perjantai 27. syyskuuta 2013


TYLSÄ ON TEHOKASTA

Unohda välineillä kikkailu ja hyväksy tylsä totuus: raskaat ja yksinkertaiset liikkeet vievät eteenpäin.

HYVINVOINTIPALVELUITA ja -tuotteita perustellaan usein sillä, mitä ihmiset haluavat ja mistä tykätään. Ruokavaliot ja treeniohjeet räätälöidään ”juuri sinun toiveidesi mukaiseksi". Minun toiveideni mukainen ruokavalio sisältäisi pelkkää karpalolonkeroa ja treeniohjelma rannalla kävelyä.

Eikö tässä mennä pieleen? Kahvakuulaliike on hauska tapa lähestyä asiaa. Kuulen usein, että ihmiset eivät halua tehdä pelkkiä perusliikkeitä, vaan pyörityksiä on oltava mukana. "Näytä jotain erikoisia liikkeitä", pyydetään. En suostu, koska en ole löytänyt niistä mitään hyödyllistä.


Väline ei ole tehokas. Kaiken ratkaisee, mitä sillä tehdään.

Pyörität neljän kilon kahvakuulaa vartalosi ympäri yhteen suuntaan, sitten toiseen, sitten takaperin. Haluatko sitä? Miksi haluat sitä? Oletko varma? Miten kehityt? Miten mittaat kehityksen?

Jos ei ole pyörittänyt esineitä kehon ympäri, mikä ettei. Se voi tuoda liikunnan iloa ja liikuttaa ihmistä, joka ei muuten liikkuisi. Hyvä niin. Mutta ei se siitä tehokasta harjoitusta tee. Tehokkuus tulee vastuksesta, ei pyörittämisestä. Kehityt, kun nostat jotain painavaa. Pyöritykset ovat usein ajanhukkaa, koska niitä ei voi tehdä kuin minimaalisella painolla.

Kahvakuulapyörittelyn tehokkuus on vaikutelma, ei fakta. Kahvakuula myy itse itseään, koska joka paikassa lukee, että se on tehokasta. Anteeksi nyt, mutta ei se ole. Väline ei voi olla tehokas, ellei se ole leivänpaahdin tai sähköhammasharja. Väline on vain väline - kaiken ratkaisee, mitä sillä tehdään. Milloin viimeksi olet kuullut, että levytanko on tehokas? Et koskaan. Voimaharjoittelu voi olla tehokasta, ei levytanko. Raskaat ja yksinkertaiset perusliikkeet ovat kultaakin kalliimpia, vaikka ne eivät näytäkään niin kiihottavilta. Maastaveto, kahvakuulaheilautus, kyykky.

Kun en itse osaa, etsin asiantuntijan. Kirjanpitäjän, lääkärin tai valmentajan. Maksan siitä, että ammattilainen kertoo, mitä minun kannattaa tehdä. Ei sitä, mistä minä tykkään. Sillä, mitä haluan, ei ole merkitystä.

Hyödylliset asiat ovat usein epämukavia, yksinkertaisia ja tylsiä. Jos etsit valmentajan, älä kerro mitä haluat, vaan kysy, mitä sinun pitää tehdä, jotta kehityt. On asiakkaan oikeus olla väärässä! 

Kukka Laakso, 34, on kahvakuulavalmentaja ja copywríter, joka huomaa usein olevansa eri mieltä melkein kaikesta.

Lähde: fit 9/2013, sivu 98.


Omat kommentit

Aloitin omat lihaskuntoharjoitteluni 1960-luvun puolivälissä. Kun olin opetellut ainakin jonkinmoiset perusteet, siirryin osa-aikaiseksi kuntosaliohjaajaksi kymmenisen vuotta myöhemmin. Tein sitä pari vuosikymmentä opettajanvirkani ohessa. Noina vuosina huomasin kuinka yleistä oli, että salille tulevat aloittelijat kaipasivat jotain hauskaa ja sellaista, josta ei tule hiki eikä paikat kipeiksi. 

Kuten Kukka totesi, on hyvä tehdä perusliikkeitä riittävän suurilla kuormilla. Lihaksilla ei ole silmiä. On siis yhdentekevää mitä välinettä käyttää. Lihakset aistivat vain sen, miten lujaa niitä supistetaan. Tehokkaassa harjoittelussa joutuu pois mukavuusalueelta ... joutuu hikoilemaan ja paikatkin tulevat kipeiksi.

Nykyajalle on myös ominaista halu saada kaikki nopeasti. On pikaruokaa ja pikadieettejä. On myös ihmisiä, jotka haluavat saada kaiken mahdollisimman halvalla. Netti on pullollaan informaatiota kaikesta, myös kuntoilusta, ilmaiseksikin. Kun on aloittelija voi erehtyä valitsemaan itselleen liian rajut systeemit. Niillä harrastus tyssää todella nopeasti. Kuntoiluharrastuksesta kun pitäisi tulla elämäntapa, ei vain kahden viikon projekti vuoden alussa tai ennen "rantakautta". Älä Sinä tee näin. Älä aloita latvasta, vaan kiipeä maltillisesti tyvestä latvaan. 

Jos en olisi joutunut vuonna 1999 luuydinsyövän runtelemaksi, minulla ei olisi luustovaurioita hiilitsemässä halua tehdä Kukan mainitsemia raskaita perusliikkeitä maastaveto, kahvakuulaheilautus ja kyykky. Olisin jo käynyt treenaamassa hänen salillaan Voimakadulla. Onhan se täällä kotikaupungissani, Turussa.

Tutustu myös:

KIERROS KOKO KROPALLE

Treenaan tällä hetkellä kolmijakoisella ohjelmalla niin, että punttien parissa hikoilen joka toinen tai kolmas päivä. Koska  koetan niissä satsata tehoon niin, että koko elimistöni kuormittuu, riittää välipäivien fyysiseksi toiminnaksi keveä kävelylenkki.

Ensimmäinen ohjelma kohdistuu rintaan, hartioihin ja ojentajiin. Toisessa kohteina ovat selkä, epäkkäät, hauikset ja kyynärvarret. Viimeiseen, siis kolmanteen, jäävät  reidet, pohkeet ja vatsa.

Tavastani treenata rintalihaksia löydät aikaisempaa selostetta tästä ja hartialihaksia tästä.

Alla olevien ohjelmieni liikkeisiin olen laittanut videolinkit, jotka näyttävät miten ne yleensä tehdään. Kuten aikaisemmista selosteista käy ilmi, teen liikkeet hitaasti ja keskittyneesti koko sarjan ajan kyseistä lihasta jännittäen. Kun olen saanut kunnolla iskostettua nuppiini ja lihaksiini tuon jatkuvan jännittämisen, alan käyttää suurimmassa osassa liikkeitä tempoa 4010 (lasku neljä sekuntia ja nosto yksi sekunti). Tämä systeemi ei ole itse keksimäni, vaan se tulee kymmenen parhaan ammattilaiskehonrakentajan joukkoon kuuluvalta Ben Pakulskilta.


1. La 21.09.2013

Runsaan viikon flunssatauon jälkeen tein hitailla viitosilla neljä suoraa sarjaa noin 40 sekunnin palautuksin ja niissä viimeisten perään välittömästi pudotussarjan kevyemmillä painoilla.

Alkulämmittely
Punttiosuus
Loppujäähdyttely
Lyhenteet: kpt=käsipainot ja mt=mutkatanko.2. Ti 24.09.2013

Kolme päivää tuon ensimmäisen treenikerran jälkeen oli olo jo vähemmän räkäinen, joten lisäsin hieman tehoja entisestään muuttamalla suorat sarjat triploiksi. Tein siis kolme liikettä peräjälkeen ja pidin vasta sitten palautuksen. Molemmissa triplasarjaseteissä oli neljä kierrosta.

Jatkoin edelleen hitailla jatkuvan jännityksen toistoilla. Nyt tempo niissä oli suunnilleen 3241 (nosto, pysäytys, lasku, pysäytys).

Alkulämmittely
  • crosstraineria viisi minuuttia
  • dynaamista venyttelyä muutama minuutti
Punttiosuus

Triplasarjat 1 (neljä kierrosta)
Triplasarjat 2 (neljä kierrosta)
Loppujäähdyttely
  • kevyttä spinningiä viisi minuuttia
  • kevyttä staattista venyttelyä muutama minuutti
Lyhenteet: TG=Total Gym 1000 -monitoimilaite, lt=levytanko, kp(t)=käsipaino(t) ja kt=kulmatanko.3. To 26.09.2013

Kolmannessa ohjelmassa käytin jättiläis-, pudotus- ja supersarjoja.

Alkulämmittely
  • crosstraineria viisi minuuttia
  • dynaamista venyttelyä muutama minuutti
Punttiosuus

Jättiläissarjat (kolme kierrosta)
(Askelkyykyssä otin oikealla kädelläni TG-telineestä tukea ja vasempaan käteeni käsipainon – otin askeleen vasemmalla eteen ja kyykistyin – palasin takaisin – tein toistot ; vaihdoin käsipainon oikeaan käteen ja vasemmalla tukea – otin askeleen oikealla eteen jne)

Pudotussarjat
Nousin hitaasti koko ajan pohkeita jännittäen mahdollisimman ylös varpaille. Ylhäällä pysäytin sekunniksi tai pariksi ja laskin sitten kantapääni hitaasti mahdollisimman alas, jossa pysäytin taas hetkeksi. Tehtyäni toistot (5-6) käsipainolla jatkoin samaan tapaan pudotussarjalla (ilman käsipainoa). Noin 40 sekunnin palautuksen jälkeen tein loput sarjat samaan tyyliin.

Supersarjat (neljä kierrosta)
Voimapyörän (kuvassa) olen tehnyt itselleni käsipainotangosta, pienistä levyistä ja lukoista.

Säärinostoissa pidän alaselkäni ja takapuoleni paikoillaan. Nostan ja lasken jalkani hitaasti (viitisen sekuntia ylös ja toiset alas). Lisäkuormana käytän nilkkapainoja.

Loppujäähdyttely
  • kevyttä spinningiä viisi minuuttia
  • kevyttä staattista venyttelyä muutama minuutti
Lyhenteet: plt=painolevyt, TG=Total Gym 1000 -monitoimilaite, lt=levytanko, kp=käsipaino, sl=steppilauta, tp=tasapenkki ja npt=nilkkapainot.
PÄIVÄN AJATELMA

Kuuntele vain heitä, jotka sanovat miten hyväksi voit tulla
– älä heitä, jotka sanovat ettei sinusta ole mihinkään.

positiivarit.fi HYVÄÄ VIIKONLOPPUA ...


Ei kommentteja: