perjantai 30. marraskuuta 2012ARNOLD SCHWARZENEGGERIN 10 PERIAATETTA - osa 8


8. Muutos vaatii rohkeutta. 

Ollessani kauppavaltuuskunnan kanssa Moskovasta viimeisen kuvemöörivuoteni aikana varasin vähän ylimääräistä aikaa käydäkseni tapaamassa Neuvostoliiton entistä presidenttiä Mihail Gorbatsovia hänen kotonaan. Meistä oli tullut vuosien mittaan ystäviä ja olin pitänyt onnittelupuheen ja istunut hänen vieressään hänen 80-vuotissyntymäpäivillään Lontoossa pari kuukautta aikaisemmin. Gorbatsovin tytär Irina teki minulle ja Gorbatsov-instituutista tulleille ystävillemme lounasta. Mc nautimme sitä ainakin kahden ja puolen tunnin ajan.

Gorbatsov on aina kuulunut idoleihini, koska hänellä oli rohkeutta purkaa se poliittinen järjestelmä, jonka alla hän kasvoi. Kyllä, Neuvostoliitolla oli taloudellisia vaikeuksia ja kyllä, Reagan käytti enemmän rahaa kuin he ja heidät ahdistettiin nurkkaan. Silti olen aina hämmästeltyt, kuinka Gorbatsovin rohkeus riitti toivottamaan muutos tervetulleeksi sen sijaan, että hän olisi sortanut omia kansalaisiaan entistä enemmän tai alkanut riidellä lännen kanssa. Kysyin häneltä, kuinka hän teki sen. Kuinka hän pystyi muuttamaan koko järjestelmän, vaikka hänet oli lapsuudesta saakka aivopesty näkemään kommunismi ratkaisuna jokaiseen ongelmaan ja vaikka hän oli noussut johtoon sellaisessa puolueessa, jossa piti koko ajan osoittaa lujaa uskoa järjestelmää kohtaan? Kuinka hänen mielensä saattoi olla niin avoin uudistuksille? ”Minä tein koko ikäni töitä järjestelmän kehittämiseksi täydelliseksi", hän kertoi minulle. ”Maltoin tuskin odottaa pääsyä vallan keskiöön, koska uskoin sieltä käsin pystyväni korjaamaan ne ongelmat, jotka vain maan ylin johtaja pystyy korjaamaan. Mutta kun vihdoin pääsin siihen asemaan, tajusin, että tarvitsisimme vallankumouksellista muutosta. Siihen aikaan asiat hoituivat vain, jos tunsit jonkun tai maksoit jollekulle pöydän alta. Mikä se sellainen systeemi oli? Oii aika purkaa koko järjestelmä.” Voi olla, että kuluu 50 vuotta ennen kuin ihmiset todella ymmärtävät, mitä hän sai aikaan. Tutkijat tulevat aina väittelemään siitä, tekikö hän sen oikealla tavalla. Siihen keskusteluun minä en aio osallistua. Minusta oli vain suurenmoista, että hän teki mitä teki. Ihailen sitä rohkeutta, jota häneltä vaadittiin kansakunnan pitkäaikaisen edun sinnikkääseen etsimiseen lyhytaikaisen mielihyvän asemasta.

Minulle Gorbatsov on suuri sankari, samalla tasolla Nelson Mandelan kanssa, joka pystyi voittamaan 27 vankilavuoden synnyttämän vihan ja epätoivon. Saadessaan valtaa muuttaa maailmaa molemmat valitsivat rakentamisen tien tuhoamisen asemasta.

Lähde: Total Recall - Uskomaton elämäntarinani, sivut 635-636.

Lisää asiaa Arnold Schwarzeneggeristä löydät:


PÄIVÄN AJATELMA

Silloinkin kun käsillä olevat asiat ovat hyviä, hyvä voi pitää sinut erossa parhaasta, estää sinua yltämästä johonkin ainutlaatuiseen.

Helen Keller

positiivarit.fi


HYVÄÄ VIIKONLOPPUA ...Ei kommentteja: