maanantai 25. helmikuuta 2013


UUSAVUTTOMUUTTA, HEVOSTA JA BROILERINNAHKAA

Telkkaristani näkyy kymmeniä kanavia, joista suurimmasta osasta pukkaa väkivaltaa jossain muodossa: uutisia sodista ja onnettomuuksista, ammuskelua ja muuta tappotoimintaa elokuvissa ja sarjoissa. Myös urheilu-uutisiin on tullut mukaan väkivaltaa jääkiekkoilijoiden teloessa enemmän tai vähemmän tarkoituksellisesti toisiaan.

Tämän vastapainona ovat koti- ja koulukasvattajien kurinpitotoimet höltyneet oikein lakisääteisesti. Enää ei ole mukamas edes sanallinen ojentaminen joidenkin pehmojen mielestä sallittua, fyysisistä keinoista puhumattakaan. On ollut jo vuosia, jos ei peräti vuosikymmeniä, vallalla vapaan kasvatuksen systeemi. Se ei tuo kunniaa kenellekään - ei kasvattajille eikä kasvatettaville. Tulisi muistaa ikivanha sanonta "joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee". Lasten ja nuorten vanhempien tulisi omata itsekuria ja samalla auktoriteettia. Kun heillä ovat omat elämäntavat kohdillaan, he antavat hvyän mallin jälkeläisilleen tässä hetkessä. Sillä on erittäin suuri merkitys heille koko loppuelämänsä ajan.

Eräässä brittiläisessä tv-ohjelmassa oli perhe, jossa oli isä, äiti ja useampi alle 10-vuotias lapsi. Koko perhe söi pelkästään noutoruokaa. He siis tunkivat sisälleen lähinnä hampurilaisia, pizzoja, ranskiksia, perunalastuja ja limsoja. Perheen äiti ei nähnyt siinä mitään väärää, koska lapset eivät olleet lihavia eivätkä sairaita. On syytä muistaa, että ihmisen rasvasolujen määrä rakentuu lapsuuden ja nuoruuden aikana. Aikuisiällä se pysyy sitten vakiona. Ainoastaan solujen koko kasvaa lihotessa tai pienenee laihtuessa.

Olen syönyt kouluruokaa elämäni aikana yli 25 vuotta (oppillaana, opiskelijana ja opettajana). Ihmettelin tuolloin ja teen niin vielä tänäkin päivänä koulujen keittiöhenkilökuntien kykyä loihtia erittäin pienillä määrärahoilla niinkin maittavia aterioita. Parilla eurolla kun ei mitään gourmeejuttuja voi tarjota. Oppilaiden vanhempien tulisi vaatia maamme hallitukselta suurempia resursseja kouluruokailuun. Kannattaa muistaa, että koulateria on vain pieni osa lapsen tai nuoren ravinnosta. Tärkeintä on ensin laittaa kotiateriat kuntoon.

1980-luvulla eräs lihajalostamolla työssä ollut tuttavani totesi syövänsä pelkästään täyslihaa. Hän kun ammatti-ihmisenä tiesi mitä makkarat ja muut lihajalosteet sisälsivät. "Sataprosenttiseksi" mainostettu eläinliha saattoi jo tuolloin olla kokonaan tuota kyseistä eläintä, mutta hyvin eripuolilta ruhoa - mukana siis paljon sellaista, mitä ei missään nimessä tieten tahtoen söisi.

Viikko toisensa jälkeen putkahtaa esiin muitakin ruokahuijauksia. Milloin on valmislihapulliin lisätty broilerinnahkaa tai eineksiin hevosenlihaa. Vaikka kumpikaan noista ei ole kovin epäterveellistä, on kyse kusetuksen avulla rahastamisesta. Tuotteeseen kun on käytetty halpoja raaka-aineita ja vielä halvoista maista. Joissain tapauksissa eineksiin lisätään runsaasti väri-, maku- ja muita lisäaineita. Surullista on myös, että useimmiten nämä vähäravinteiset einekset joutuvat pienituloisimpien ihmisten ruokapöytiin. Niillä on helppo korvata kunnolliset ateriat myös silloin, kun on uusavuttomuutta eli ruoanlaittotaitoa puuttuu.

Ari Kokkonen , Turku

PÄIVÄN AJATELMA

Jos hän vierelläs kalpenee,
mutta sisulla etenee.
Jos hän kätensä ojentaa,
kun sun on oikein vaikeaa.

Jos hän rinnallas taistelee,
yhdessä huipulta katselee.
Silloin tiedän sun löytävän
tosi ystävän.

Vladimir Vysotski

positiivarit.fiEi kommentteja: