keskiviikko 23. lokakuuta 2013


KIINNOSTAAKO BIKINI FITNESS?

Livtv:stä tulee jo toistamiseen sarja "
Jutta ja puolen vuoden superdieetit". Siinä useita kymmeniä kiloja ylipainoiset naiset ja miehet laihduttavat Jutta Gustafsbergin tiimin ohjauksessa kehonsa lähemmäs normaalipainoa.

Bikini fitness -kilpailijat ovat asia erikseen, sillä nämä naiset painavat kisakunnossa kymmeniä kiloja vähemmän kuin yllä mainitsemani ohjelman naiset puolen vuoden ähellyksen jälkeen. Jutta Gustafsberg kertoo uudella palstallaan tärkeimmät pointit bikini fitness -kisakuntoon valmistautumisesta fit-lehdessä (10/2013, sivut 26-27) seuraavasti:


"OLEN AKTIIVILIIKKUJA JA HALUAN BIKINI FITNESS -KISAKUNTOON. KUINKA SE TAPAHTUU?"

Bikini fitness on kovassa nousussa, ja moni nuori nainen haaveilee kilpailemisesta. Asiaa on syytä pohtia monelta kantilta ennen projektiin lähtöä. Suuret harjoitusmäärät ja kurinalainen elämä ovat osa lajia, ja kisoihin on valmistauduttava huippu-urheilijan tapaan. Kilpailemaan kannattaa lähteä vain, jos on täysin varma motiivistaan ja siitä, että tärkein lihas eli aivot ovat täysillä mukana.

Ensimmäinen askeleesi on löytää itsellesi sopiva valmennustiimi. Omin avuin kisaan on turha lähteä, sillä valmennus ja dieetin suunnittelu vaativat erityisosaamista. Ammattivalmentajia on Suomessa vielä vähän, ja personal trainereille kisavalmentaminen on usein vierasta. Edes valmentajan oma kisamenestys ei ole tae pätevästä body fitness -valmennuksesta. Muista siis selvittää valmentajasi taustat ja se, millaisia kilpailijoita hän on saanut lavalle rakennettua.

Ikävä kyllä osa "valmentajista" on epäpäteviä ja voi saada aikaan pahojakin terveydellisiä ongelmia.


Sopiiko kroppasi lajiin?


Ihanteellinen vartalo body fitnessiin on vyötäröstä hyvin kapea, ja raajat ovat sopivassa mittasuhteessa kehoon. Esimerkiksi lyhytjalkaisuus on miinusta. Mitä pyöreämmät pakarat, sitä parempi, ja lihasta pitää olla niin etu- kuin takareisissä. Olkapäistä ja käsivarsista täytyy nähdä kuntosalilla vietetyt tunnit.

Valmentaja arvioi ensimmäiseksi kehosi rakenteen ja lihasmassan tarpeen eri kohdissa. Muutama ylimääräinen kilo ei haittaa, mutta pääsääntö on, että lähtökunnon pitäisi olla suhteellisen hyvä. Jos ylipainoa on selvästi, liikakilot kannattaa pudottaa ennen kisavalmennuksen aloittamista. Suomessa kilpaillaan neljässä pituusluokassa: alle ja tasan 158 cm, alle ja tasan 163 cm, alle ja tasan 168 cm ja yli 168 cm.

Kuntosaliohjelma tehdään lähtötilanteesi pohjalta. Alustava kilpailuajankohta ja realistiset tavoitteet asetetaan heti alkuvaiheessa. Kisalavalle on turha kiirehtiä, sillä lopputulos on sitä parempi, mitä pidempään olet valmentautunut. Vuosi on yleensä hyvä aika. Tämä edellyttää kuitenkin aikaisempaa liikunnallista taustaa.


Jokainen annos punnitaan


Valmentajaltasi saat tarkan, juuri sinulle suunnitellun ruokavalion, joka tähtää lihastesi optimaaliseen kasvuun. Ennen kisadieetin alkua on tärkeää syödä riittävän pitkä aika terveellistä, proteiinipainotteista ruokaa.

Punnitset kaikki ruoka-aineet tarkasti. Valmentajan kanssa voit neuvotella hieman vapaammista syöntipäivistä. Ruokavaliota muokataan sen mukaan, miten projektisi etenee.

Varsinaiselle kisadieetille varataan aikaa noin 20 viikkoa lähtökunnostasi riippuen. Ruoka-aineet pysyvät samoina, mutta hiilihydraattien määrä pienenee asteittain. Päivät täytyy rytmittää niin, että kaikki 5-6 ateriaa tulevat syötyä 1-2 tunnin sisällä suunnitellusta ajasta.

Kisaa edeltävinä viikkoina väsymys alkaa painaa, sillä kulutus on kovaa ja olet miinuskaloreilla.

Näkyvä rasva täytyy dieetata pois, eikä se lähde helpolla. Aerobisen treenin määrä nousee, ruuan kalorit taas vähenevät. Tässä vaiheessa valmentajan tuki on tärkeää.


Ylimääräiset pois


Ennen kilpailuja tehdään vielä kisaviimeistely, jonka tarkoitus on saada ylimääräinen neste pois lihaksen ja nahan välistä. Nestettä pitää kuitenkin olla lihaksen sisällä, jotta lihas näyttää pyöreältä. Valmentaja antaa viimeistelyyn tarkat ohjeet. Tapoja en erilaisia, ja sopivin valitaan kunnon ja dieetin perusteella. Kehoa manipuloidaan esimerkiksi suolalla ja vedellä.


Korkokenkiä ja kisamaalia


Iso osa kisaan valmistautumista on poseerausharjoittelu, ja sitä varten valmennustiimeissä on omat kouluttajat. Korkokenkäkävelyä ja poseerausasentoja harjoittelet alusta asti. Kisoissa tuomarit arvioivat kilpailijan päästä varpaisiin, ja lavaesiintyminen nostaa tai laskee monta sijoitusta. Fysiikan, poseerauksen, bikinien ja stailauksen on oltava kohdallaan, sillä vain kuusi parasta jatkaa finaaliin.

Kisoihin kroppa maalataan hyvin tummaksi erikoisvärillä, jotta lihakset erottuvat kovissa valoissa kauniisti. Kasvot, hiukset ja kynnet laitetaan, ja bikinit valitaan huolella.

Pääset perehtymään lajin saloihin muiden kilpailijoiden kanssa, sillä vaikka kyseessä on yksilölaji, kilpailijat harjoittelevat usein yhdessä.


Elämäsi parhaassa kunnossa


Kisapäivään mennessä olet tehnyt hurjan määrän kovia treenejä ja kärsinyt mieliteoista ja pienestä nälästäkin. Taival ei ole helppo, mutta noustessasi lavalle elämäsi parhaassa kunnossa voit olla varmasti tyytyväinen itseesi!

Kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan omaa elämäntilannetta ja realistista mahdollisuutta kilpailemiseen. Hyvässä kunnossa voi olla ilman lavalle kiipeämistäkin, mutta jos olet vankan pohdinnan jälkeen vielä sitä mieltä, että haluat kilpailla, niin anna palaa! *

Lähetä kysymyksesi Jutalle
toimitus@fit.fi


Fitnessvalmentaja Jutta Gustafsberg, 40 on vuoden 2011 body fitnessin Suomen mestari, jonka mielestä jokainen voi saavuttaa unelmiensa vartalon.Näin se tehdään

  • 6.30 AAMUPALA 50 g kaurapuuroa, 200 g maitorahkaa, 150 g marjoja, 200 g mehukeittoa ja 10 g soijalesitiiniraetta.
  • 10.30 LOUNAS 125 g lihaa, 300 g kasviksia, 30 g raejuustoa ja 10 g oliiviöljyä.
  • 14.30 VÄLIPALA 35 g heraproteiinia ja 35 g cashewpähkinöitä.
  • 17.00 SALITREENI.
  • 18.15 palautusjuoma ja banaani.
  • 18.45 PÄIVÄLLINEN 125 g lihaa, 300 g kasviksia, 30 g raejuustoa ja 50 g riisiä.
  • 21.00 ILTAPALA maitorahkaa, 150 g marjoja ja 10 g soijalesitiiniä.

VIIKON TREENIT 5 kertaa salilla, 1 tanssitunti ja 1 aamulenkki tyhjällä vatsalla.

Esimerkki on 69-kiloisen naisen treeni- ja ruokapäiväkirjasta. Tavoitteena on kisapaino 62 kiloa.PÄIVÄN AJATELMA

Jos uskot hyvää lähimmäisistäsi,
voit luoda heihin sen hyvän,
minkä uskot heissä jo olevan.

William James
 

positiivarit.fi

Ei kommentteja: