perjantai 4. lokakuuta 2013


ITSEKURI HAKUSESSA


Lastenkasvatus


Istuessani keittiöpöytäni ääressä näen usein kuinka naapuritalon nuori äiti kulkee pihan poikki autolleen kahden noin kolmivuotiaan pikkutyttönsä kanssa. Kaikkien kolmen olemus on pirteä. Huomiota herättää erityisesti toisinaan reput tyttöjen selässä ja se, että nämä pienet kaksoset ovat erittäin oma-aloitteisia. He nimittäin avaavat itse auton oven ja kapuavat takapenkillä oleville istuimilleen ilman apua. Ainoa missä äiti avustaa on turvavöiden kiinnittäminen. Kun he sitten aikoinaan tulevat autolla pihaan takaisin, toistuu sama käännetyssä järjestyksessä. Koko touhua leimaa ilo ja reippaus. On mielenkiintoista nähdä miten huimiin saavutuksiin elämässään näin reippaat tytöt tulevat pääsemään.

Meillä Suomessa on pitkä rivi vuosikymmeniä ollut käytössä normaalijakauma (Gaussin käyrä) arvosteltaessa oppilaiden koesaavutuksia vaikkapa ylioppilaskirjoituksissa. Normaalijakauma on tavallaan voimassa kaikilla elämänalueilla. Niinpä oma-aloitteisia pikkulapsia vastaamassa on toisella äärilaidalla avuttomat ja kurittomat yksilöt. Heidän vanhempansa jostain omituisesta syystä kuvittelevat kaiken sanallisenkin kurinpidon aiheuttavan lapsille traumoja. Niinpä he sysäävät kasvattamisen muiden harteille. Varsinkin koululta he odottavat kasvatusvastuuta unohtaen, että siellä päätehtävänä on tiedonjakelu. Yksilökohtaiseen kasvattamiseen kun ei mitenkään aikaa riitä. Koska nämä vapaan kasvatuksen lapset kasvavat kotona ilmapiirissä, jossa ei välitetä muiden mielipiteistä ja jossa saattaa vielä kaiken kukkuraksi epärehellisyys ja työnvieroksunta kukoistaa, ei tulevaisuus kenties ole kovin kaksinen. "Rikkaruohot kasvavat ilman hoitoa, mutta hienot kukat eivät."

Itsekuria tarvittaisiin myös politiikkaan. Natsitervehdykseen puuttumista tärkeämpi ajattelun kohde tulisi olla sosiaalitoimiin kuuluvat päätökset. Typerien päätöksen vuoksi joutuvat kärsimään eniten lapset, vanhukset ja vähäosaiset. Lapsiin nämä tyhmät päätökset kohdistuvat esimerkiksi koulujen määrärahoissa ja lastensuojelun tarpeissa.


Painonhallinta

Telkkarista tulee lähes päivittäin laihdutusohjelmia, joissa ihmiset parkuvat kovaa kohtaloaan eli enemmän tai vähemmän sairaalloista ylipainoaan. Se on kovasti omituista nykyisen valtavan informaation aikana. Kukaan ei voi väittää, ettei ole kuullut tai lukenut vääränlaatuisen ja 
-sisältöisen ruokavalion aiheuttavan lihomista. Ravintotiede on kyllä hirmuisen laaja ja monimutkainen alue, silti perusasioiden oivaltaminen ei vaadi ydinfyysikon aivoja. Järjen käyttö on kuitenkin sallittu ja jopa suotavaa meille muillekin.

Jo melko vähäisellä liikuntamäärällä pystyy kuntoaan kohentamaan ja sitten ylläpitämään. Tärkeämpää kuin määrä on säännöllisyys ja pitkäjänteisyys. Siitä tulee rakentaa elämäntapa, johon päivittäin kuuluu liikuntaa jossain muodossa 30-60 minuuttia. Tämä onnistuu jo vähäiselläkin itsekurilla.

Tutustu myös:


PÄIVÄN AJATELMA

Älä huiputa itseäsi. Kiireesi johtuu siitä, että teet niin paljon C-luokan asioita, ei siitä, ettei sinulla olisi aikaa A-luokan asioille.

Alan Lakein

positiivarit.fi 


HYVÄÄ VIIKONLOPPUA ...Ei kommentteja: