perjantai 2. marraskuuta 2012TOTAL RECALL - USKOMATON ELÄMÄNTARINANI - ARNOLD SCHWARZENEGGER
OSA 3
Totta kai oli hyvin selvää, ettei minusta ikinä tulisi Dustin Hoffmanin tai Marlon Brandon tasoista näyttelijää tai Steve Martinin kaltaista komediataituria. Minulla oli kuitenkin kysyntää elämää suurempana hahmona toimintaelokuvissa, kuten Clint Eastwoodilla ja Charles Bronsonilla ja ennen heitä John Waynella. He olivat minun tyyppisiäni näyttelijöitä. Kävin katsomassa kaikki heidän elokuvansa. Edessä olisi paljon työtä - ja mahdollisuuksia tulla yhtä suureksi tähdeksi kuin kuka tahansa heistä. Halusin olla samassa sarjassa ja samoilla palkoilla. Tajuttuani tämän mieleni valtasi suuri tyyneys. Ihan samalla tavalla kuin kehonrakennuksessa, uskoin sataprosenttisesti saavuttavani tavoitteeni. Minulla oli uusi visio edessäni ja uskon aina, että jos voin nähdä sen ja uskon siihen, niin pystyn sen myös toteuttamaan (sivu 305).
Perhe-elämästään Arnold kertoo muun muassa:
Lasten läksyissä me molemmat käytimme omia vahvuuksiamme. Maria auttoi aina, kun tarvittiin kielitaitoa ja minä autoin numeroiden kanssa. Maria on erittäin hyvä kirjoittaja, hänellä on uskomaton sanavarasto ja taito asetella sanansa. Äitiys innoitti itse asiassa häntä kirjoittamaan nuorille tarkoitettuja opaskirjoja. Hänen ensimmäisensä, Ten Things I Wish l’d Known Before I Went Out in the Real World (Kymmenen asiaa, jotka olisin toivonut tietäväni ennen lähtöä oikeaan maailmaan) repi alas myytin supervanhemmasta, joka pystyy tykittämään entiseen malliin työelämässä samalla, kun kasvattaa lapsia. Yhden luvun otsikko oli ”Lapset todellakin muuttavat työuraasi (puhumattakaan koko elämääsi)” ja sen keskeinen viesti kuului: "Työssä sinut voidaan korvata... mutta vanhempana olet korvaamaton.” Me molemmat uskoimme siihen vahvasti (sivu 454).
Opetin lapsillemme matikkaharjoitteita, joita oma isäni oli opettanut Meinhardillle ja minulle. Hän aloitti ne aina kesäisin kuukautta ennen koulun alkua ja meidän oli tehtävä niitä joka päivä, koska hän uskoi, että aivoja on harjoitettava ja lämmitettävä samalla tavalla kuin urheilijan kehoa (sivu 454).
Kuvernööriajasta löytyy esimerkiksi seuraavaa:
Olin toinen henkilö Yhdysvaltain historiassa, joka oli valittu kuvernööriksi ennenvaalissa (huom! pitäisi kait olla esivaalissa). Samalla minä tulin virkaani Kalifornian nykyhistorian lyhimmän vaalikampanjan jälkeen. Siirtymäkauteni oli kolme viikkoa lyhyempi kuin kuvernöörien välinen vallansiirtojakso oli normaalisti. Tulin virkaan vailla minkäänlaista aikaisempaa kokemusta vaaleilla valittavan virkamiehen työstä, kriisin ollessa päällä ja osavaltion häälyessä massiivisten budjettivajeiden ja talouden taantuman kynnyksessä (sivu 525).
Olin opiskellut politiikkaa jo pitkään ja tehnyt kotiläksyni Schwarzenegger-yliopistossa, mutta ahtamallakaan ei voi omaksua mittaansa enempää, ei vaikka ahtaisi kaksitoista tuntia päivässä. En tuntenut eri roolien näyttelijöitä Sacramenton teatterissa, en itse lainsäätäjiä mutta en myöskään niitä tuhansia lobbareita, politiikan asiantuntijoita ja kähmijöitä, jotka tekevät ison osan työstä - ja kirjoittavat ison osan lainsäädännöstä (sivu 525).

Lopuksi Arnoldin 10 periaatetta, jotka hän haluaa jakaa eteenpäin (sivut 625-638)
01. Älä koskaan anna ylpeytesi asettua tiellesi.
02. Älä ajattele liikoja.
03. Unohda suunnitelma B.
04. Voit tasoittaa puntit hillittömällä huumorilla.
05. Päivässä on 24 tuntia.
06. Toistoja, toistoja, toistoja.
07. Älä syytä vanhempiasi.
08. Muutos vaatii rohkeutta.
09. Pidä huoli ruumiistasi ja sielustasi.
10. Pysy nälkäisenä.


YHTEENVETO

Total Recall -kirja kertoo menestystarinan hyvällä itsetunnolla varustetusta miehestä, joka tuntee niin hyvät kuin huonot puolensa ja tuo ne rehellisesti myös julki. Kirja korostaa kovan työn merkitystä haaveiden toteuttamisessa. Kuten olen blogissani joskus aikaisemmin todennut: "Menestys on ennen työtä vain sanakirjassa".

Koska Total Recall ei ole pelkkä bodauskirja, vaan sisältää kerrontaa elämän monilta eri alueilta, se soveltuu erinomaisesti luettavaksi myös sellaiselle, joka ei itse treenaa painoilla eikä ole bodausfani. Vaikkakin teksti on käynyt läpi monta käsittelijää - Arnold, englanninksi kirjoittaja, suomentaja ja ehkä myös oikolukija - on se mielenkiintoisesti toteutettu. Entisenä opettajana ja siis jonkinmoisena "pilkun nysvääjänä" en siitä kirjoitusvirheitä löytänyt ...

Asiavirhe löytyy kuitenkin seuraavasta sivun 193 tekstistä (nuo mitat ovat reidestä, ei pohkeesta):
Minun olisi nostettava 95 kilosta takaisin kilpailupainoon, mutta sellaisen tempun olin tehnyt kerran ennenkin, poivileikkaukseni jälkeen vuonna 1972. Vasen pohkeeni oli silloin supistunut 71 sentistä 56 tai 58 senttiin. Silti olin saanut sen kasvatettua paksummaksi kuin koskaan hyvissä ajoin ennen sen vuoden Mr. Olympiaa. 
Kirjan voit hankkia itsellesi tai vaikkapa isänpäivä- tai joululahjaksi jollekulle osoitteesta akateeminen.com.


Lisää asiaa Arnold Schwarzeneggeristä löydät:


HYVÄÄ VIIKONLOPPUA ...Ei kommentteja: