maanantai 21. tammikuuta 2013


HAPPEA VAI HÄKÄÄ

Parin tunnin päästä on puoliyö. Taloyhtiön sääntöjä noudattaen avaan parvekkeeni tuplaoven nyt jotten sen äänellä häiritse naapureita. Tuulettaa pitää. On nimittäin rahapulassa ollut pakko ostaa hernekeittoa, sekoittaa siihen joukkoon jauhelihaa ja nauttia sitten ateria illan suussa ruisleivän kyydittämänä. On tullut hönkäiltyä ulos muunkin kuin suun kautta.

Koska ulkona on raikas pakkassää, tuuletuksen ei tarivitsisi kestää kuin tovin. Kaikki toimiikin aluksi hyvin, mutta kohta saa yläkerran naapuri päähänsä vetäistä tupakat omalla parvekkeellaan. Siinä se sitten oli, tuuletus. Näin edellisiltana ja monena muunakin.

Lasse Mårtenson lauloi urheilugaalassa kuinka tärkeää purjehtiminen on. Kiinalaiset puolestaan väittävät, että "mikään muu kuin puutarhanhoito ei ole tärkeää". Minulla ei ole ollut purjevenettä eikä puutarhaakaan. Tosin olen elämäni aikana ehtinyt kykkiä jonkin verran toisten puutarhoissa. Sanoisinkin, että ainoa tärkeä, täysin välttämätön, asia on hengittäminen. Ilman sitä normaali ihminen pysyy elossa korkeintaan muutaman minuutin.

Koska on kysymys elinehdosta, ei ole ollenkaan sama mitä ja miten hengittää. Myös kuljetussysteemin on oltava kunnossa. Siksi etenkin kestävyyslajien harrastajilla on suuri kiusaus terästää kykyjään veritankkauksin, epoin ja muin laittomin syysteemein. Mitä enemmän veressä on punasoluja ja mitä paremmassa suoritustehossa verenkiertoelimistö on, sitä enemmän lihaksisto ja muu elimistö saa happea ... sitä nopeammin ja pidemmälle jaksaa Lancekin polkea.

Tänä aamuna jälkihikeläinen Kaj Kunnas totesi telkkarissa, että on enemmän huolissaan niistä jopa kymmenistä tuhansista suomalaisista tavallisista terveistä  ihmisistä, jotka käyttävät laittomia valmisteita, kuin joistain huippu-urheilijoista. Olen ehtinyt olla elämäni aikana noin 15 vuotta muun työni ohessa kuntosaliohjaajana. Tiedän, että ei ole hankalaa saada hankituksi itselleen pillereitä tai ruiskeita tai välittää niitä eteenpäin. Tarjontaa ja kysyntää riittää. Surullista on se, että loppujen lopuksi noista aineista saatavat hyödyt suorituskykyyn ovat paljon vähäisemmät kuin haitat. Osa haitoista tulee välittömästi, osa vasta jopa vuosikymmenien viiveellä.

Happea vai häkää -teemaan palatakseni: Maapallolla on varmaankin noin1000 miljoonaa eli miljardi tupakoitsijaa ja Suomessakin reilusti yli miljoona. Tupakointi ei ole ainoastaan typerä tapa, vaan se aiheuttaa aina vahinkoa elimistölle:


Tupakan vaaralliset ainesosat.

Tupakka sisältää noin 4000 kemikaalia, joista osa on peräisin tupakanlehdistä ja osa lisätään valmistusprosessissa. Tärkeimmät myrkyt ovat nikotiini, terva ja häkä. Muita ovat esimerkiksi ammoniakki, asetoni, DDT, elohopea, formaldehydi, nikkeli, radioaktiivinen polonium 210 ja syanidi. Tupakan monien syöpää aiheuttavien aineiden lisäksi myös tupakansavu on meillä luokiteltu syöpävaaralliseksi aineeksi.


Tupakka tappaa

Tupakka on ainoa laillinen valmiste, joka tuottaa joka toiselle käyttäjälle vakavan sairauden ja joka viidennen kuoleman. Suomessa menehtyy vuosittain yli 5000 tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Tupakointi lyhentää elämää keskimäärin 5-7 vuotta.


Tupakka vanhentaa

Tupakointi edistää ihon kuivumista ja rypistymistä. Se aiheuttaa myös muutoksia verisuoniin, mitkä lisäävät sydänkohtauksen riskin moninkertaiseksi ja siten vanhentaa koko kehoa.


Tupakka on vaarallista sikiölle

Odottavan äidin tupakointi vahingoittaa kohdussa sikiön verenkierrosta huolehtivan istukan verenkiertoa. Happipitoisuuden laskun seurauksena on sikiön hidastunut kasvu ja siten syntyvä lapsi on normaalia pienikokoisempi. Myös ympäristön tupakansavu vaikuttaa samalla tapaa haitallisesti sikiön kasvuun. Äidin tupakointi on haitallista imetettävälle ja myöhemmin hänen lähistöllään passiivisen tupakoinnin kohteeksi joutuvalle lapselle.


Tupakka tukehduttaa

90% keuhkosyövistä johtuu tupakoinnista. Se aiheuttaa myös muita muutoksia keuhkoissa. Tupakansavu sisältää myrkkyjä, jotka tuhoavat haitallisten aineiden poistamiseen erikoistuneita soluja. Tupakan kemikaalit muuttavat myös entsyymitoimintaa, mikä johtaa lopulta keuhkolaajentumatautiin ja se taas usein tukehtumiskuolemaan.


Passiivinen tupakointi

Tupakoitsijan vetäessä henkeensä suodattunutta savua muiden pitää hengittää suodattumatonta savua, jossa terva-, nikotiini- ja häkäpitoisuudet ovat korkeammat. Esimerkiksi nikotiinia on satakertainen määrä. Passiivinen tupakointi eli oleskelu tupakoitsijan aiheuttamassa savussa on kaikille vaarallista niin lapsille, aikuisille sekä lemmikeille ja muita enemmän vielä niille, joilla on ennestään sairauksia (esimerkiksi astma tai sydänsairaus).


Tupakka ja luukato

Tupakointi kiihdyttää luukatoa eli osteoporoosia molemmilla sukupuolilla. Askin päivässä polttavalla naisella on vaihdevuosien alkaessa 5-10 prosenttia vähemmän luumassaa kuin tupakoimattomalla. Tupakointi saattaa myös nopeuttaa usealla vuodella vaihdevuosien alkamista.


Tupakka ja impotenssi

Samalla tapaa kuin tupakointi tukkii sydänverisuonet se myös voi tukkia siittimen verisuonet, mikä johtaa impotenssiin.


Tupakka ja suun terveys

Kaikki tupakkatuotteet vaikuttavat suun terveyteen: limakalvomuutokset, ienvauriot ja hampaiden irtoamiset.


Nikotiiniriippuvuus

Riippuvuus nikotiinista on yhtä kova kuin heroiinin, kokaiinin tai alkoholin. Näistä kaikista on kuitenkin mahdollisuus päästä eroon. Tarvitaan vain tahdonvoimaa ja ponnisteluja.


LOPETA SIIS TUPAKOINTI VÄLITTÖMÄSTI ja ala panostaa oikeanlaiseen ja tehokkaaseen hengitykseen. Tässä pari hyvää linkkiä:


PÄIVÄN AJATELMA

Jos me jatkuvasti ja sinnikkäästi kiinnitämme huomiomme niihin pieniin asioihin, jotka ovat meille mahdollisia, ajan mittaan huomaamme miten vähän itse asiassa onkaan asioita, jotka ovat meille mahdottomia.

Samuel Butler

Ei kommentteja: