keskiviikko 13. maaliskuuta 2013


LIIKAA PAINETTA SUONISSA?

Edellispäivänä minulta leikattiin tähystämällä sekä oikean- että vasemmanpuoleinen nivustyrä. Nukutuksen aikana vatsaani tehtiin kolme viiltoa, joiden kautta instrumenttien avulla "putkahdusaukkojen" päälle laitettiin verkot. Ennen operaatiota ja sen jälkeenkin verenpaineeni oli jonkin verran koholla. Yksi syy siihen varmasti oli jännittäminen. Sitä väkisinkin aina on, vaikka omaankin kokemusta sairaalassa olosta.

Yhteishyvä-lehti (maaliskuu 2013, sivu 56) kertoo verenpaineesta seuraavaa:

Melkein kaikkien aikuisten verenpaine nousee iän myötä. Kohonneesta verenpaineesta puhutaan silloin, kun systolinen paine eli yläpaine on vähintään 140 mmHg (elohopeamillimetriä) ja diastolinen paine eli alapaine vähintään 90 mmHg. Ihanteellinen taso on alle 120/80 mmHg.

Kohonneen verenpaineen alentaminen vähentää aivohalvauksen ja sydäninfarktin vaaraa. Terveelliset ruokavalinnat ovat tärkeässä roolissa kohonneen verenpaineen hoidossa.

Ruokavaliossaan on hyvä kiinnittää ensimmäiseksi huomiota suolan määrään, sillä suolan sisältämä natrium kohottaa verenpainetta. Suositeltava suolan määrä on alle viisi grammaa eli vajaa teelusikallinen päivässä.

Ruokaostoksilla kannattaa valita tuotteita, joissa on merkintä "vähemmän suolaa" tai "suolaa vähennetty". Myös Sydänmerkillä merkityt elintarvikkeet ovat hyviä valintoja. Ruoanvalmistuksessa suolan ja suolaisten mausteseosten käyttöä voi korvata muilla mausteilla ja yrteillä.

Kasviksia, marjoja ja hedelmiä suositellaan käytettäviksi monipuolisesti. Jokaiseen päivään on hyvä sisällyttää 5-6 oman kouran kokoista kasvisannosta. Kalaa kannattaa syödä ainakin kahdesti viikossa, sillä sen rasvahapot alentavat verenpainetta.

Tutkimukset osoittavat, että kohonneen verenpaineen hoidolle on hyödyksi käyttää rasvattomia tai vähärasvaisia maitovalmisteita. Tyydyttyneen, kovan rasvan runsasta käyttöä kannattaa välttää. Karkkinälkä on fiksu tyydyttää jollakin muulla kuin salmiakilla tai lakritsilla, sillä niiden sisältämä glykyrritsiini nostaa verenpainetta.

Lihavuus kohottaa verenpainetta. Jo muutaman kilon painonpudotuksesta on hyötyä y1ipainoiselle. Myös alkoholin käytön vähentäminen edesauttaa kohonneen verenpaineen hoitoa.

Ari Kokkonen (Turku)

PÄIVÄN AJATELMA

Tulevat sanomaan,
että olet väärällä tiellä,
jos kuljet omaasi.

Antonio Porchia

positiivarit.fiEi kommentteja: