maanantai 23. syyskuuta 2013


KILPIRAUHASEN HÄIRIINTYNYT TOIMINTA


Heti aataminomenan alapuolella sijaitsevan umpirauhasiin kuuluvan kilpirauhasen tuottamat hormonit vaikuttavat solujen aineenvaihduntaan ympäri kehoamme. Näitä hormoneja ovat tyroksiini, trijodityroniini ja kalsitoniini.

Kilpirauhasen hormonitoiminta on häiriintyneenä joko liian hidasta tai liian nopeaa.


Vajaatoiminta eli hypotyreoosi

Keskeisiä oireita ovat väsymys, lisääntynyt unen tarve, palelu, painonnousu, turvotukset, ummetus, yleinen hidastuneisuus, hidastunut aineenvaihdunta ja masennus. Hiukset saattavat muuttua kuiviksi ja ohuiksi, hiustenlähtö on tavallista. Ääni voi olla käheä ja naisilla madaltunut.

Vajaatoiminta saattaa vähentää (hidastaa) aineenvaihduntaa jopa 40-50 prosenttia. Tämä ymmärrettävästi vaikeuttaa painonhallintaa.

Lue lisää: kilpirauhasenvajaatoiminta.fi


Liikatoiminta eli hypertyreoosi

Tyypillisiä oireita ovat muun muassa laihtuminen ruokahalun lisääntymisestä huolimatta, sydänoireet (nopea, epäsäännöllinen syke, tykytys), hikoilun lisääntyminen, lämmönsietokyvyn huononeminen, uupumus, lihasheikkous, käsien tärinä, hermostuneisuus, ahdistuneisuus, univaikeudet, ripuli, kuukautiskierron muutokset, hiusten lähtö.

Liikatoiminta saattaa nostaa (nopeuttaa) aineenvaihduntaa 60-100 prosentilla. Se haittaa suuresti lihasmassan lisäämisessä.

Lue lisää: kilpirauhasliitto.fi


Muunto-ongelma

Biokemiallinen häiriötila, jossa kilpirauhashormoni muuntuu kehossa muotoon, joka saa elimistön karhun talviunta muistuttavaan tilaan. Oireet ovat samankaltaiset kuin kilpirauhasen vajaatoiminnassa, vaikka kilpirauhanen toimii.


Syinä voivat olla pitkään jatkunut henkinen tai fyysinen stressi, altistuminen homeelle, piilevät infektiot kuten borrelioosi, ravinnepuutokset ja muut hormonien epätasapainotilat.

Oireita ovat väsymys, voimattomuus, uupumus, masennus, alakulo, toivottomuus, unohtelu, muistihäiriöt, hiustenlähtö, aloitekyvyn heikkeneminen, libidon lasku, matala ruumiinlämpö, kylmät varpaat ja sormet, ruokahaluttomuus, uniongelmat, heikot ja hauraat kynnet, ummetus, painon nousu ja rasvan kertyminen erityisesti keskivartaIoon, hedelmättömyys.

Muunto-ongelmaa ei Suomessa vielä täysin tunnusteta.

Lähde: fit 9/2013, sivu 79.

Lue lisää: kilpirauhasblogi.com
MITEN TREENATA YLÄKEHON TYÖNTÄVIÄ LIHAKSIA TEHOKKAASTI? - osa 2: hartiat


Viime viikon keskiviikon kyhäelmässäni jo kerroin miten voi treenata rintalihaksia tehokkaasti.

Vielä nykyäänkin on paljon etenkin nuoria treenaajia, jotka ovat ensisijaisesti kiinnostuneita äheltämään penkkipunnerruksen ja hauiskääntöjen parissa. Heille kehittyy hartioiden epäsuhtaisuus, sillä etuosat saavat toimintaa, mutta eivät sivut eivätkä takaosat.

Jotta hartiat saisivat symmetrisen muodon, on hartiatreeneissä keskityttävä sivu- ja takaosiin. 
Tämä video kertoo miksi. Kolme hyvää hartialiikettä:


1. Käsipainopunnerrus istuen
 • Istu ryhdikkäänä mahdollisimman pystyasennossa.
 • Punnerra käsipainot suorille käsille.
 • Jännitä hartiasi.
 • Laske painot hitaasti (4-5 sekuntia) korviesi tasalle. Kyynärpäät osoittavat suoraan sivuille ja kyynärvartesi ovat täysin pystysuorassa lattiaan nähden (ranteet suoraan kyynärpäiden yläpuolella).
 • Nosta painot välittömästi takaisin ylös (1-2 sekuntia). Pidä jännitys yllä hartioissasi koko sarjan ajan.
 • Tee 7-8 toistoa ja palauta sitten 40-45 sekuntia. 3-4 sarjaa tätä liikettä riittää hyvin ... määrä ei ratkaise, vaan laatu.

2. Vipunosto sivuilta
 • Istu tai seiso mahdollisimman ryhdikkäänä.
 • Nosta käsipainot alhaalta kyynärpäät edellä sivuhartioitasi jännittäen (hartioita kuitenkaan kohottamatta) ylös vaakatasoon ilman minkäänlaista heilautusta.
 • Laske sitten rauhallisesti (4-5 sekuntia) ne takaisin melkein alas pisteeseen, jossa jännitys sivuhartioissasi edelleen säilyy.
 • Voit tehostaa vaikutusta pysäyttämällä käsipainot pariksi sekunniksi ylhäällä.
 • Tee 5-8 toistoa ja palauta sitten 40-45 sekuntia. 3-4 sarjaa tätäkin liikettä riittää hyvin.

3. Vipunosto takahartioille
 • Istu penkin päässä tai seiso niin, että ylävartalosi on lähes lattian suuntainen. 
 • Nosta käsipainot ilman minkäänlaista heilautusta alhaalta kyynärpäät edellä takahartioitasi jännittäen (hartioita kuitenkaan kohottamatta, jotta vaikutus ei siirry epäkkäisiin) ylös niin pitkään, että tuntuma säilyy takahatioissa. 
 • Laske sitten rauhallisesti (4-5 sekuntia) ne takaisin melkein alas pisteeseen, jossa jännitys sivuhartioissasi edelleen säilyy.
 • Voit tehostaa vaikutusta pysäyttämällä käsipainot pariksi sekunniksi ylhäällä. Olen huomannut myös, että käsipainojen pitäminen alhaalta asti "peräkkäin" toisiinsa nähden (ei vierekkäin kuten yleensä) auttaa kohdistamaan vaikutuksen oikein.
 • Tee 5-8 toistoa ja palauta sitten 40-45 sekuntia. 3-4 sarjaa tätäkin liikettä riittää hyvin.

Katso nämä videot:PÄIVÄN AJATELMA

Ei lasta niinkään pilaa se, että hän saa mitä haluaa kuin se, että hän saa vain korvikkeita sille mitä todella haluaa – huomiolle, kiinnostukselle ja ymmärtämykselle. 

Sydney Harris

Ei kommentteja: