maanantai 7. tammikuuta 2013


MIKÄ ON SOVELIAS KEHON RASVAPROSENTTI?

Vaaka ja painoindeksi huomioivat kokonaispainon, mutta eivät kerro mitään kehon koostumuksesta. Lihasmassan ja rasvakudoksen määrässä kun voi olla suuria eroja, vaikka vaa'an osoittama kilomäärä ja painoindeksi olisivat yhtäläiset kahdella eri henkilöllä.

Miehet

Perjantaina viime viikolla kerroin yli 50-vuotiaasta Dave Goodinistajoka kisailee naturaalien (dopingia käyttämättömien) kehonrakennuskilpailuissa. Alla on vertailun vuoksi lukemia hänestä, häntä massiivisemmasta ammattilaisesta kisakunnossa  ja normaaliksi katsottavasta miehestä (pituus/paino/rasvaprosentti/rasvaton paino):

Dave Goodin  170 / 80 / 4.4 / 76
Jay Cutler     176 / 118 / noin 4.4 / 113
normaali        173 / 80 / 20 / 64

Kuten luvuista näet, on Dave Goodinilla 12 ja Jay Cutlerilla 49 kiloa enemmän lihasmassaa kuin normaaliksi katsottavalla treenaamattomalla miehellä. Heidän rasvaprosenttinsa on vain suunnilleen viidesosa normaalista.

Hormonitoiminnan kannalta soveliaaksi rasvaprosentiksi on havaittu miehillä 10-15. Se tarkoittaa keskimittaisella (178 cm) miehellä amerikkalaisen armeijataulukon mukaan, että vyötärömitta on 40-45 senttiä kaulan paksuutta suurempi (esim. jos kaula 40, niin vyötärö 80-85 cm)

Mittaa itse tai pyydä jotakuta mittaamaan:

1. vyötärösi hieman navan yläpuolelta (ohuin kohta) – uloshengityksen jälkeen, kädet sivuille hartioiden tasolle kohotettuina.
2. kaulasi ”aataminomenan” alapuolelta.


Naiset

Rasvaprosentiksi suositellaan naisille yleensä 18-24, joissakin taulukoissa 20-30%. Urheilijoilla ne voivat olla paljon tämän alle (jopa välillä 4-10% / esim. kisakunnossa olevat kehonrakentajat ja fitnessnaiset). 

Hormonitoiminnan kannalta naiselle ei ole hyväksi pudottaa rasvaprosenttiaan liian alas. Keskimäärin 12-13 prosentin lukemassa kuukautiset saattavat jäädä tulematta.

Rasvaprosentti 18-24 tarkoittaa keskimittaisella (165 cm) naisella sitä, että vyötärö+lantio-kaula -lukema on jossain välillä 120-130 cm.

Mittaa itse tai pyydä jotakuta mittaamaan:

1. vyötärösi hieman navan yläpuolelta (ohuin kohta) – uloshengityksen jälkeen, kädet sivuille kohotettuina.
2. lantiosi pakaroiden uloimmalta kohdalta (paksuin kohta).
3. kaulasi ”aataminomenan” alapuolelta.

Ota ja kirjaa kolme mittasarjaa (1.2.3/1.2.3/1.2.3). Laske sitten kullekin kohteelle (vyötärö, lantio ja kaula) keskiarvo.

Lisää asiaa rasvaprosentista:
Ari Kokkonen (Turku)

PÄIVÄN AJATELMA

Jos odottaa kaiken olevan täydellistä ennen kuin ryhtyy toimeen, on sama kuin lähtisi matkaan vasta kun kaikki liikennevalot näyttävät vihreää.

Karen Ireland

positiivarit.fiEi kommentteja: