keskiviikko 13. helmikuuta 2013


VALMISTAUDU REIPPAASEEN ULKOILUUN TALVILOMALLA

Peruskoulujen talvilomat pidetään perinteiseen tapaan porrastetusti kolmen viikon jaksolla helmi-maaliskuussa. Etelä-Suomen kouluissa yleisin lomaviikko on viikko 8 (18.-24.2.).Väli-Suomen kunnissa kuten Tampereella, Vaasassa, Jyväskylässä, Mikkelissä ja Kouvolassa pidetään talvilomaa viikolla 9 (25.2.-1.3.). Itä- ja Pohjois-Suomen kouluissa esimerkiksi Joensuussa, Kajaanissa, Oulussa ja Rovaniemellä talviloma on vakiintuneeseen tapaan viikolla 10 (4.-8.3.).

Lasten ja nuorten ulkoliikunta on viimeisten vuosikymmenien aikana vaihtunut sisäliikunnaksi tai peräti täydelliseksi liikkumattomuudeksi - istuskeluksi tietokoneen tai telkkarin ääressä. Sinä lukijani et varmastikaan ole enää peruskoululainen. Saatat kuitenkin olla sellaisen isä tai äiti, joten tarjoa lapsellesi mahdollisimman oivalliset tilaisuudet liikkua ulkona edes talvilomansa aikana.

Sinullakin, jolla ei ole lapsia, reippailu talvisissa maisemissa
  • vähentää stressiä, 
  • parantaa unenlaatua,
  • kiihdyttää aineenvaihduntaa ja
  • antaa valohoitoa ...LIHOMINEN AIHEUTTAA D-VITAMIININ PUUTETTA

Tohtori Matti Tolonen kirjoittaa 8. helmikuuta päitetyissä terveysuutisissaan muun muassa:
Ennestään on tiedetty, että lihavien ihmisen veressä on vähemmän D-vitamiinia kuin normaalipainoisten. Tohtori Elina Hyppösen työryhmä on nyt selvittänyt, että lihominen aiheuttaa D-vitamiinivajeen eikä päinvastoin. Hyppönen ehdottaa, että ylipainoisten ihmisten seerumin D-vitamiinin pitoisuus tulisi mitata ja mahdollinen puutos tulisi korjata, jottei siitä koidu vaaraa terveydelle. Tutkimuksen ilmestyttyä Suomen THL alkoi pelotella julkisuudessa D-vitamiinin yliannostelun vaaroilla.
Tohtori Elina Hyppönen (UCL Institute of Child Health, Lontoo) johti uutta tutkimusta, jossa vahvistettiin, että lihavilla ihmisillä on muita useammin D-vitamiinin puute (PlosOne 5.2.20).
"D-vitamiinin puute on maailmanlaajuinen terveysongelma. Vaikka monet tutkimukset ovat keskittyneet selvittämään auringonvalon vähäisyyden ja liiallisen aurinkovoiteiden käytön merkitystä [D-vitamiinin puutoksen syynä], meidän ei tule unohtaa, että myös lihavuus aiheuttaa D-vitamiinivajetta", sanoo tri Hyppönen. "Tutkimuksemme korostaa ylipainoisten ja lihavien ihmisten [veren] D-vitamiinipitoisuuden monitorointa (mittaamista), jotta D-vitamiinivajeen aiheuttamat terveyshaitat voidaan estää".
Suomessa lääkäriseura Duodecim lähetti uutisen tästä tutkimuksesta medialle, ja mm. Iltalehti julkaisi sen 7.2.2013. Lue alkuperäinen tiedote alla olevasta linkistä.
Tutkimuksen ilmestyttyä tiedelehdessä ja terveysuutisissa kautta maailman ilmestyi THL:n ravitsemusyksikön johtaja Suvi Virtanen pelottelemaan suomalaisia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä (Iltalehti 6.2.). D-vitamiinin yliannostelun vaaroilla. Virtasen mukaan tämä vaara alkaa heti, jos viranomaissuositus (7,5 µg/vrk) ylittyy. Virtanen ei näköjään tiedä, että eritoten lihavat ja eri tavoin sairaat tarvitsevat moninkertaisen päiväannoksen D-vitamiinia viranomaissuositukseen nähden.
Lähde: tritolonen.fiPÄIVÄN AJATELMA

Tullaksesi onnistujaksi, on sinun luotettava itseesi erityisesti silloin, kun kukaan muu ei näytä niin tekevän.

positiivarit.fi


2 kommenttia:

orvokki kirjoitti...

Mielenkiintoinen tietopommi.
Kiitti.

Arto Painilainen kirjoitti...

Kiitos Sinulle vierailustasi ja kommentistasi. Hyvää YSTÄVÄNPÄIVÄÄ, Orvokki.