perjantai 28. syyskuuta 2012VIRKEYTTÄ VEDESTÄ


Uinti on hyvä harrastus, mutta vedessä voi liikkua monella muullakin tapaa. Vesiliikunta sopii erityisesti nivelvaivoista kärsiville.

Vesijuoksua on käy­tetty jo vuosikym­meniä kuntoutus­muotona, ja nykyään yhä useampi hyppää altaaseen juoksuvyön kanssa kuntoilumielessä. Muita suosittuja lajeja ovat erilaiset vesijum­pat, kuten hydrobic. Vedessä voi myös pyöräillä - hydro-spinningissä ei hiki lennä kuten perinteisessä sisäpyöräilyssä, mutta kaloreita palaa.

Vesiliikunnalla on monia etuja. Vedessä on nosteen vuoksi helppo tehdä sykettä kohottavia harjoituksia, jotka parantavat hengitys- ja veren­kiertoelimistön suoritusky­kyä. Erityisesti tästä on hyö­tyä niille, jotka eivät kuivalla maalla voi tehdä aerobista harjoittelua. Toisaalta vedessä voi harjoitella myös matalatehoisesti, koska ihminen painaa vedessä vain noin neljä kiloa.

Noste vähentää niveliin kohdistuvaa painetta ja vähentää liikekipuja erityi­sesti lonkissa ja polvissa. Näin kävely-, juoksu- ja hyppy­harjoitukset ovat mahdollisia myös sellaisille, jotka eivät pysty tekemään näitä kuivalla maalla.

Vesivoimistelua voi harras­taa monissa paikoissa: luon­nonvesissä tai rakennetuissa uimapaikoissa, kuten uima­halleissa. Harjoitella voi yksin tai ryhmässä, ohjaajan opas­tuksella tai selkeiden omaharjoitusohjeiden mukaan.

Lähde: yhteishyvä, lokakuu 2012, sivu 51.

Tutustu lisäksi:
Littoisten järvi lähellä Turkua

NIVEAA NAAMAAN ja muuallekin

Ensimmäinen ja ainoa kasvovoidemerkki, jonka muistan lähes 60 vuoden takaa on Nivea (sininen litteä purkki). Koska sitä olen siitä lähtien, siis vuosikymmenien ajan välillä säännöllisestikin käyttänyt, päätin ottaa blogiini tänä aamuna uusimmasta yhteishyvä-lehdestä alla olevan artikkelin: 


OLE HELLÄ KASVOILLESI

Kasvojen herkkä iho tarvitsee hellää hoivaa. Kun hoidat ihoasi säännöllisesti, se säilyy kirkkaana ja elinvoimaisena.

Kasvojen hoidon peruspilari on päivit­täinen, kolmivaiheinen hoito: puhdista, raikasta ja kosteuta. Arjen kiireessä ihonhoito saattaa joskus unohtua tai tuntua aikaavievältä ylellisyydeltä. Hoito-ohjelman noudattaminen kuitenkin palkitsee.

Ihonhoito alkaa aina kasvojen puh­distuksella. Puhdistustuotteet poistavat kasvoilta epäpuhtaudet, meikin ja kuol­leet ihosolut. Tuotteiden säännöllinen käyttö estää ihohuokosia tukkeutumas­ta ja ehkäisee ihon kuivumista. Puhdis­tuksen jälkeen iho tuntuu pehmeältä ja näyttää kirkkaalta. Kosteusvoiteen säännöllinen käyttö taas suojaa ihoa ja hidastaa sen vanhenemista.

Saat parhaan lopputuloksen, kun käytät puhdistusemulsiota tai -geeliä ja viimeistelet puhdistuksen raikastavalla kasvovedellä. Tämän jälkeen ihosi on valmis ottamaan vastaan kosteusvoi­teen tehoaineet.


Valitse sarja ihotyyppisi mukaan 

NIVEAn kolmen askeleen ihonhoito-ohjelma toimii parhaiten, kun valitset ihotyypillesi sopivat tuotteet.

NIVEA Visage -ihonhoitosarjasta löytyy ihonhoitotuotteet kaikille ihotyy­peille ja ihon erityistarpeille: olipa ihosi kuiva, normaali tai rasvoittuva sekaiho. Hoito-ohjelman seuraaminen ja tuottei­den systemaattinen käyttö parantavat aina hoidon kokonaisvaikutusta.

Kun hoidat ihoasi säännöllisesti, se näyttää raikkaalta ja terveeltä - joka päivä.

Löydät nämä NIVEAn laadukkaat ihonhoito­tuotteet aina edulliseen hintaan helposti päivit­täisten ostostesi yhtey­dessä Prismoista, S-Marketeista ja Alepoista.

1. Puhdista

Normaalille ja sekaiholle sopiva puhdistusernulsio poistaa meikin ja epä­puhtaudet hellävarai­sesti, mutta tehokkaasti.

2. Raikasta

Viimeistele puhdistus pyyhkäisemällä kasvot virkistävällä kasvovedellä. Kasvovesi heleyttää ihoa ja valmistaa sen vastaan­ottamaan kosteusvoiteen hoitavat aineosat.

3. Kostetuta

Levitä lopuksi päivävoide. Normaalille ja seka­iholle suunniteltu voide suojaa ihoa UV-säteilyltä ja tukee sen luonnollista kosteustasapainoa.


Lähde: yhteishyvä, lokakuu 2012, sivu 56.

Tsekkaa myös:

MEILLE TULEE KOIRA

Meille (vaimolleni ja minulle) hankittiin koira vuonna 1998. Valitettavasti Toivo-cockerspanielilla todettiin viisivuotiaana synnynnäinen vaurio molemmissa munuaisissa, minkä vuoksi lääkäri katsoi parhaimmaksi vaihtoehdoksi sen elämän ja kärsimysten lopettamisen (vuonna 2003). Olen Toivolle koko loppuelämäni kiitollinen, koska sillä oli suuri osuus selvitymisessäni luuydinsyövästä (todettu 1999).

Cockerspanielin valinta oli hyvä ratkaisu muutenkin, sillä rotu on seurallinen ja kiltti. Tosin sen turkki vaati säännöllistä hoitoa ja trimmausta.

Tämän vuoden toukokuussa eräs naapureistani lahjoitti minulle tyttökissan, joka tuolloin oli parin kuukauden ikäinen. Kaikki tapahtui niin äkkiä, etten ehtinyt paikkoja kissalle etukäteen valmistella. Koloja piti tukkia, johtoja piillotella, vaatteita ja kenkiä siirrellä korkeammalle ja kirjahyllyn alaosia tyhjennellä kissan jo asunnossa ollessa.

Uusin yhteishyvä-lehti antaa seuraavia ohjeita koiran hankintaan:

Jotta koirasta tulisi kiva kaveri pienillekin perheenjäsenille, kannattaa pohtia muutamaa asiaa ennen sen hankintaa.


1. Selvitä allergiat

Koirasta on kurja luopua. Mahdollinen koira-allergia selviää testillä tai esimerkiksi lainaamalla ystävän koiraa lomahoitoon. Allergia voi puhjeta myöhemminkin. Sitä varten kannattaa tehdä varasuunnitelma.


2. Varaudu vastuuseen

Vaikka lapsi kuinka kinuaisi koiraa, hänen intonsa saattaa lopahtaa. Turre voi elää 15-vuotiaaksi, jolloin lapsi ehtii muuttaa lemmikin elinaikana pois kotoa. Vastuu koirasta on lopulta aina vanhemmalla. Koira koulutuksineen, ruokintoineen ja turkkeineen voi olla vaativa hoidettava lapselle. Koiralla on oikeus saapua perheeseen, jossa jokainen toivottaa sen tervetulleeksi.


3. Katsasta kalenteri

Koiran kanssa hurahtaa tunteja päivässä. Jos perheessä on jo hurjasti harrastuksia, haukulle tuskin on aikaa. Mitä enemmän muutoksia perheen tapoihin koira aiheuttaisi, sitä varmemmin se kannattaa jättää hankkimatta - samoin, jos raha-asiat rassaavat perhe-elämää. Hankinta­hinta on koiran aiheuttamista menoista pienin.


4. Selvitä sopiva rotu

Toiset koirarodut tulevat paremmin toimeen lasten kanssa. Jos pennun emo viihtyy lasten kanssa ja koiran kasvattajalla on lapsia, pentu tottuu yleensä pieneen ihmisseuraan.

Kovin pienikokoinen koira on pentuna hauras ja iso ehkä leikeis­sään raju, mutta lapsi oppii aikuisen opastamana käsittelemään kumpaa­kin. Pienikin koira tarvitsee aikuisen ulkoilukaverin: kaikki vastaantulevat lajitoverit eivät ole ystävällisiä, ja kommelluksia voi sattua. Aikuisen ohjaamana lapsi ja koira voivat kui­tenkin tehdä paljon asioita yhdessä. Lapsi voi saada loistavaa elämänoppia nelijalkaiselta ystävältään.


5. Tarkista taustat

Monelta murheelta välttyy, kun hankkii rekisteröidyn koiran luotettavalta kasvattajalta ja vakuuttaa lemmikin. Kasvattajia voi etsiä rotuyhdistysten nettisivuilta ja kysyä suosituksia koiranomistajilta. Koirakauppoja ei tehdä marketin parkkipaikalla eikä ihmisen kanssa, joka ei päästä katsomaan pentuja ja emoa kotiinsa.

Aikuista koiraa miettivän pitää tutustua tarkoin koiran taustaan: kadulta pelastettu kulkukoira voi olla lapsiperheelle liian haastava. Monirotuisen luonne, koko ja perin­nölliset sairaudet voivat yllättää.


6. Sovi säännöistä 

Koira ei ole lapsen lelu. Kun se lepää pedillään, syö tai murisee, sen pitää antaa olla rauhassa. Harva koira tykkää halauksista tai taputuksista pään päälle. Kyljet ja leuan alus sopivat paijattaviksi. Koiran läheisyydessä on hyvä liikkua ja puhua rauhallisesti, jotteivät sen paimennus- tai metsästysvaistot turhaan herää.


Lähde: yhteishyvä, lokakuu 2012, sivu 58.

Lue lisää koirista:
Toivo 1998-2003


PÄIVÄN AJATELMA

Älä pelkää kysyä tyhmiä kysymyksiä.
Ne on paljon helpompi käsitellä
kuin tyhmät virheet.

William Wister Haines


HYVÄÄ VIIKONLOPPUA ....


Ei kommentteja: