perjantai 21. syyskuuta 2012


HUOLLA PYÖRÄ SYYSKUNTOON


Huollettu polkupyörä kestää sään vaihtelut. Tee syksyllä ainakin nämä huoltotoimenpiteet.

Pese ja öljyä ketju

Pese ketju irrotettuna tai paikallaan esimerkiksi valopetrolilla tai astianpesu­aineella ja vedellä. Tärkeintä on öljytä ketju huolellisesti pesun jälkeen, jotta se ei pääse ruostumaan.


Pumppaa renkaat

Kun renkaissa on tarpeeksi ilmaa, ne eivät pääse litistymään ja murtumaan varastossa. Pykineet ja kuluneet renkaat kannattaa vaihtaa uusiin.


Kiristä mutterit ja ruuvit

Löysä osa ilmoittaa itsestään yleensä räminällä.


Pese ja puhdista pyörä kunnolla

Tarvitset haaleaa vettä ja astianpesunestettä sekä talouspaperia ja hammasharjan.
masharjaa Vältä veden joutumista laakereihin.        


Säilytä pyörä kuivassa ja lämpimässä


Vältä kevätruuhkat

Jos menopelisi kaipaa isompaa huoltoa, vie sepyörahuoltoliikkeeseen korjattavaksi jo syksyllä.

Lähde: yhteishyvä syyskuu 2012, sivu 10. Asiantuntijana Suomen Pyöräilyunioni ry:n harrastevaliokunnan puheenjohtaja Pekka Sirkiä.

Tässä Sinulle opas polkupyörän huoltoon ja korjaukseen.
AHKEROI ETÄNÄ

Toista kertaa jäljestettävä etätyöpäivä nostaa esille etätyön pelisäännöt ja luottamuksen.

Kansallista etätyöpäivää viete­tään 21. syyskuuta - siis tänään. Kampanjan suojelija on työministeri Lauri Ihalainen. Microsoftin teet­tämä etätyötutkimus paljastaa, että 83 prosenttia suomalais­yrityksistä hyväksyy etätyönteon ja 63 prosentilla etätyön sallivista yrityksistä on kirjatut etätyökäytännöt.

Viime syksyn ensimmäi­seen etätyöpäivään osallistui 10 300 henkeä. Päivän aikana Suomessa jäi ajamatta lähes 400 000 kilometriä työmat­koja, ruuhkissa istuttiin yli 8 000 tuntia vähemmän ja ilmakehä säästyi 50 tonnilta hiilidioksidia. Mikäli sama määrä ihmisiä tekisi etätöitä jokaisena perjantaina, säästet­täisiin vuosittain yli 18 miljoo­naa työmatkakilometriä ja hii­lidioksidipäästöt putoaisivat 2 360 tonnia.

Päästöjä syntyy, sillä neljä viidesosaa päivittäisistä työ­matkoista kuljetaan henki­löautolla. Keskimääräinen työmatkan pituus on 13 kilo­metriä, johon aikaa kuluu noin puoli tuntia. Työmatkat aiheuttavat aamu- ja iltapäiväruuhkat, jotka kasvattavat matkoihin käytettyä aikaa ja päästöjä entisestään.

Lähde: yhteishyvä syyskuu 2012, sivu 24.PITOA JA PYÖRÄHDYKSIÄ

Oikeanlaisilla kengillä on suuri vaikutus jumpan sujuvuuteen ja miellyttävyyteen. Himojumppaaja tarvitsee useamman kenkäparin erilaisille tunneille.

Alkusyksyllä jumppakärpä­nen puraisee monia, ja yhä useampi zumbasta tai body-pumpista innostunut pohtii, minkälaiset kengät kannattaisi hank­kia. Kenkä on iskunvaimentaja jalan ja alustan välissä, joten sillä on erityi­nen merkitys liikunnan miellyttävyy­delle ja urheiluvammojen ehkäisylle.

Suomen Voimisteluliiton koulut­taja, fysioterapeutti Teija Reini-Nieminen korostaa, että kengät kan­nattaa valita sen mukaan, mitä lajia suosii. Esimerkiksi lihaskuntopainotteisella tunnilla korostuu pito: askelkyykkyä täytyy voida tehdä painojen kanssa ilman pelkoa siitä, että jalka lipeää.

"Vauhdikkailla aerobictunneilla tai esimerkiksi bodyattack-tyyppisillä tunneilla kengiltä vaaditaan tukea ja iskunvaimennusta. Tosin nykyaerobic ei ole enää niin hyppyvoittoista. Toista oli 80-luvun jytäjumpissa", Reini-Nieminen muistelee.

Tanssitunneille, kuten zumbaan, parhaat ovat joustavat kengät, jotka mahdollistavat liu'ut ja pyörähdykset. "Spinningissä taas kenkien pohjan pitää olla kova. Sisäpelikengillä pär­jää hyvin ainakin aluksi."

Kevyemmillä lihashuoltotunneilla, kuten pilateksessa, Reini-Nieminen kehottaa ohjattaviaan olemaan ilman kenkiä.

"On tärkeää, että jalkapohjan-lihakset saavat tehdä töitä."

Jumppakengistä, toisin kuin ulkolenkkareista, näkee harvemmin ulospäin, milloin ne on aika vaihtaa uusiin. Kengän tuki ja iskunvaimen­nus heikkenevät ajan myötä, ja Reini-Niemisen mukaan uudet kengät tulisi hankkia kerran tai kahdesti vuodessa - riippuen toki siitä, kuinka paljon liikkuu.

"Säännöllisesti jumppaavilla olisi hyvä olla ainakin kahdet kengät. On tärkeää, että jalat saavat välillä vaih­telua ja että kengät ehtivät kuivahtaa jumppien välillä."

Kenkien valitsemiseen kannattaa käyttää aikaa.

"Eri merkeillä on erilaiset lestit. Kun hyvän merkin löytää, siitä kan­nattaa pitää kiinni ja ostaa vaikka kahdet kengät kerralla."

Lähde: yhteishyvä syyskuu 2012, sivu 56. PÄIVÄN AJATELMA

Se, että emme uskalla, ei johdu siitä, että asiat ovat vaikeita.
Asiat ovat vaikeita siksi, että emme uskalla.

Seneca

positiivarit.fi 


HYVÄÄ VIIKONLOPPUA ...


Ei kommentteja: