eikä asiaan voi itse vaikuttaa. Ihminen on tarkoitettu lisääntymään, mutta ei lihomaan. Ensimmäinen on luonnollista, jälkimmäinen oman käden jälkeä. On loppujen lopuksi samantekevää, kuka hyväksyy itsensä tai miten ihanan rehevä oli renessanssin kauneusihanne, koska fyysiseen terveyteen nämä asiat eivät liity. Ihmisen kuuluu liikkua ja syödä terveellisesti, olipa hän mies tai nainen.

On tietysti upeaa, jos joku oikeasti voi hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Minä en voi, enkä halua. On helpompaa muuttaa asiat, joihin voin vaikuttaa, kuin yrittää väkisin hyväksyä jotain, mitä kuitenkin inhoan. Ehkä pitää rakastaa itseään niin paljon, ettei hyväksy itseään, vaan pyrkii muuttumaan, jos kokee sen tarpeelliseksi. Rakkauden vastakohta kun ei ole viha, vaan välinpitämättömyys. En ymmärrä, miksi hyväksyä itsensä kropassa, joka ei ole terveellinen tai jossa ei voi hyvin.

Rakastan sitä, että ihmiset tietävät millaisia haluavat olla, ovat sellaisia tai pyrkivät siihen. He kantavat itsensä kauniisti ja ylpeinä. Mutta jos minulla on ongelmia painoni tai syömiseni kanssa enkä kykene sitä raskausaikana kontrolloimaan, niin ei se syntymättömään lapseen liity.

Uhriutuminen jonkin teeman alle - olipa kyse äitiydestä, raskauskiloista tai kauneusihanteesta - on aina arveluttavaa. Kyllä minäkin voisin hyväksyä itseni, jos painaisin taas 90 kiloa. Mutta mitä se hyödyttäisi? Rehellisyyden nimissä ja hyväksymisestä huolimatta: haluaisin silti laihtua.

Kukka Laakso , 34, on kahvakuulavalmentaja ja copywriter, joka huomaa usein olevansa eri mieltä melkein kaikesta.

 

ENSIMMÄISET TSEKKAUKSET CHECK-LAITTEELLA

Hain lähipostista, jona toimii R-Kioski, viime viikolla suomalaisen Check-laitteen, jolla lasketaan kehon rasitustila. Koska tuon mittaustuloksen päätelaitteena toimii Android- tai iOS-puhelin, tilasin sellaisen pikapikaa TeliaSoneralta. Samsung CALAXY Trend Android-puhelin tulikin parissa päivässä. Latasin siihen Check My Level -sovelluksen.

Lauantaina tein ensimmäisen mittauksen, joka tapahtuu seuraavasti:

  • teipeillä varustettu elektrodiliuska kiinnitetään vasemman ranteen vasempaan reunaan
  • liuskan toinen pää työnnetään Check-laitteeseen
  • laitteen toisessa päässä oleva osa työnnetään peukalon päähän
  • kytketään virta laitteeseen
  • otetaan yhteys Android-puhelimen Bluetoothin avulla Check-laitteeseen
  • painetaan Check-laitteen toista nappia, jolloin sähkö alkaa virrata elektrodien ja peukalon välillä (stimuloi matalajännitevirran hermostoa, mikä aiheuttaa neuromuskulaarisen reaktion)
  • puhelimen näytöllä näkyvän mittarin ja pariin lisäkysymykseen vastaamisen jälkeen tulos on selvillä
  • rekisteröitynyt asiakas näkee tuloksen myös netissä osoitteessa checkmylevel.com. Sieltä tilannetta voi seurailla vaikkapa valmentaja.
Tänään aamupäivällä (maanantai) tein toisen mittauksen. Niin lauantainen kuin tämän päiväinenkin olivat vielä opettelua. Kirjoittelen lisää aiheesta taas muutaman päivän päästä.


PÄIVÄN AJATELMA

Jos ihminen ei tiedä, mihin satamaan hän on matkalla,
mikään tuuli ei silloin ole oikea tuuli.

Seneca


positiivarit.fi

Ei kommentteja: