maanantai 6. toukokuuta 2013


PAINOINDEKSI HUIJAA

Väärä kaava, niin väittää numeerisen analyysin pıofessori  Nick Trefethen Oxfordin yliopistosta. Jo 1830-luvulla kehitetty painoindeksin laskukaava ei hänen mukaansa ota huomioon, että pitemmillä ihmisillä on luontaisesti enemmän massaa. Trefethen kehittämän uuden kaavan perusteella lyhyet ovat ylipainoisempia kuin uskovatkaan, kun taas pitkät eivät ole niin ylipainoisia kuin heille on väitetty.

Vanha laskukaava: paino (kg)/ pituus2 (m)

Trefethen uusi kaava: 1,3 x paino2 (kg) / pituus2,5 (m)(Huom! 2 ja 2,5 ovat yläindeksejä)

Lähde: fitLaihdu 2/2013, sivu 6.

Uuden kaavan mukainen laskuri löytyy osoitteesta: people.math.ox.ac.uk

Oma kommentti: Vanhalla kaavalla laskettuna omat lukemani (73 kg ja 173 cm) antavat painoindeksiksi 24.39 ja uudella 24.11. Ero ei siis tällaisella "pätkällä" ole kovin suuri noiden kaavojen välillä.


OSTA RAVINTOLISIÄ VAIN TUNTEMASTASI KAUPPAPAIKASTA

Tohtori Matti Tolonen kertoo 23.4.2013 päivitetyissä terveysuutisissaan muun muassa:
Karjalainen-lehti julkaisi 22.4. "kohu-uutisen", jonka mukaan Tulli on löytänyt joistakin maahan tilatuista ravintolisistä määräysten vastaisia aineita. Muut mediat tarttuivat uutiseen hanakasti. Karjalaisen uutinen on julkaistu ainakin Iltalehdessä ja Aamulehdessä.
Karjalaisen kirjoitus osoittaa, ettei toimittaja joko ymmärtänyt Tullin tekemää tutkimusta tai sitten hän halusi käyttää sitä ravintolisäalaa vastaan.
Suomen terveystuotekauppiaiden liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö laati vastineen, jonka Karjalainen julkaisi heti. Muihinkin uutisen julkaisseihin lehtiin on lähetetty vastineet. Niissä korostetaan ravintolisien ostopaikan tärkeyttä: Karjalaisen "kohu-uutinen" ei näet koske järjestäytynyttä luontaistuotealaa, vaan villiä ulkomaista internetkauppaa. Lue tarkkaan Mika Rönkön kirjoituksen lopusta, mitä Evira neuvoo ravintolisien ostopaikasta. 
Tulli on löytänyt myrkyllisiä aineita ja muuta kummallista myös monista väärennetyistä lääkkeistä, joita hämäräfirmat myyvät internetin kautta herkkäuskoisille.
Tutustu myös: 

ENGLANNINKIELISESSÄ BLOGISSANI TÄNÄÄN
  • The Shocking Truth About Diabetes
  • Tighten, Target and Trash Your Lower Abdominal With See-Saw Leg Raises
Fitness TipsPÄIVÄN AJATELMA

Ken uskovi toteen, ken unelmaan,
viis siitä, kun täysin sa uskot vaan,
sun uskos se suurin on totuutes –
usko, poikani, unehes!

Eino Leino

positiivarit.fi


Ei kommentteja: