keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

VALOA KANSALLE TAIVAALTA

Tässä työpöytäni ääressä tekstiä naputellessani olen ihaillut oivallista talvista säätä: aurinko paistaa, ei tuule ja maassa on runsaasti valkeaa lunta. Pitänee tämän jälkeen lähteä siitä vielä uloskin nauttimaan ja nappailla siellä samalla uusia kuvia digikamerallani.

Uusi yhteishyvä-lehti (maaliskuu 2013, sivu 18) kertoo seuraavaa valoon liittyen:


Uskomuksia valosta

Koska valo on välttämäöntä näkemiselle, sitä pidetään useimmissa kulttuureissa järjen, uskon ja johdatuksen symbolina. Fysikaalisesti valo on sähkömagneettista säteilyä eli aaltoja. Valo koostuu valohiukkasista eli fotoneista.

Valoon liittyy lukemattomia uskomuksia ja käsityksiä.


Uskomus 1: Täysikuu vaikuttaa ihmiseen ja näkyy muun muassa kasvupiikkinä rikostilastoissa.

VÄÄRIN. Tilastoista on selvitetty muun muassa hätäpuheluita, tapaturmia, sairauskohtauksia, masennusta, väkivaltaista käyttäytymistä ja rikoksia, eikä täysikuun vaikutus niissä näy.


Uskomus 2: Valolla voi ennaltaehkäistä tai hoitaa psyykkisiéi ja fyysisiä sairauksia.

OIKEIN. Silmän kautta elimistöön vaikuttavalla valolla voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa kaamosmasennusta. Samoin voidaan lievittää kaamosoireita, aikaerorasitusta ja vuorotyöstä johtuvaa unettomuutta. lholle annettavalla valohoidolla voidaan hoitaa vastasyntyneen keltatautia ja ehkäistä siitä aiheutuvia fyysisiä vaurioita.


Uskomus 3: Hämärässä lukeminen heikentää näköä.

VÄÄRIN. Hämärässä lukiessa silmän mustuaisaukko kasvaa isommaksi, jolloin silmän syväterävyys huononee. Silmä joutuu siis tekemään enemmän töitä nähdäkseen ja väsyy. Silmän väsyminen ei aiheuta kuitenkaan pysyviä vaurioita, kuten näön huononemista.


Uskomus 4: Sananlaskun mukaan ”aamurusko päivän pasko” eli komea aamurusko tietää huonoa säätä.

USEIN OIKEIN. Tämä perustuu siihen, että säärintamat liikkuvat Suomen yli usein lännestä itään. Aamurusko on näyttäivin silloin, kun yläpilveä on auringon edessä. Jos yläpilvet liittyvät säärintamaan, sadealue on alle puolen vuorokauden päässä. Säärintamia tulee Suomeen kuitenkin myös muista ilmansuunnista.


PÄIVÄN AJATELMA

Ei ole sen oikeutetumpaa tuhlata onnea tuottamatta sitä, 
kuin on tuhlata rahaa ansaitsematta sitä.

George Bernard ShawEi kommentteja: