KUINKA PÄÄSET OIKEAAN ALKUUN KEHONRAKENNUKSESSA

Kirjahyllystäni löytyy Franco Columbun
kirja niin englanniksi (Winning Bodybuilding, 1977)
kuin suomeksikin (Kehonrakentaja voittaa, 1981).
Jälkimmäisestä on oheinen hieman epäselvä kuva.
Kiiltäväpintaisesta kuvasta kun pakkaa heijastumaan
salaman läiskähdys.
Kirjan takakannessa on teksti:
Tohtori Franco Columbu, maailmankuulu mestarikehonrakentaja, on kirjoittanut selkeän, helppotajuisen oppikirjan usein väärinymmärretystä urheilulajistaan. Hän käsittelee yksityiskohtaisesti erilaisia painoharjoitteluun liittyviä kysymyksiä kuten ravintoa, oikeaa henkistä asennoitumista ja valmistautumista kilpailuun. Hän esittää myös täydelliset harjoitusohjelmat kaikentasoisille kehonrakentajille aloittelijasta kilpailijaan.
Kirjassa on selitetty harjoitukset kaikkien lihasryhmien kehittämiseksi. Kuusikymmentäviisi erinomaista valokuvaa havainnollistaa esitystä. Columbu paljastaa mestareiden menetelmät, oikaisee virheellisiä käsityksiä ja harhaluuloja sekä antaa pätevää käytännön opetusta jokaiselle kehonrakennuksesta kiinnostuneelle.
Kehonrakentaja voittaa osoittaa sekä vasta-alkajille että harjaantuneille kehonrakentajille, niin muiden urheilulajien edustajille kuin ihmiskehon suorituskyvystä tieteenä kiinnostuneillekin, että kehonrakennus on urheilumuodoista vaativimpia ja antoisimpia.
Tri Franco Columbua pidetään maailman voimakkaimpana kehonrakentajana. Hän on saavuttanut lukuisia voittoja miltei kaikissa huipputason kehonrakennuskisoissa mukaanlukien Mr. Universe-, Mr. Eurooppa-, Mr. Maailma- ja Mr. Olympia-kilpailut.
Columbu on kirjoittanut useita paino- ja voimaharjoittelua käsitteleviä kirjoja, joista käsillä oleva on ensimmäinen suomeksi julkaistu. Hän on myös kiropraktiikan tohtori ja harjoittaa menestyksellistä toimintaansa Los Anglesissa.
George Fels, joka on avustanut kirjan toimittamisessa, on harrastanut kehonrakennusta kuntoilumielessä parikymmentä vuotta.
Tässä suora lainaus kirjan sisällöstä (Kuinka pääset oikeaan alkuun)
Kehonrakennus voidaan mielestäni jaotella viiteen vaiheeseen aloittelijoista mestareihin. Puhumme lähemmin näistä vaiheista kirjan edetessä, mutta on ehkä hyödyllistä luetella ne jo tässä.
1. Aloittelijat
He eivät ole milloinkaan harjoitelleet painoilla. Monia aloittelijoita kiinnostaa kehonrakennuksessa se, että he sen avulla voivat korjata vartalonsa puutteita He ovat joko ali- tai ylipainoisia ja ovat väsyneet jatkuvasti kuulemaansa ivailuun ja leikinlaskuun. Hyvä näin, he ovat päätyneet oikeaan ratkaisuun, ja heillä on tavallisesti ylimääräinen annos motivaatiota harjoitteluun. Jo noin kuuden viikon kuluttua he huomaavat selvästi kehittyneensä, ja aloittelijoina heitä voi pitää enää muutaman kuukauden.
2. Harrastajat
Erittäin monet ovat täysin tyytyväisiä saavutettuaan tämän keskitason eivätkä pyrikään sen pitemmälle. He voivat pysyä tällä tasolla niin kauan kuin haluavat ja heille on suurta hyötyä hyvästä kunnostaan. He näyttävät paljon paremmilta kuin tavallinen harjoittelematon mies. Numeroita mainitakseni heidän rintansa ympärysmitta on 25-30 cm vyötäröä laajempi, jäntevänlujien käsivarsien ympärysmitta on 37-40 cm, ja lihaksisto on kauttaaltaan kehittynyt samassa suhteessa.
3. Harjaantuneet kehonrakentajat
Harrastaja, joka haluaa päästä ohi edellisen keskitason, pyrkii usein niin pitkälle kuin edellytykset riittävät. Hän ei ehkä ole valmis suuriin kisoihin, mutta voi harkita osallistumista pikkukilpailuihin. Tämän vaiheen kehonrakentaja on parisen tuumaa edellä keskitason harrastajaa kaikkien lihasryhmien mitoissa (paitsi vyötärön, joka on pari tuumaa hoikempi),
4. Kilpailutason kehonrakentajat
Heidän on aika perehtyä poseeraukseen, joka on taidetta sinänsä. Kilpailuun valmistuminen ja muut harjoittelun hienoudet kiinnostavat heitä. Tulemme niihin myöhemmin.
5. Mestarit
Tämä on korkein fyysinen taso, jonka voit kehonrakentajana saavuttaa. Vaikka vain harvat yltävät tälle tasolle, voit suhtautua mahdollisuuksiisi optimistisesti ja ajatella: "Eräät yltävät." On nähtävä puoliksi täysinäinen lasi siinä, niissä jotkut näkevät puolityhjän.
Aloitimme osoittamalla kehonrakennuksen ja muun urheilun samankaltaisuuden. Yhteistä on sekin, että kehonrakennuksessa kuten muissakin urheilumuodoissa perin harvoista tulee mestareita. Muiden urheilulajien tavoin kehonrakennuksenkin aloittelijavaihe voi olla erittäin antoisa, kun alullaan olevat suuret muutokset kehossa ensimmäistä kertaa tulevat näkyviin. Voin vakuuttaa sinulle, että on erittäin kiinnostavaa olla mestarikehonrakentaja. Harvoin koen kuitenkaan sellaista, mikä on verrattavissa tunteeseen ensimmäiset kehittymisen merkit aikoinaan havaittuani, kun ajattelin: "Tästähän tosiaan tulee jotain."
Toivon, ettet jää vaille tuota iloa. Se tulee osaksesi varmasti, kunhan vain noudatat alusta alkaen järkevää harjoitusohjelmaa. Ensiksi kolme kieltoa:
Älä tyydy ohjelmaan, jonka tavoitteena on vain fyysinen kunto todellisen lihasten kehittämisen sijasta. Kehonrakennuskin pitää sinut loistokunnossa. Lisäksi lihaksistosi ja voimasi kasvavat, ja juuri se on urheilulajimme olennaisin anti. Olen melko varma, että aluksi tunnet ponnistelevasi kovemmin kuin oikeastaan haluaisitkaan. Ajattelet, että täytyy olla helpompikin tapa pysyä kunnossa.
Älä erehdy ohjelmaan, joka on tasollesi liian kova. Jos sinulla on tilaisuus keskustella jonkun kokeneen kehonrakentajan kanssa, noudata hänen neuvojaan, mutta älä hänen harjoitusohjelmaansa. Tiedäthän, että tyvestä puuhun noustaan.
Älä suosi joitakin lihasryhmiä muiden kustannuksella. Kehonrakentajilla on taipumus - luultavasti turhamaisuudesta - harjoitella kovemmin ylävartaloaan kuin jalkojaan ja vatsalihaksiaan. Tunnen monia, jotka ovat tuskin harjoitelleet muuta kuin penkkipunnerrusta ja hauiskääntöä. He luulevat tarvitsevansa vain suuret rintalihakset ja isot hauikset. Heistä ei tule voimamiehiä ja sitä paitsi he näyttävät naurettavilta.
Lähde: Kehonrakentaja voittaa, Wrange, Tampere 1981 (takakansi ja sivut 20-22).
Tutustu tarkemmin Franco Columbuun ... klikkaa tätä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti