perjantai 17. elokuuta 2012THE EXPENDABLES 2

Vaikka edellispäivänä arvostelin joidenkin mielestä kovin sanoin "nykynaisia", en ole sovinisti. Yhtä vähän kuin mainitsemiani "petolinnun perseitä" ihailen nynnyjä ja homppelimaisia "nykymiehiä". Saksankielessä on kolme sukua sanoille: feminiini, maskuliini ja neutri. Liian paljon on meillä Suomen asukkaissa neutreja olentoja, joilla ei ole itsekuria eikä kykyä saada edes pieniä lapsiaan kuriin.

Kun ilmestyy uusi toimintaelokuva, riittää aina sille neutreista tai muuten henkisesti ja fyysisesti veltoista arvostelijoita. Näin tapahtuu varsinkin, jos kyseisen elokuvan näyttelijät ovat iältään 44-66 -vuotiaita. Ovat muka "nousseet kiikkustuoleistaan lonkkavaivaisina elokuvaa kyhäämään". O sancta simplicitas - Voi pyhä yksinkertaisuus.

Itse en ihaile toimintaelokuvissa väkivaltaa, vaan fyysistä ja henkistä toimintakykyä. Arvostan myös sitä, että minuakin (63 v) vielä vanhemmat ovat vauhdissa huomattavasti parempikuntoisina kuin useimmat heitä 40 vuotta nuoremmat.

Samaan tyyliin kertoo uusin Katso-lehti elokuvasta The Expendables 2:
Sylvester Stallonen ohjastama The Expendables -tarina saa jat­koa. Tällä kertaa Stallone ei tosin itse ohjaa käsikirjoitustaan, vaan toimeen on hankittu Gon Airin ja The Mechanicin kaltaisia turboahdettuja ja aivottomia rymistelyjä tehnyt Simon West. The Expen­dables 2 on samaa sarjaa.
Ensimmäisen osan tavoin elokuva kerää jälleen yhteen valtavan joukon ikonisia toimintasankareita ja nuorempia kykyjä Bruce Wil­lisistä Liam Hemsworthiin, ja tarina on nytkin vain tekosyy näyttää eksoottisista maista kotoisin olevien pahisten lahtaamista. Useat Hollywoodin toimintaelokuvat ovat ideologisesti arveluttavia, mutta The Expendables -leffat ovat kuvottavuudessaan aivan omassa sar­jassaan. 0: Simon West N: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Jason Statham. (USA 2012) 102 min.
Alla oleva Ismo Lehtosen tuossa samassa lehdessä kirjoittama teksti sensijaan on kaltaiselleni toimintaelokuvien katselijalle miellyttävämpää luettevaa.


OLEN TEHNYT PALJON VÄÄRIÄ VALINTOJA

Kaksi vuotta sitten ilmestynyt The Expendables oli toimintaelokuvien ystävän märkä uni. Se keräsi yhteen genren tähtinäyttelijöitä laidasta laitaan. Mukana olivat muun muassa Arnold Schvvarzenegger, Bruce Willis, Dolph Lundgren, Jet Li, Jason Statham, Mickey Rourke ja Sylvester Stallone. Jatko-osa on vielä tuhdimpi, sillä mukaan on haa­littu myös Jean-Claude Van Damme ja Chuck Norris.

Sylvester Stallonelle, 66, leffat olivat looginen jatko hänen uran­sa uudelle urkenerniselle. Amerikanitalialainen tähti yritti uransa pitkällä keskivaiheella siirtyä sekä dramaattisempiin että koomisempiin rooleihin, mutta omimmillaan hän on urahdellessaan toimintarooleissa.

Hollywoodin kovapalkkaisimpia

Yliopisto-opintojensa jälkeen newyorkilainen Stallone tuskaili pikkurooleissa. Hän kävi koekuvauksissa muun muassa Kummisetään, mutta rooli jäi kovin kauas.

- En kelvannut lopulta edes ekstraksi hääkohtaukseen. Se kertoo, kuinka alhaalla olin ravintoketjussa siihen aikaan, hän muistelee.

Myöhemmin hän haki myös Han Solon paikkaa Tähtien sodassa, mutta tulos oli samanlainen.

- Tajusin, ettei roolia tule, sillä George Lucas ei koekuvauksissa edes vilkaissut minuun, hän hymähtää.

Sillä ei oikeastaan ollut väliä, sillä vuonna 1976 turhautunut, mutta sit­keä Stallone päätti olla oman onnen­sa seppä. Hän käsikirjoitti itselleen tarinan vaatimattomista oloista ponnistavasta nyrkkeilijästä, joka saa tu­hannen taalan tilaisuuden otella ras­kaan sarjan maailmanmestaruudesta.

Rocky voitti parhaan elokuvan Oscarin ja sai kolme jatko-osaa, jotka tah­kosivat Stallonelle miljoonia. Rocky ei ollut pelkkä nyrkkeilyelokuva, vaan myös hyvää draamaa.

Rockysta Stallone otti 23 000 dol­larin palkkion. Hänen toinen rnerkkipaaluelokuvansa Taistelija toi kuusi vuotta myöhemmin tilipussiin jo 3,5 miljoonaa. Sen jälkeen hän on varsin vaatimattomistakin elokuvista tienan­nut kahdeksannumeroisia summia.

Vuorikiipeilijästä muurahaiseksi

Stallone tietää itsekin, etteivät hänen kaikki elokuvansa koputtele edes kes­kinkertaisuuden portteja.

- Olen tehnyt huonoja uravalintoja ja paljon! Olen usein tajunnut, et­tä nyt tuli kalkkuna, eikä ole edes kiitospäivä. Se on kamalaa.

Toki matkalle mahtui muuten vaati­mattomalla 1990-luvulla pari onnistu­mistakin. Cliffhanger oli Renny Harlinin ohjaama tiukka vuorikiipeilytrilleri ja hauskassa animaatiossa Antz- Muurahaiset Stallone oli hyvin itsensä nä­köisen muurahaisen äänenä.

Vuonna 2006 Stalione päätti lo­pettaa räpistelyn ja teki vielä yhden Rocky-elokuvan, Rocky Balboan. Sen tavoin kaksi vuotta myöhemmin tullut Rambo oli melko turhaa vanhan so­pan lämmittelyä, mutta lippukassoilla ne menestyivät ja ainakin ne todistivat Stallonen tajunneen, missä hän on hyvä.

Lähde: Katso 33/2012, sivu 16.

Tutustu myösUUSIA MIELENKIINTOISIA BLOGEJA

Lisäsin blogini oikeassa reunassa olevaan listaan monta uutta bloginimeä. Käypä niihin tutustumassa. Tsekkaa myös englanninkielinen blogini, jossa eilen:
  • What To Eat - Part 1
  • My Own Three Latest WorkoutsPÄIVÄN AJATELMA

Elämä ei ole odottamista, toivomista ja haaveilemista,
se on tekemistä, olemista ja joksikin tulemista.

- Mike Dooley

Lähde: positiivarit.fi


Ei kommentteja: