keskiviikko 31. lokakuuta 2012TOTAL RECALL - USKOMATON ELÄMÄNTARINANI - ARNOLD SCHWARZENEGGER
OSA 2
Äitini oli kookas ja roteva nainen, tyyni ja toimelias. Hän oli myös perinteinen kotiäiti, joka piti talon moitteettoman siistinä. Hän kääri matot rullalle, meni nelinkontin lattialle saippuan ja harjan kanssa, kuurasi lattialaudat puhtaiksi ja kuivasi ne räteillä. Hän vahti fanaattisesti, että vaatteemme roikkuivat siististi vaatepuilla ja lakanamme ja pyyheliinamme oli viikattu siististi. Vaatepinkkojen piti olla viivasuoria. Takapihalle hän istutti punajuuria ja perunoita ruoaksi perheelleen ja säilöi syksyllä hilloja ja sauerkraut-makkaroita paksuihin lasipurkkeihin talven varalle. Isä kävi kotona poliisiasemalta joka päivä tasan kello 12.30, ja äidillä oli silloin lounas valmiina. Illallinen oli katettuna tasan kello kuusi isän palatessa töistä (sivu 12).
Äiti huolehti myös kodin talousasioitta. Entisenä kirjanpitäjänä hän oli hyvin järjestelmällinen ja hyvä kirjoittamaan ja laskemaan. Joka kuukausi isän tuodessa kotiin palkkapussinsa äiti jätti hänelle 500 shillinkiä taskurahaksi ja piti loput perheen menoja varten. Hän huolehti kaikesta kodin kirjeenvaihdosta ja maksoi kuukausittaiset laskut (sivu 13).
Äiti osti meille vain ehdottoman välttämätöntä tavaraa kuten paitoja, alusvaatteita ja sukkia. Ne toimitettiin seuraavana päivänä meille kotiin siisteissä, ruskeissa paperikääröissä. Vahittäismaksulla ostaminen oli siihen aikaan uutta, ja äiti nautti maksaessaan laskusta joka kuukausi pienen osan, kunnes koko summa oli maksettu. Koko maan talous elpyi, kun äitini kaltaiset ihmiset saivat mahdollisuuden tehdä ostoksia (sivu 13).
Hän otti vastuun myös terveydestämme, vaikka isäni oli se, joka oli saanut koulutuksen hätätilanteiden varalta. Veljeni ja minä sairastimme kaikki mahdolliset lastentaudit sikotaudista tulirokon kautta tuhkarokkoon, joten äiti sai paljon kokemusta. Äitini oli hyvin sisukas: eräänä talvi-iltana ollessamme vauvaikäisiä Meinhard sai keuhkokuumeen, eikä lääkäristä tai ambulanssista ollut tietoakaan. Äiti jätti minut kotiin isän kanssa, kietoi Meinhardin selkäänsä ja kantoi hänet yli kolmen kilometrin matkan halki lumihangen Grazin sairaalaan (sivu 13).
Isäni oli paljon mutkikkaampi luonne. Hän oli kyllä jalomielinen ja hyväntahtoinen etenkin suhteessaan vaimoonsa. He rakastivat toisiaan kiihkeästi. Sen näki tavasta, jolla äiti toi isälle kahvikupin ja tavasta, jolla isä aina löysi pieniä lahjoja vaimolleen. Isä myös halasi häntä alinomaan ja taputteli hänen takapuoltaan. He jakoivat kiintymystään myös meille: me saimme aina kivuta heidän viereensä sänkyyn, etenkin jos ukkosen jyrinä ja salamointi pelottivat meitä (sivu 13).
Kuri oli isäni vastaus elämän ongelmiin. Meillä oli tiukka päiväohjelma, jota mikään ei saanut häiritä. Heräsimme aamukuudelta, ja minä tai Meinhard haimme maidon naapurimaatilalta. Kun aloimme vähän vanhempina harrastaa urheilua, harjoitukset lisättiin päiväohjelmaan, ja meidän oli ansaittava aamiaisemme tekemällä vatsapunnerruksia. Iltapäivällä tehtyämme läksymme ja päivän askareet isä pakotti meidät harjoittelemaan jalkapalloa riippumatta siitä, kuinka kurja ilma ulkona oli. Jos tunaroimme pelikentällä, meille huudettiin (sivu 16).
Isäni uskoi aivan yhtä vahvasti myös sivistyksen tärkeyteen. Sunnuntaimessun jälkeen hän vei perheensä ulos. Me saatoimme käydä jossakin lähikylässä, katsomassa näytelmää tai hänen esiintymistään poliisisoittokuntansa kanssa. Päiväohjelman jälkeen vielä samana iltana meidän oli kirjoitettava vähintään kymmenen sivun raportit päivän toiminnoista. Hän tarkasti ne ja antoi punakynänsä viuhua. Jos olimme kirjoittaneet jonkun sanan väärin, jouduimme kirjoittamaan sen uudelleen 50 kertaa (sivu 16).
Rakastin isääni ja halusin todella tulla hänen kaltaisekseen. Muistan, kuinka kerran ollessani pieni puin ylleni hänen univormunsa ja patsastelin tuolilla peilin edessä. Takki laskeutui viitan tavoin lähes nilkkojeni tasalle ja koppalakki valahti nenän päälle. Isällä ei kuitenkaan riittänyt kärsivällisyyttä kuunnella tai ratkoa meidän ongelmiamme. Jos halusimme polkupyörän, hän käski meitä tienaamaan itse rahat sitä varten. En koskaan tuntenut itseäni riittävän hyväksi, vahvaksi enkä nokkelaksi. Hän sanoi suoraan, että aina oli varaa parantaa. Tällaiset vaatimukset olisivat lannistaneet monien isien pojat. Minua ei tiukka kurinpito lamaannuttanut: käänsin sen voimavarakseni (sivu 16).
Suunnilleen samanikäisenä Arnoldin kanssa (synnyin vuonna 1949 ja Arnold 1947) olen vahvasti sitä mieltä, että perimällä ja lapsuus- ja nuoruusajan kasvatuksella on hyvin suuri merkitys loppuelämään. Arnold peri vanhemmiltaan ominaisuuksia: tarkkuus, huolellisuus, ahkeruus ja halu esiintyä. Myös heiltä saatu kehon normaalia suurempi koko oli eduksi kehonrakennuksessa, näyttelemisessä ja kenties politiikassakin.

Jos haluat kasvattaa jotain hienoa - vaikka ruusuja tai orkideoita - Sinun on annettava niille aikaa ja huolenpitoa. Rikkaruohot rehottavat ilman hoitoakin. Sama pätee ihmisiinkin: "Joka kuritta kasvaa, hän kunniatta kuolee."


Total Recall -kirjan sisällysluettelo näyttää seuraavalta:

01. luku Lähtö Itävallasta ...............................................009
02. luku Kehoa rakentamaan .........................................026
03. luku Panssarivaununkuljettajan tunnustukset .............041
04. luku Mr. Universe ................................................... 051
05. luku Terveisiä Los Angelesista .................................083
06. luku Laiskoja lortteja ...............................................103
07. luku Marmorin ja kiven erikoisasiantuntijat ................121
08. luku Amerikkalaisuuden opettelua ............................136
09. luku Kaikkien aikojen suurin muskelishow ................155
10. luku Pysy nälkäisenä ..............................................177
11. luku Rautaa pumppaamassa ....................................202
12. luku Unelmatyttö .....................................................227
13. luku Maria ja minä ..................................................245
14. luku Mikä ei tapa, vahvistaa .....................................267
15. luku Näin minusta tuli amerikkalainen ........................289
16. luku Terminaattori ....................................................303
17. luku Avioliitto ja elokuvia ........................................ 329
18. luku Koominen ajoitus .............................................360
19. luku Terminaattorin todellinen elämä .........................386
20. luku The Last Action Hero ....................................... 413
21. luku Sydänongelma .................................................429
22. luku Perhe-elämää ...................................................453
23. luku Politiikan kosinta ..............................................468
24. luku Total Recall ..................................................... 499
25. luku Kuvernaattori ..................................................  525
26. luku Paluu .............................................................. 548
27. luku Kuka tarvitsee Washingtonia? .........................   566
28. luku Kuvernaattorin todellinen elämä ......................    578
29. luku Salaisuus ........................................................ 608
30. luku Arnoldin säännöt ............................................   621
             Kiitokset ja lähteet ..........................................  640
             Hakemisto .......................................................644


Jatkan perjantaina Total Recall -kirjan arviointia kolmannella osalla.

Kirjan voit hankkia itsellesi osoitteesta akateeminen.com.


Ei kommentteja: