maanantai 3. joulukuuta 2012PARANNA AIVOTERVEYTTÄSI

Kuva: Ari Kokkonen (Turku 02.12.2012)

Kokeile jotain ihan muuta. Mene taidenäyttelyyn, jos et ole sellaisessa koskaan ollut, tai vie vanhempasi vaikka lastenpuistoon.

Ihmissuhteiden tärkeys. Keskity kuuntelemaan ja ymmärtämään, mitä toisella on sanottavaa. Anna aivojen virittäytyä toisen taajuudelle.


Pysähdy aistimaan. Keskity esimerkiksi ruokaan. Skarppaa, älä karppaa.

Vähennä päihteitä. Elämäntavoilla on suora yhteys aivoterveyteen. Tupakka on sydäntautiriskitekijä, alkoholi altistaa päävammoille ja riippuvuudelle, josta voi muodostua uhka hyvinvoinnille.

Elämän nautinnot. Salli itsellesi elämän pienet nautinnot. Joskus annamme liian pienen painoarvon harmittomille nautinnoille. Aivot ovat neurotieteellisesti ajatellen nautinnonhaluinen elin, se pyrkii toistamaan mielihyvää aiheuttavia tekoja.

Aseta tavoitteita. Aseta päivittäin jokin käsinkosketeltava tavoite, esimerkiksi liikuntahetki. Tietoisesti asetettujen tavoitteiden saavuttaminen tuottaa voimakkaasti onnellisuutta ja merkityksellisyyttä.

Koskaan ei ole myöhäistä. Aivot säilyttävät uudistumiskykynsä loppuun saakka. Koskaan ei ole myöhäistä parantaa elintapojaan tai löytää se kipinä, joka saa muuttamaan aivojaan ja mieltään.

Kuuluu kaikille. Onnellisuus on mahdollista kaikille. Ihmisaivoilla on hämmästyttävä kyky sopeutua kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Aivot ja ihmismieli ovat loputtoman joustavia.

Lähde: Yhteishyvä joulukuu 2012, sivu 63.
ARNOLD SCHWARZENEGGERIN 10 PERIAATETTA - osa 9


9. Pidä huoli ruumiistasi ja sielustasi. 

Yksi ensimmäisistä syvälle mieleeni iskostuneista neuvoista tuli Fredi Gerstliltä, joka lainasi vapaasti Platonia: ”Kreikkalaiset aloittivat olympiakisat, mutta he antoivat meille myös suuret filosofit”, hän sanoi. "Ihmisen on kehitettävä äärimmäinen fyysinen kone mutta myös äärimmäinen mieli.”

Keskittyminen kehoon ei ollut minulle ongelma, ja myöhemmin myös mielen kehittäminen alkoi kiinnostaa minua kovasti. Tajusin, että mieli on lihas ja sitäkin pitäisi harjoittaa. Olin siis lujasti päättänyt harjoittaa aivojani ja tulla fiksuksi. Minusta tuli kuin sieni, joka imee kaikki ympärillä olevat vaikutteet. Kehitin niin suuren intohimon oppia ja lukea ja omaksua kaiken mahdollisen, että maailmasta tuli minun yliopistoni.

Älyllään menestyneille ihmisille taas pätee päinvastainen: heidän täytyy harjoittaa kehoaan päivittäin. Clint Eastwood kuntoilee jopa ohjatessaan ja näytellessään. Dmitri Medvedev teki loputtoman pitkiä päiviä Venäjän presidenttinä, mutta silti hän treenasi kaksi tuntia päivässä kotikuntosalissaan. Jos maailman johtajilla on aikaa kuntoilla, niin on sinullakin.

Monta vuotta sen jälkeen, kun olin saanut tämän viisauden Fredi Gerstliltä, kuulin saman tasapainoisuuden idean paavilta. Vierailin Vatikaanissa vuonna 1983 Marian ja hänen vanhempiensa mukana ja meillä oli yksityinen tapaaminen paavi Johannes Paavali ll:n kanssa. Sarge puhui hengellisiä, koska hän oli sen alan asiantuntija. Eunice kysyi Pyhältä Isältä, mitä lasten tulisi tehdä kasvaakseen paremmiksi ihmisiksi ja hän vastasi: ”Vain rukoilla. Vain rukoilla.”

Minä keskustelin hänen kanssaan hänen fyysisestä harjoitusohjelmastaan. Olin lukenut vähän ennen käyntiämme aikakauslehtijutun, jossa kerrottiin, kuinka urheilullinen ja kuinka hyvässä kunnossa paavi oli. Hänelle elämä merkitsi uskonnon lisäksi myös huolenpitoa sekä mielestä että ruumiista. Siitä me siis puhuimme.

Hänet tunnettiin siitä, että hän heräsi viideltä aamulla, luki sanomalehdet kuudella eri kielellä ja teki 200 ojentajapunnerrusta penkillä ja 300 vatsapunnerrusta, kaikki ennen aamiaista ja työpäivän alkua. Hän oli myös hiihtäjä ja hiihti jopa paaviksi tulonsa jälkeenkin.

Tavatessamme hän oli yli 60-vuotias, 27 vuotta minua vanhempi. Minä jupisin itsekseni, että jos tuo kaveri pystyy siihen, minun on noustava ylös vielä aikaisemmin!

Lähde: Total Recall - Uskomaton elämäntarinani, sivut 636-637.

Lisää asiaa Arnold Schwarzeneggeristä löydät:
PÄIVÄN AJATELMA

Et voi milloinkaan tietää, miten suuriin tekoihin yllät,
ennen kuin yrität – todella yrität.

N.V. Peale

positiivarit.fiEi kommentteja: