maanantai 5. maaliskuuta 2012TYMPIIKÖ TYÖNTEKO?

Kiinnostava, motivoiva ja palkitseva ovat adjektiiveja, joilla usea toivoisi voivansa työtään kuvailla. Monien onnekkaiden kohdalla näin onkin, mutta myös unelmatyössä saattaa kohdata epätoivon hetkiä ja joillakin unelmatyö on vielä löytämättä tai saavuttamatta. Health24 on listannut 10 neuvoa, jotka auttavat sinua rakastamaan tai palauttamaan ehkä kadotutetun arvostuksen tekemääsi työtä kohtaan.

Keskity siihen mitä työ sinulle antaa

Saat tekemästäsi työstä palkkioksi rahaa, jolla saat katon pääsi päälle ja ruokaa syödäksesi. Se mahdollistaa myös arjen ylellisyydet, kuin satunnaisen elokuvissa käynnin tai uuden kenkäparin ostamisen. Jos olet onnekas, työsi tarjoaa sinulle myös työterveyshuollon ja eläkekassan. Isossa yrityksessä työskennellessäsi saatat saada jopa henki- ja tapaturmavakuutuksen työsi puolesta.

Löydä mentorisi

Ystäväsi tai mentorisi ei tarvitse työskennellä juuri samoissa tehtävissä kuin sinä. Etsi työpaikaltasi joku jota ihailet ja jolta voit oppia mahollisimman paljon. Työkaverin tuki ja kannustus tekevät useista työtilanteista miellyttävämpiä.

Tartu koulutusmahdollisuuksiin

Tarjoaako työpaikkasi palkkaa jatkokouluttautumisesta? Jos näin on, käytä mahdollisuutta. Uusi tietotaito sekä pidempi ansioluettelo tai diplomit voivat helpottaa uralla etenemistäsi.

Keskity siihen miten teet, ei siihen mitä teet

Sen sijaan että keskittyisit ajattelemaan mikä työ olisi mielekkäämpää kuin nykyisesi, keskity tekemään nykyistä työtäsi niin hyvin kuin vain osaat.

Valmistaudu menemään eteenpäin

Monet ovat jumissa työpaikoissa, joissa olemisesta he eivät nauti. He valittavat työstään vuodesta toiseen siinä lainkaan edistymättä. Päivitä ansioluettelosi, kerro muille olevasi käytettävissä, katsele sanomalehtien ilmoituksia ja ennen kaikkea muista tarttua tilaisuuteesi. Muista olla kärsivällinen ja toimi heti tehdäksesi unelmistasi totta, sillä nämä asiat eivät välttämättä tapahdu hetkessä.

Tunne solidaarisuutta

Työelämässä on sankoin joukoin ihmisiä, jotka tekevät mieluumin jotain muuta kuin nykyistä työtään, mutta muista että ilman jokaisen arvokasta työpanosta yhteiskunta ei toimisi. Jonkun täytyy kuljettaa roskat pihaltasi, vaihtaa lasten vaipat päiväkodissa ja pidättää aseistettuja murhamiehiä. Jokaisessa tehtävässä on ikävät puolensa, mutta jonkun on tehtävä nekin työt.

Sovita osaamisesi yrityksen muuttuviin tarpeisiin

Jos tiedät että yritys on tekemässä uutta aluevaltausta, hanki mahdollisuus tutustua uuteen osa-alueeseen. Sen avulla voit saada ylennyksen, jota olet odottanut vuosia.

Älä lähde negatiivisuuden kierteeseen

Jatkuva nuriseminen ja valittaminen työstäsi, pomostasi, velvollisuuksistasi tai työtunneistasi voivat tehdä sinusta aikaansaamattoman ja negatiivisen. Turha valittaminen imee sinusta vain energiaa. Muistuta itseäsi miellyttävistä ja myönteisistä asioista ja tee työsi niin hyvin kuin voit. Positiivinen innokkuus tarttuu ja voi viedä uusiin mahdollisuuksiin.

Muista harrastaa

Harrastukset, liikunta ja ystävien tapaaminen ovat asioita, mitkä antavat sinulle energiaa ja voimaa jatkaa eteenpäin. Kotona yksin murjottaminen ei vie sinua mihinkään.

Työsi ei ole elinkautinen

Kehnoilla työmarkkinoilla ei ole aina varaa valita työtään, mutta on hyvä pitää mahdollisuudet avoinna. Pomosi tai yhtiösi ei omista sinua ja jos koet työsi todella sietämättömäksi voit aina erota. Uskollisuus on hieno asia, mutta kysy itseltäsi, kuinka suuri yrityksen luottamus olisi sinua kohtaan jos he joutuisivat leikkaamaan puolet henkilöstöstään. Jos työ vaikuttaa kovin ikävästi henkiseen tai fyysiseen terveyteesi, harkitse myös muita mahdollisuuksiasi.

Lähde: www.terve.fi

Lue lisää:

KIINNOSTAAKO PAREMPI OLO?

Kevätpäivät hupenevat kuin tiimalasin hiekka ja arkikiireet kiilaavat toistuvasti kuntopiiritreenien edelle. Tuntuuko tu­tulta? Älä huoli. Aikaa muutokselle on yhä. Tärkeintä on saada itsensä liikkeelle.

Kylpylähotelli Peurungan liikuntapal­velujen tuotevastaavan Jaana Kiiskisen mukaan lihaksiston liikkuvuutta voidaan parantaa jo yhdellä huolellisella venytystreenillä. Kestävyyskunto kohenee pa­rissa kuukaudessa aimo harppauksin ja li­haskuntokin saadaan nousemaan nopeas­ti, kun treenataan kolme tai neljä kertaa viikossa. Esimerkiksi kahvakuulaharjoittelulla saavutetaan hyviä tuloksia.

Kiiskinen suosittelee harrastamaan lii­kuntaa mahdollisimman monipuolisesti. Kestävyys- ja lihaskuntoharjoittelun li­säksi lihaksia pitää huoltaa venyttelyllä ja riittävällä levolla. Liikuntarupeaman al­kuun on hyvä muistaa lämmitellä huolel­lisesti. Ennen ja jälkeen treeniä kannattaa myös venytellä kevyesti palautumisen no­peuttamiseksi. Lihasten venyvyyttä lisää­vät, pidemmät venytykset voi tehdä, kun lihakset ovat kunnolla lämmenneet.

- Reipas kävely ja rullaluistelu ovat hy­viä kuntoliikuntalajeja. Jos halutaan akti­voida useampia lihasryhmiä, voidaan ot­taa sauvat mukaan niin kävely- kuin luistelutreeniin. Metsässä liikkuessa maaston muodot tuovat lisää tehoa harjoitteluun. Hyönteiset ja aluskasvillisuuskaan eivät vielä ole haitaksi, Kiiskinen kertoo.

Lihaskuntoharjoittelu on syytä jaotel­la niin, että peräkkäisinä päivinä ei rasi­teta samoja lihasryhmiä. Välipäivinä ke­vyt aerobinen liikunta - vaikkapa reipas kävelylenkki - nopeuttaa palautumista. Kevyt kestävyyskuntoharjoittelu ei yleen­sä edellytä välipäivien pitämistä, mutta päivä tai pari viikossa on kuitenkin paras­ta pyhittää levolle.

Arkiliikunta tuo hyvän lisän kuntoi­luun. Usein se on kuitenkin niin kevyttä, että se ei yksistään riitä kunnon kohotta­miseen. Halonhakkuu ja puutarhatyöt käyvät tosin kovasta liikunnasta.

Liikuntaa lisättäessä myös ravinnon monipuolisuuteen tulee kiinnittää huo­miota. Erityisesti riittävästä proteiinin ja nesteen saannista on huolehdittava. Jos kuntoilun tavoitteena on pudottaa painoa, ravinnosta saatavan rasvan määrää on vä­hennettävä.


Näin pidät kuntoilukipinän yllä
 • Valitse itseäsi miellyttävät lajit. Pakonomainen suorittaminen tyrehdyttää innon liikuntaan.
 • Liiku yhdessä puolison, lasten tai ystäviesi kanssa. Voit myös hakeutua johonkin liikuntaryhmään.- Varaa kalenteriin aikaa liikunnalle, hanki mukavat varusteet ja muodosta harrastustasi tukevia rutiineja.
 • Aseta itsellesi selkeä tavoite ja seuraa kuntosi kehittymistä.
 • Kuntoile aina, kun siihen on mahdollisuus. Liiku esimerkiksi silloin, kun lapsesi harrastavat.

Seuraa kehitystäsi
 • Askelmittari kertoo ottamiesi askelten määrän. Aloittelijan hyvä päivätavoite on 7 000-8 000 askelta, kehittyneemmän 10 000 askelta. 
 • Sykemittarista näet, liikutko oikealla sykealueella. Rasva palaa tehokkaimmin, kun sykkeesi on 50-70 prosenttia maksimista. Maksimisyke on 220, josta vähennät oman ikäsi. 
 • Internetissä voit tadata ohjelmia, joiden avulla voit pitää kirjaa harjoittelustasi, mitata ja analysoida niitä.

Lähde: Pirkka maaliskuu 2012, sivu 66.


Omat kommentit

Kun liikut 50-70 prosentin sykkeellä maksimista, kehosi käyttää ehkä lähinnä rasvavarastojaan energianlähteinään. Kohonnut energiankulutus loppuu kuitenkin heti liikuntasuoristuksesi päätyttyä.

Jos sensijaan treenaat intensiivisellä punttiohjelmalla, jossa sekä sykkeesi on korkealla ja hengityksesi kiivasta, energiakulutus on vahvasti koholla vähintään 24 tuntia. Tästä käytetään osuvaa nimitystä "jälkipoltto". Hyvin monet kehonrakentajat ja fitnesskilpailijat käyttävätkin etenkin kisavalmistelussaan super-, tripla- ja jättiläissarjoja.

Maksimisykkeen arviointiin ei ole paras kaava tuo 220 - ikä. Maksimisykkeellä kykenee toimimaan vain muutamia minuutteja. Oma ikäni on nyt 62 vuotta. Kaavan mukaan maksimisykkeeni olisi 158. Se on kaukana oikeasta, sillä kykenen ylläpitään tuota 158-lukemaa keskisykkeenä tunnin tai parin pyöräilylenkeilläni. Parempi kaava mielestäni ainakin omalla kohdallani onkin 215 - puolet iästä (215-31 eli 184). 

Lisää maksimisykkeestä:

www.tohtori.fiPARI ENSIMMÄISTÄ TOIPILASTREENIÄNI

Viimeinen treenini ennen influenssaa oli 17. helmikuuta. Parin viikon tauon jälkeen kävin viime perjantaina hyvin varovasti punttien kimppuun. Tarkoitus oli tehdä kolmea eri liikettä (siis triplasarjoja) kymmenen noin kymmenen toiston kierrosta. Parin kierroksen päästä havaitsin, ettei millään onnistu. Homma jäi viiteen.

1. Alkulämmittely
 • crosstraineria viisi minuuttia
 • dynaamista venyttelyä muutama minuutti
2. Triplasarjat (viisi kierrosta rauhalliseen tahtiin)
 • penkkipunnerrus (kpt) 5 x 10 
 • käsipainosoutu yhd.kädellä 5 x 10 / 5 x 10
 • sumokyykky (kp) 5 x 10
3. Jäähdyttely
 • kevyttä spinningiä viisi minuuttia
 • kevyttä staattista venyttelyä muutama minuutti
Lyhenteet: kp(t)=käsipaino(t).


Sunnuntaina (siis eilen) jatkoin toipilastreenejäni. Nyt kohteina olivat pienemmät lihasryhmät eli etu- ja sivuhartiat, ojentajat / takahartiat, epäkkäät ja hauikset / vatsa ja pohkeet.

1. Alkulämmittely
 • crosstraineria viisi minuuttia
 • dynaamista venyttelyä muutama minuutti
2. Supersarjat (kolme kierrosta rauhalliseen tahtiin)
 • 3-vaiheinen vipunosto (kpt) 8 - 7 - 6
 • ranskalainen punn. maaten (lt) 12 - 10 - 8
3. Triplasarjat (kolme kierrosta rauhalliseen tahtiin)
 • kulmasoutu istuen (kpt) 3 x 10
 • olankohotus (kpt) 3 x 12
 • hauiskääntö (lt) 3 x 12
4. Supersarjat (kolme kierrosta rauhalliseen tahtiin)
 • säärinosto maaten (npt) 15 - 12 - 10
 • varp.nousu (sl+kp) 3 x 15
5. Jäähdyttely
 • kevyttä spinningiä viisi minuuttia
 • kevyttä staattista venyttelyä muutama minuutti
Lyhenteet: kp(t)=käsipaino(t), lt=levytanko, npt=nilkkapainot ja sl=steppilauta.

Ilmeisesti säärinostot nilkkapainoilla olivat tällä kertaa liikaa vielä heikentyneessä tilassa olevalle keholleni, sillä nyt oikea lonkkani on melkoisen kipeä. Pitää taas vaihtaa lepovaihteelle ... harmittaa vietävästi.Ei kommentteja: