maanantai 29. lokakuuta 2012


TOTAL RECALL - USKOMATON ELÄMÄNTARINANI - ARNOLD SCHWARZENEGGER
OSA 1
Voitettuani Mr. Olympia -tittelin Weider alkoi lähettää minua myyntimatkoille kaikkialle maailmaan. Kapusin lentokoneeseen ja esiinnyin ostoskeskuksissa, joissa hänen tuotteitaan myytiin tai joihin hän suunnitteli laajentavansa. Myyminen oli yksi suosikkihommistani. Seisoin keskellä ostosparatiisia tulkkirouva vierelläni - esimerkiksi Stockmannin tavaratalossa Suomessa - ympärilläni satoja ihmisiä paikallisilta kuntosaleilta, joissa esiintymistäni oli mainostettu etukäteen. Myin, myin, myin ja vielä kerran myin. "E-vitamiini antaa sinulle valtavasti lisäenergiaa, jonka avulla voit treenata tuntikausia joka päivä ja hankkia samanlaisen kehon kuin minä! Puhumattakaan siitä seksuaalisesta voimasta, jonka se antaa ...” Ihmiset ostivat ja vierailuni oli aina suuri menestys. Joe lähetti minut, koska tiesi isäntien jälkeenpäin sanovan: ”Myimme paljon tavaraa. Tehdään kaupat.”
Tuon kirjansa 144. sivulla esittämänsä käynnin yhteydessä Arnold vieraili myös Kehonrakennuksen SM-kilpailuissa. Tapasin hänet siellä henkilökohtaisesti ja sain samalla vaihtaa muutaman sanan hänen kanssaan esityksen jälkeen. Sain myös valokuvan reaaliaikaisella signeerauksella ja kädenpuristuksella. Siinä yksi syy miksi olin valmis arvioimaan Arnoldin uuden kirjan Otava-kustantamon ottaessa minuun yhteyttä.

Omasta mielestäni ihmiset voidaan jakaa karkeasti seuraaviin ryhmiin:
  • kunnianhimottomat haaveettomat laiskurit, jotka ovat vaatimassa etuuksia
  • haaveilijat, jotka eivät tee mitään saavuttaakseen haaveensa 
  • haaveilijat, jotka yrittävät saavuttaa tavoitteensa, mutta eivät onnistu
  • ihmiset, jotka toteuttavat haaveensa tekemällä runsaasti työtä
Arnoldin kuuluminen tuohon viimeiseen ryhmään tekee hänestä idolin, jonka kirjasta on hienoa tehdä arviointi.
Tein töitä postimyyntiyrityksessäni, kävin näyttelijänopissa ja collegessa, treenasin kolme tuntia päivässä ja tein rakennushommia (sivu 186).
Arnoldin postimyynnin tuotteita, jotka löytyvät kotoani.

Total Recall -kirjan etukannen sisällä on teksti:
Arnold Schwarzenegger (s.1947) varttui pienessä itävaltalaisessa kylässä unelmoiden suuresta maailmasta. Sodanjälkeisen pula-ajan lapsena hänen paratiisinsa siinsi Amerikassa. Tien Atlantin yli avasi ankara treeni, jolla nuori Arnold muovasi itsestään kehonrakennuksen superlupauksen. Yhtäkkiä hän oli keskellä kuhisevaa Kaliforniaa, vasta 21-vuonaana, tuoreena Mr. Unrversena.
Viiden vuodon kuluttua Arnold oli kehonrakennuksen kuningas ja voitti lukuisia mestaruuksia Hän puhui englantia yhä korostuksella, mutta hahmotteli jo askeleita kohti elokuvauraa. Hän voitti 1976 Golden Globen roolistaan elokuvassa Loputon treeni. Pian hänestä tuli toimintaelokuvien palvottu supertähti. Predotor, Termmator, Total Recall ja monet muut kassamagneetit tekivät hänestä maailmankuulun.
Vuonna 2003 Arnold Schwarzenegger valittiin Yhdysvaltain suurimman osavaltion Kalifornian kuvernööriksi. Politiikan maailmaan häntä vei myös pitkä avioliitto Kennedyjen klaaniin kuuluvan Maria Shriverin kanssa. Liitto joutui koetukselle perheskandaalin myötä.
Takakannen sisältä löytyy teksti:
ARNOLD SCHWARZENEGGER kertoo tarinansa inspiroivasti ja hauskasti. Hän on amerikkalaisen unelman järkälemäinen ruumiillistuma, olematta Mr. Täydellinen. Puutteensa hän on korvannut tahdonvoimalla. Arnoldin keskeisin ohjenuora onkin: Always stay hungry, pysy nälkäisenä.
Arnoldilla oli kielitaustastaan johtuen aluksi ongelmia sopeutua USA:n oloihin.
Easton pisti minut harjoittelemaan toistamalla lausetta "A fine wine grows on the vine” kymmeniä tuhansia kertoja. Se oli hyvin vaativa harjoitus, koska siinä esiintyivät kirjaimet f, w ja v yhdessä. Saksankielessä ei ole äännettä w vaan pelkkä v. Juodessamme viiniä tavaamme sen wein, mutta äännämme "vain". Minun oli siis nyt sanottava ”wuh, wuh, wuh, wine. Why. What. When.” Ja sitten oli vuorossa v kuten lauseessa ”We’re going to vuh, vuh, Vegas”. Saksassa ei myöskään ole samanlaista s:ää ja z:aa kuin englannissa: "the sink is made of zinc”. Bob selitti, että ihmiset pelästyivät nimenomaan äantämiseni karkeutta. Niinpä minun ei kannattaisi edes yrittää päästä kokonaan eroon aksentistani. Riittäisi, kun pehmentäisin sitä. (sivu 198)
Saksalaisuuteen kuuluu siisteys ja järjestelmällisyys. Niinpä Arnoldilla oli hankaluuksia ymmärtää amerikkalaisten rennompaa asennetta noihin asioihin. Kummastusta tuotti aluksi myös naisten kainalo- ja säärikarvojen ajelu, sillä sellainen ei tuolloin 1960- ja 1970-luvun vaihteessa ollut tapana Itävallassa tai Saksassa. Oliko se plussa vai miinus ...

Amerikkalaisten valtaisa vieraanvaraisuus, joka ilmeni lahjojen tuomisina ja kylään kutsuina, oli Arnoldille suuri positiivinen yllätys.


Arviointi jatkuu kakkososalla KESKIVIIKKONA ... 

Kirjan voit hankkia itsellesi osoitteesta akateeminen.com.


Ei kommentteja: