maanantai 16. huhtikuuta 2012


ONKO UNIA MAHDOLLISTA HALLITA?

Tiedemiehet ovat aloittaneet tutkimuksen, jonka tarkoituksena on selvittää, voiko ihminen vaikuttaa siihen, mistä hän uneksii, uutisoi BBC.

Tutkimusta varten on kehitetty älypuhelinsovellus, joka soittaa esimerkiksi lintujen laulua metsässä tai aaltojen kohinaa rantaa vasten. Ideana on, että äänet johdattaisivat uneksimaan mukavista asioista.

Tutkimusta johtava professori Richard Wiseman tahtoo tuhansien ihmisten ottavan osaa tutkimukseen. Tutkimusta varten ei erikseen rekrytoida osallistujia, vaan heidän toivotaan osallistuvan vapaaehtoisesti.

Sovelluksessa kuuluvia ääniä soitetaan noin 20 minuutin ajan ennen sitä hetkeä, jolloin osallistujat ovat kertoneet haluavansa herätä. The Dream:ON -niminen sovellus valvoo nukkujan liikkeitä selvittääkseen, milloin hän on alkanut uneksia. Sitten se alkaa soittaa ääniä.

Kun sovellus aistii osallistujan lakanneen uneksimasta, hälytys alkaa soida. Osallistujaa pyydetään tämän jälkeen lähettämään kuvaus unestaan Dream Catcher -tietokantaan.

Wisemanin mukaan sekä hyvä yöuni että miellyttävät unet tehostavat ihmisen tuotteliaisuutta, ja ovat myöskin tärkeitä ihmisen fyysiselle ja psyykkiselle mielenterveydelle. Professori uskoo, että tutkimus antaa lisää ymmärrystä siitä, kuinka uniin voidaan vaikuttaa.

Lähde: tohtori.fi


Lue myös:
Kuva: Ari Kokkonen (Turku)ENGLANNINKIELISESSÄ BLOGISSANI LAUANTAINA

  • The 7 Worst Training Mistakes I Have Ever Made (By Nick Nilsson)

Ei kommentteja: