maanantai 5. elokuuta 2013

Mars marjaan


Koulut alkavat porrastetusti joko tämän viikon lopulla tai ensi viikon alussa. Näille kesän viimeisille vapaapäiville on hyvä liikunnallinen vaihtoehto lähteä koko perheen voimalla marjametsään. Talteen otettujen ravintopommien napostelulla jaksaa sitten pakertaa pitkään tulevaa kouluvuotta.

Pirkka 8/2013 (sivu 53) kertoo seuraavaa:
Elokuussa tuuppaa esiin lakkaa, mustikkaa, juolukkaa, vadelmaa, variksenmarjaa ja puolukkaa. Lähiympäristösi voi paljastua varsinaiseksi marja-aitaksi, joten tutkimusretki kannattaa aloittaa sieltä.
- Marjapaikkoja löytyy runsaasti esimerkiksi matkailukeskusten ympäriltä Lapin tunturien kupeesta. Rukan ja Iso-Syötteen alueet ovat hyviä. Mustikanpoiminnan aloitan itse mökiltä Kolilta, kertoo toiminnanjohtaja Simo Moisio Arktiset Aromit ry:stä.
- Etelä-Pohjanmaalla kannattaa suunnata Lauhavuoren alueelle. Pääkaupunkiseudulla antimiaan tarjoilee Nuuksion alue. Kainuun marjapaikat löytyvät osoitteesta kainuu.fi. Osoitteessa ranua.fi on ajantasainen hillatiedote. 
Suo on tyypillistä lakan, juolukan ja variksenmarjan kasvumaastoa. Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa lakkasaaliit ovat hyviä, vaikka marja onkin varsin sääherkkã ja sato vaihtelee vuosittain sekä alueittain. Myös juolukka on Kainuun, Lapin ja Peräpohjolan marja, vaikka se on levittäytynyt muuallekin Suomessa.
Luonnonmukainen variksenmarja kasvaa kahtena lajikkeena Suomessa, toinen enimmäkseen pohjoisessa, toinen etelässä. Mäntykankaat, rämemetsät ja tunturipaljakat ovat variksenmarjan koteja. Satokausi on pitkä: heinäkuun lopulta Iumentuloon.
Puolukan, mustikan ja vadelman tapaat metsissä. Mustikka on tyypillinen havumetsien varjoisten paikkojen kasvi ja yleinen koko Suomessa. Parasta poiminta-aikaa on heinäkuun lopulta syyskuun alkuun.
Vadelma puolestaan viihtyy Etelä- ja Keski-Suomessa aina Oulun korkeudelle saakka. Löydät sitä lehtomaisilta ja tuoreilta kankailta, metsänuudistusaloilta, ojien ja teiden reunoilta sekä purojen ja jokien rannoilta. Puolukkaa voi kahmia talteen koko Suomessa. Tyypillisiä kasvupaikkoja ovat kuivat, kuivahkot ja tuoreet kankaat. Puolukkaa kasvaa myös tunturialueilla ja rämeillä.


OMAT PUNTTITREENINI - osa 2


Perjantaina kerroin viisijakoisen ohjelmani kolmesta ensimmäisestä treenistä. Tässä loput kaksi.

Päivä 4 (La 27.07.2013). Hartiat ja ojentajat.

Alkuverryttely
 • crosstraineria viisi minuuttia
 • dynaamista venyttelyä muutama minuutti
Punttiosuus
Loppujäähdyttely
 • kevyttä spinningiä viisi minuuttia
 • kevyttä staattista venyttelyä muutama minuuttiPäivä 5 (Ti 30.07.2013). Takareidet, pohkeet ja vatsa.


Alkuverryttely
 • crosstraineria viisi minuuttia
 • dynaamista venyttelyä muutama minuutti
Punttiosuus
 • reisikoukistus maaten 20, 14, 5, 9 ja 12
 • leveä kyykky (pidän kiinni käsipainon kädensijasta ; paino ei siis ole pystyasenossa, vaan pitkittäin ; mennessäni kyykkyyn työnnän takapuoltani taaksepäin) 15, 10, 6, 10 ja 17
 • varp.nousu 16+6, 15+6, 12+5, 11+4 ja 10+4 (+=restpause)
 • säärinosto maaten (nilkkapainot) 25, 18, 11, 16 ja 22
Loppujäähdyttely
 • kevyttä spinningiä viisi minuuttia
 • kevyttä staattista venyttelyä muutama minuutti


PÄIVÄN AJATELMA


Kulje omaa tietäsi

Kun olit aikonut aloittaa
jotakin uutta ja ihanaa,
kuulit ehkä, kun korvissa soi:
ääniä tuolta ja täältä:

”Et sinä osaa! Et sinä voi!
Et edes uskalla uskaltaa!”

Vaan älä usko! Tietäsi kulje.
Kaikilta luuloilta korvasi sulje.
Elleivät voimasi perille yllä
matkallakin on mukavaa kyllä.

Iloisena saatat sanoa nyt:
”Olenhan ainakin yrittänyt!”

Kaisa Kantola

Ei kommentteja: