torstai 4. huhtikuuta 2013


KURIA KOULUUN JA KOTIIN

Tänään YLE:n aamu-uutisissa kerrottiin, että OAJ vaatii selvennystä opettajien oikeuteen puuttua koulujen häiriöihin. Minusta, entisestä opettajasta, tuntuu, että monissa luokissa opettaja on vain sivuroolissa showssa, jota alaikäiset kurittomat pennut vetävät.

Toisin oli vielä 50-luvulla. Silloin kuunneltiin hiljaa opettajaa ja häiriköinti oli todella harvinaista. Sellainen mielikuva minullekin on ajasta jäänyt, sillä menin ekaluokalle vuonna 1956 Auranlaakson kouluun (kuvassa).

Armeija-aikanani (1973-74) keksittiin, että varusmiehille tuli antaa valitusoikeus itseään korkeammista "sotilaista". Simputtaa ei siis enää saanut. Mielestäni se ei välttämättä ollut hyvä uudistus, koska aina oli sellaisia yksilöitä, joille tavallinen komentaminenkin oli mukamas simputusta.

Kun aloitin opettajanurani vuonna 1974, oli opettajalla vielä oikeus täysin riittäviin kurinpitotoimiin. Joskus 1980-luvulla niitä rajoitettiin niin, että oppilaisiin ei saanut ottaa kiinni eikä edes kunnolla ääntään korottaa. Opettajan piti vaan "sopeutua" siihen, että niin hänen omaa kuin myös muiden oppilaiden perustuslain antamaa oikeutta työrauhaan jatkuvasti häirittiin.

Monet päättömään menoon kyllästyneistä opettajista vaihtoivat johonkin toiseen ammattiin. Niin tein minäkin 1990-luvun alkupuolella.

Kasvattaminen kuuluu ensisijaisesti vanhemmille, ei koululle, jonka tehtävänä on jakaa opetusta. Vanhempien ja opettajien välillä on se olennainen ero, että vain jälkimmäiset ovat saaneet koulutuksen opettamiseen ja kasvattamiseenkin. Opettajat eivät myöskään ole työnvieroksujia, alkoholisteja, narkkareita tai psyykkisesti sairaita. 

Useat häirikkölasten vanhemmista ovat muutenkin itsekurittomia. Näiden vanhempien ja heidän lastensa kurissa pitäminen jää muiden vaivaksi. Erityisen hankalaa se on vuokra-asunnoissa kerrostaloissa, joissa on yhden asukkaan ilman muiden tukea vaikea saada hankituksi kotirauhaa itselleen. Saamattomat isännöitsijätkin vain levittelevät käsiänsä eivätkä tee mitään.

Toivottavasti pian saadaan piste tälle oleskeluyhteiskunnalle, jossa vetelehtijät eivät huomioi muita eivätkä ne, joiden tulisi kantaa jostain vastuu, tee mitään palkkansa eteen. Kouluihin on pikapikaa myös saatava uudet systeemit lainsäädännällä.


KUNTO-OPAS

Jos et koe kuuluvasi itsekurittomien ryhmään ja tarvitset saada kohennusta fyysiseen kuntoosi ja hieman henkiseenkin, tilaa minulta henkilökohtainen Kunto-opas. Noin 130 sivuisena se sisältää kaiken tarpeellisen perustiedon lisäksi Sinun tarpeittesi ja edellytyksiesi mukaiset treeni- ja ravinto-ohjelmat. Hinta vain 60 euroa.

Ota yhteyttä sähköpostitse. Lähetän Sinulle kyselykaavakkeen, jonka vastausten pohjalta teen oppaan henkilökohtaiset osuudet.

arto.painilainen@gmail.comPÄIVÄN AJATELMA

Jos en ole hyvä nyt, en ole sitä myöhemminkään,
mutta jos myöhemmin, niin sitten myös nyt.

Vincent van Gogh

positiivarit.fi2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Welcome back Artsi,
huomiosi koulukurittomuudesta ovat kohdalleen osuvia. Yhdyn myös vitamiiniajatuksiisi, meitä huijataan "tieteellisesti". Ehdit vielä "rantakuntoon", sillä lihaksillasi on pitkä muisti.
Terveisin
Pitkäaikainen myös kuntoileva, 63 vuotias ystävä

Arto Painilainen kirjoitti...

Kiitos kommentistasi, 63-vuotias ystävä.